Új távorvosi eszközök elérhetők a Tüdőközpontban

Új távorvosi eszközök elérhetők a Tüdőközpontban

Utolsó módosítás:2020.04.28 08:53

A pácienseink felől érkező igényekre reagálva, a Tüdőközpont tovább erősíti távorvosi szolgáltatását. Rendelőnkön keresztül elérhetőek a szükséges új távdiagnosztikai eszközök, melyek lehetővé teszik COPD-s és asztmás betegeink, megbízható otthoni monitorozását.

Otthoni légzésfunkciót vizsgáló eszközök a modern távorvoslásban

A rendelőben zajló vizit során a spirometria, vagy légzésfunkciós vizsgálat az az eszköz, amely alkalmas a FEV1, FVC és PEF értékek mérésére. Ezekből az adatokból tudja a tüdőgyógyász megállapítani az asztma és COPD diagnózisát, vagy dönteni a gyógyszerek módosításáról. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a légzésfunkciós vizsgálatot helyettesíthetjük a távorvoslás során azáltal, hogy ezeket az értékeket az otthoni monitorozásra is alkalmas, távmonitorozó eszközök segítségével is mérni tudjuk.

 

Távorvoslás szerepe az asztma és COPD kezelésében.A 60 éves múltra visszatekintő, a világon az első hordozható spirométert gyártó Vitalograph cég két terméke, a COPD-6 és az Asthma-1 is elérhető a távorvoslást választó pácienseink számára. A COPD-6, neve ellenére nemcsak a COPD-s, hanem az asztmás betegek otthoni monitorozására is alkalmas eszköz. Komplex értékelhetőséget ad: FEV1-et az elvárt átlagértékhez viszonyítja, valamint a 6 másodperces érték kiadása lényegében lefedi a forszírozott vitálkapacitást. Az eszköz segítségével objektívebb eredményt tud véleményezni az orvos.

 

Az Asthma-1 abszolút értékű PEF és FEV1 mérésre képes és beállítható rajta a személyes legjobb eredmény referenciaértéknek, illetve ehhez viszonyított veszélyességi zónák is beállíthatóak. A készülék okos eszközhöz is tud csatlakozni, így mentve és táblázatba foglalva továbbíthatóak az eredmények.

Digitális eszközök a krónikus légzőszervi betegségek kezelésében

A témával kapcsolatban egy átfogó, több kutatást összegző elemzést közölt korábbi lapszámában a The European Respiratory Journal. A részletes anyag konklúziója, hogy a digitális eszközöket használó krónikus légúti betegeknél javult a gyógyszeres kezelés betartása. Az algoritmusok használata és a valós idejű adatok elemzésnek köszönhetően lehetőség van a tüneteket a korai rosszabbodás fázisában észlelni, így időben beavatkozva, a terápia változtatásával a súlyosbodás megelőzhető.

 

A digitális távmonitorozó eszközöket jellemző pontosság, előrejelzés és személyre szabottság alapján mindenképp indokolt, hogy a jelenlegi és a jövő technológiái helyet kapjanak a krónikus légzőszervi betegek kezelésében.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
    Tisztelt Kérdező,

    A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus