Tüdőgyulladás előfordulása

Tüdőgyulladás előfordulása

Utolsó módosítás:2024.02.05 16:38

A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok a fejlett országokban, ahol az összes fertőző betegség közül ebben a kórképben halnak meg legtöbben. Habár a pneumonia főleg a gyermekeket és az idős embereket érintő betegség, de egészséges felnőtt embereket is utolérő kórkép.  A harmadik világban a vezető halálok. 

Tüdőgyulladás előfordulása - Tartalom

Tüdőgyulladás előfordulása

Tüdőgyulladás előfordulása Magyarországon

Mi az a tüdőgyulladás?

Mit tehetek tüdőgyulladásnál, mielőtt orvoshoz fordulnék?

Mit tehetek tüdőgyulladásnál az orvos javaslatára?

A WHO adatai szerint a 7. leggyakoribb halálok a világon a tüdőgyulladás. A tüdőgyulladásos betegek mintegy 20%-a szorul kórházi kezelésre. Míg az otthon kezelhető pneumoniák halálozása 1% alatt marad, addig a kórházi ellátásra szoruló tüdőgyulladásos betegek halálozása 13,7%, az időseké 17,6%, míg az intenzív osztályos kezelést igénylő betegeknél 36,5%.

Tüdőgyulladás előfordulása

A tüdőgyulladás világszerte gyakori egészségügyi probléma, és az előfordulása a tényezőktől és a régiótól függően változhat. A tüdőgyulladás a világ minden részén előfordul, és különböző tényezők, mint például a környezeti, társadalmi és egészségügyi feltételek befolyásolják az incidenciát.

Néhány fontos tényező, amelyek befolyásolhatják a tüdőgyulladás előfordulását világszerte.

 1. Gazdasági helyzet és higiéniai feltételek: Fejlődő országokban, ahol a higiéniai feltételek és az egészségügyi ellátás nehezebben hozzáférhető, a tüdőgyulladás előfordulása magasabb lehet.
 2. Védőoltások elérhetősége: Azokban az országokban, ahol a védőoltások, például a pneumococcus elleni oltások vagy az influenza elleni oltások széles körben elérhetőek, a tüdőgyulladás incidenciája csökkenthető.
 3. Társadalmi tényezők: Lakóhelyi viszonyok, az egészségügyi infrastruktúra és a társadalmi különbségek mind befolyásolhatják a tüdőgyulladás előfordulását.
 4. Éghajlati tényezők: A hideg éghajlatú területeken gyakran előfordulnak influenza és más légzőszervi vírusok, amelyek hozzájárulhatnak a tüdőgyulladás kialakulásához.
 5. Kórokozók típusa és terjedése: A kórokozók típusa, amelyek a tüdőgyulladást okozzák, változhat a régiótól és az időjárási körülményektől függően.

A Világszervezet Egészségügyi Szervezete (WHO) adatai szerint a tüdőgyulladás a világon a vezető halálok az 5 év alatti gyermekek körében. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a tüdőgyulladás az egyik vezető infekciós betegség, amely komoly egészségügyi kihívásokat jelent.

Fontos megjegyezni, hogy a megelőzési intézkedések, mint például az oltások, az egészséges életmód és a megfelelő higiéniai gyakorlatok, hozzájárulhatnak a tüdőgyulladás előfordulásának csökkentéséhez világszerte.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Tüdőgyulladás előfordulása Magyarországon

Az aktuális statisztikákért és adatokért érdemes lenne a legfrissebb helyi egészségügyi forrásokat, például az Országos Epidemiológiai Központot vagy az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt ellenőrizni. Az itt szolgáltatott információk 2022 januárig érvényesek.

Magyarországon a tüdőgyulladás, mint számos más országban is, jelentős egészségügyi probléma. A betegség előfordulása az életkor, az immunrendszer állapota, a környezeti tényezők és más kockázati tényezők függvénye.

Néhány fontos megjegyzés a tüdőgyulladás előfordulásával kapcsolatban Magyarországon:

 • Gyerekeknél: A tüdőgyulladás a legtöbb esetben csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, és adataink szerint gyakori oka a kórházi felvételeknek a gyermekkori légúti fertőzések miatt.
 • Idősek és krónikus betegségek: Az idősebb lakosság és azok, akik krónikus betegségekkel küzdenek (például COPD, cukorbetegség), nagyobb kockázatnak vannak kitéve a tüdőgyulladás kialakulására.
 • Influenza szezon: Az influenza és más légzőszervi vírusok által okozott fertőzések, amelyek tüdőgyulladást is okozhatnak, a hideg hónapokban gyakoribbak.
 • Védőoltások: Az oltási lefedettség, különösen az idősebb korosztály és a krónikus betegségekkel élők körében, kulcsfontosságú lehet a tüdőgyulladás megelőzésében.

Az érintett szervezetek rendszeresen frissítik az ilyen típusú adatokat, és évente közzétesznek statisztikákat a tüdőgyulladás, az influenza és más fertőző betegségek előfordulásáról és terjedéséről. A helyi egészségügyi hatóságok, illetve a Központi Statisztikai Hivatal lehet a legmegfelelőbb források a legfrissebb adatok eléréséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdőszövet gyulladását jelenti, amelyet általában bakteriális fertőzés okoz. A gyulladásos folyamat során a tüdő kis léghólyagjai megtelnek folyadékkal vagy gennyel, ami nehezíti a levegő normális áramlását a tüdőben.

A tüdőgyulladás lehet bakteriális, vírusos, gombás vagy egyéb eredetű. A legtöbb esetben a tüdőgyulladást a Streptococcus pneumoniae baktérium okozza, de más baktériumok, vírusok és ritkábban gombák is felelősek lehetnek érte.

A tüdőgyulladás tünetei változatosak lehetnek, de tipikusan magukban foglalják a következőket.

Láz és hidegrázás: A testhőmérséklet emelkedhet, és a beteg hidegrázhat.

Köhögés: A köhögés lehet száraz vagy lehet köpettel együtt.

Légzési nehézség: A tüdőgyulladás miatt a légszomj, a gyorsabb légzés vagy a nehézlégzés jelentkezhet.

Mellkasi fájdalom: A betegek tapasztalhatnak fájdalmat vagy kellemetlen érzést a mellkas területén.

Fáradtság és kimerültség: A tüdőgyulladás fáradtságot és gyengeséget is okozhat.

Izomfájdalom: Az izomfájdalom és általános rossz közérzet is gyakori lehet tüdőgyulladás esetén.

A tüdőgyulladás súlyossága változó lehet. Az egészséges emberek esetében a tünetek lehetnek enyhék, míg az idősebbeknél vagy az immunrendszer gyengülése esetén súlyosabbak lehetnek a szövődmények.

A tüdőgyulladás diagnózisa általában orvosi vizsgálat és képalkotó vizsgálatok 

(például mellkas röntgen vagy CT vizsgálat) alapján történik. A kezelés a tüdőgyulladás típusától és súlyosságától függ, de általában antibiotikumokat vagy vírusellenes szereket alkalmaznak, valamint tüneti kezelést is végeznek.

Fontos, hogy a tüdőgyulladás kezelése minél korábban megkezdődjön, és az esetleges komplikációk elkerülése érdekében. Ha valaki tüneteket tapasztal, amelyek a tüdőgyulladásra utalhatnak, azonnal keresse fel az egészségügyi szolgáltatóját.

Kapcsolódó cikkünk

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

A koronavírus-fertőzés az erekre is káros lehet, a kórokozó által a szervezetben létrejött erős gyulladásos válasz fokozza a vérrögök képződésének kockázatát. Az erekben kialakult vérrögök mellett a betegnél akár hosszabb ideig sem jelentkezik panasz, majd a vérrög hirtelen leszakadása miatt végzetes kimenetelű tüdőembólia is bekövetkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit jelezhet a covid után köhögés és milyen vizsgálattal lehet megelőzni a súlyos szövődményeket.

Mit tehetek tüdőgyulladásnál, mielőtt orvoshoz fordulnék? 

A tüdőgyulladás tünetei súlyosak is lehetnek és azonnali orvosi ellátást is igényelhetnek. Azonban mielőtt orvoshoz fordulna azelőtt van egy-két lépés amit érdemes megtenni.

Lázcsillapítás 

 • A hőemelkedés, de különösen a magas láz rendkívüli mértékben megterhelheti a szervezetet. Különösen érvényes ez a csecsemőkre, az idősekre és a krónikus szív- és légzőszervi betegekre. A gyors és hatékony lázcsillapítás elengedhetetlen.
 • Lázcsillapításra a leggyakrabban paracetamol, amidazofen vagy szalicilát (Aspirin) tartalmú gyógyszereket használunk, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. 38 oC feletti testhőmérséklet esetén javasolt a hűtőfürdő vagy hideg vízzel történő tusolás.
 • Tüdőgyulladás során lázas állapotban megnő a szervezet folyadékvesztesége (izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizelet kiválasztás, stb.), ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen. Lázas betegnek ne adjunk forró vagy meleg teát, a hideg vagy szobahőmérsékletű, szénsavmentes italok, levesek gyakori fogyasztása javasolt.

Folyadékpótlás Tüdőgyulladás előfordulása

 • A tüdőgyulladás során fellépő lázas állapotban megnő a szervezet folyadékvesztesége (izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizelet kiválasztás, stb.), ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen. Lázas betegnek ne adjunk forró vagy meleg teát, a hideg vagy 
 • szobahőmérsékletű, szénsavmentes italok, levesek gyakori fogyasztása javasolt.

Párásító használata

A párásító segíthet enyhíteni a légúti irritációt,különösen, ha a száraz levegő súlyosbítja a tüneteket tüdőgyulladás során. 

Dohányfüst elkerelülése

A dohányfüst irritálhatja a tüdőt és súlyosbíthatja a tüneteket, így a dohányfüst elkerülése tüdőgyulladás esetén kiemelt jelentőségű.

Gyógyszerek, betegségek összefoglalása 

 • Sok beteg elfelejti az orvosi rendelőben, milyen betegségre, milyen gyógyszereket szed. Fontos lehet az is, milyen betegség miatt és mikor szorult valaki orvosi kezelésre, megfigyelésre. Érdemes ezeket röviden leírni (pl. felsorolni egy oszlopba az aktuálisan szedett gyógyszereket, és lehetőleg odaírni mellé, hogy milyen betegségre szedi), és az orvosnak megmutatni. 

Köpetvizsgálat 

 • A légúti fertőzések egyik leggyakoribb tünete a köhögés, amely során a betegek köpetet is szoktak felköhögni. Fontos információ az orvos számára a köpet mennyisége (sok vagy kevés), színe (pl. víztiszta, fehér, sárgás, zöldes, véres), jellege (habos, híg, sűrű, tapadékony, nehezen szakad fel) esetleg a szaga (bűzös). Ne nyelje le a köpetét, mert ezzel fölöslegesen terheli meg a gyomrát! A  nyák, a köpet megemésztése nehéz, energiaigényes feladat, a szervezet gyakran „vissza is utasítja” ezt, és kihányja a beteg.

Mit tehetek tüdőgyulladás esetén az orvos javaslatára?

Amennyiben az orvos diagnosztizálja a tüdőgyulladást, a kezelés általában az alábbiakat foglalhatja magában. Fontos megjegyezni, hogy minden terápiás terv egyedi lehet, és az orvos a betegség súlyosságától, típusától, az érintett egyéntől és más tényezőktől függően állítja össze.

Antibiotikumok: Ha a tüdőgyulladást bakteriális fertőzés okozza, az orvos általában antibiotikumokat ír fel. Az antibiotikumoknak a kiváltó baktériumokra való pontos hatása érdekében fontos, hogy a beteg szigorúan kövesse az orvos utasításait, beleértve az adagolást és az antibiotikum teljes bevétele, még akkor is, ha a tünetek javulnak.

Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók: Az orvos fájdalomcsillapítókat vagy lázcsillapítókat is javasolhat a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére és a beteg komfortjának növelésére. Ezek lehetnek over-the-counter gyógyszerek vagy receptre írtak.

Pihenés: Fontos, hogy a beteg pihenjen és hagyjon időt a gyógyulásra. A testedzés vagy a túlzott fizikai aktivitás kerülése segíthet a gyorsabb felépülésben tüdőgyulladás esetén.

Folyadékfogyasztás: A megfelelő hidratáció fontos a tüdőgyulladás kezelésében. Sok vizet kell inni, hogy megelőzzük a kiszáradást és segítsük a köpet eltávolítását a tüdőből.

Tüneti kezelés: Az orvos tünetek szerinti gyógyszereket is felírhat, például köhögéscsillapítókat vagy expektoránsokat, hogy enyhítse a köhögést és segítse a köpet eltávolítását tüdőgyulladás során.

Gyulladáscsökkentők: Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket is előírhat, például szteroidokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a tüdőben.

Kórházi felvétel: Súlyosabb esetekben, különösen időseknél vagy az immunrendszer gyengülése esetén, a kórházi felvétel szükséges lehet a megfelelő orvosi felügyelet és kezelés biztosítása érdekében tüdőgyulladás esetén.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   


 •