Mellkas röntgen

Mellkas röntgen

Létrehozva: 2021.04.09 14:45 | Módosítva: 2021.04.12 11:34

Röntegen vizsgálatokra a tüdőgyógyászatban általában tüdőszűrés keretein belül kerül sor. Maga a vizsgálat egyszerű és rendkívül gyors, viszont surgárkezelést von maga után. 

Miékor érdemes mellkas röntgen vizsgálatot végezni? 

A mellkas röntgen az egyik legalapvetőbb képalkotó vizsgálat az orvostudományban, mellyel a tüdő, szív és más mellkasfali kóros elváltozásának kivizsgálására alkalmas. 

Mellkas röntgent vizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha az alábbi tünetek vagy tünetegyüttesek fennállnak: 

A tüdőgyógyászatban a mellkas röntgen a daganatok, diffúz parenchymás tüdőbetegségek kiszűrésére szolgál. 

FIGYELEM! Egy negatív mellkas röntgen nem zárja ki az összes tüdőbetegséget. Amennyiben negatív röntgen vizsgálat eredménye után is fennállnak a tünetek, akkor érdemes további vizsgálatok is végezni. 

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink