Új távorvosi eszközök elérhetők a Tüdőközpontban

Új távorvosi eszközök elérhetők a Tüdőközpontban

Utolsó módosítás:2020.04.28 08:53

A pácienseink felől érkező igényekre reagálva, a Tüdőközpont tovább erősíti távorvosi szolgáltatását. Rendelőnkön keresztül elérhetőek a szükséges új távdiagnosztikai eszközök, melyek lehetővé teszik COPD-s és asztmás betegeink, megbízható otthoni monitorozását.

Otthoni légzésfunkciót vizsgáló eszközök a modern távorvoslásban

A rendelőben zajló vizit során a spirometria, vagy légzésfunkciós vizsgálat az az eszköz, amely alkalmas a FEV1, FVC és PEF értékek mérésére. Ezekből az adatokból tudja a tüdőgyógyász megállapítani az asztma és COPD diagnózisát, vagy dönteni a gyógyszerek módosításáról. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a légzésfunkciós vizsgálatot helyettesíthetjük a távorvoslás során azáltal, hogy ezeket az értékeket az otthoni monitorozásra is alkalmas, távmonitorozó eszközök segítségével is mérni tudjuk.

 

Távorvoslás szerepe az asztma és COPD kezelésében.A 60 éves múltra visszatekintő, a világon az első hordozható spirométert gyártó Vitalograph cég két terméke, a COPD-6 és az Asthma-1 is elérhető a távorvoslást választó pácienseink számára. A COPD-6, neve ellenére nemcsak a COPD-s, hanem az asztmás betegek otthoni monitorozására is alkalmas eszköz. Komplex értékelhetőséget ad: FEV1-et az elvárt átlagértékhez viszonyítja, valamint a 6 másodperces érték kiadása lényegében lefedi a forszírozott vitálkapacitást. Az eszköz segítségével objektívebb eredményt tud véleményezni az orvos.

 

Az Asthma-1 abszolút értékű PEF és FEV1 mérésre képes és beállítható rajta a személyes legjobb eredmény referenciaértéknek, illetve ehhez viszonyított veszélyességi zónák is beállíthatóak. A készülék okos eszközhöz is tud csatlakozni, így mentve és táblázatba foglalva továbbíthatóak az eredmények.

Digitális eszközök a krónikus légzőszervi betegségek kezelésében

A témával kapcsolatban egy átfogó, több kutatást összegző elemzést közölt korábbi lapszámában a The European Respiratory Journal. A részletes anyag konklúziója, hogy a digitális eszközöket használó krónikus légúti betegeknél javult a gyógyszeres kezelés betartása. Az algoritmusok használata és a valós idejű adatok elemzésnek köszönhetően lehetőség van a tüneteket a korai rosszabbodás fázisában észlelni, így időben beavatkozva, a terápia változtatásával a súlyosbodás megelőzhető.

 

A digitális távmonitorozó eszközöket jellemző pontosság, előrejelzés és személyre szabottság alapján mindenképp indokolt, hogy a jelenlegi és a jövő technológiái helyet kapjanak a krónikus légzőszervi betegek kezelésében.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus