Mellkas röntgen

Mellkas röntgen

Létrehozva: 2021.04.09 14:45 | Módosítva: 2021.04.12 11:34

Röntegen vizsgálatokra a tüdőgyógyászatban általában tüdőszűrés keretein belül kerül sor. Maga a vizsgálat egyszerű és rendkívül gyors, viszont surgárkezelést von maga után. 

Miékor érdemes mellkas röntgen vizsgálatot végezni? 

A mellkas röntgen az egyik legalapvetőbb képalkotó vizsgálat az orvostudományban, mellyel a tüdő, szív és más mellkasfali kóros elváltozásának kivizsgálására alkalmas. 

Mellkas röntgent vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha az alábbi tünetek vagy tünetegyüttesek fennállnak: 

A tüdőgyógyászatban a mellkas röntgen a daganatok, diffúz parenchymás tüdőbetegségek kiszűrésére szolgál. 

FIGYELEM! Egy negatív mellkas röntgen nem zárja ki az összes tüdőbetegséget. Amennyiben negatív röntgen vizsgálat eredménye után is fennállnak a tünetek, akkor érdemes további vizsgálatok is végezni. 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink