Tüdőgyulladás okai – több módon is elkaphatjuk a fertőzést

Tüdőgyulladás okai – több módon is elkaphatjuk a fertőzést

Utolsó módosítás:2020.02.24 14:58

A tüdőgyulladásnak több oka lehet a kórokozó típusától és attól függően, hogyan kaptuk el a fertőzést. A tüdőgyulladás gyakori kiváltó okait dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa foglalta össze.

A fertőzés útja

A tüdőgyulladás gyakori betegség, elsősorban a fiatalabb – 5 év alatti – és idősebb – 75 év feletti – népesség körében veszélyes kórkép. A betegség kialakulásának szempontjából az életkor mellett rizikófaktornak számít még a dohányzás, légzőszervi és egyéb krónikus megbetegedések, a gyengült immunrendszer, és a tartós ágyhoz kötöttség, a köhögést nehezítő állapotok.

  • A tüdőgyulladás leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, iskolai, munkahelyi, családon belüli közegben kaphatjuk el a fertőzést. A gyerekek és felnőttek körében előforduló alsó légúti fertőzések 5-12%-át ez az úgynevezett közösségben szerzett tüdőgyulladás okozza. Ez a harmadik leggyakoribb halálok világszerte.
  • Tüdőgyulladás kialakulhat kórházi kezelés során is. A lélegeztetés okozta tüdőgyulladás a géppel lélegeztetett betegeknél alakulhat ki, mely szükségszerű a felépülésük szempontjából, de egyben megkönnyíti, hogy a lélegeztető tubuson keresztül kórokozók a légutakba kerüljenek.
  • Az aspirációs tüdőgyulladás félrenyelés következtében alakul ki. Ilyen esetben a fertőzés kiváltó oka a légutakon keresztül a tüdőbe került étel, ital vagy hányás során a távozó gyomortartalom, amivel kórokozók kerülnek a tüdőbe. Gyakrabban fordul elő, ha valakinél a nyelési reflex betegség következtében nem működik megfelelően, vagy mentális állapota nem megfelelő, és gyakori hányás miatt.

A tüdőgyulladás okai – a kórokozó alapján

A tüdőgyulladás okainak kivizsgálása és kezelése.A tüdőgyulladás lehet bakteriális, virális eredetű, de gomba is okozhatja. A bakteriális eredetű fertőzés lehet típusos és atípusos. A típusos rendszerint magas lázzal, légzési nehézséggel jár, az atípusos enyhébb tüneteket okoz, például hőemelkedést, fejfájást és száraz köhögést, ami nem jelenti a betegség enyhébb voltát. A közösségben szerzett típusos tüdőgyulladás okozói leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenzae, ill. Moraxella catarrhalis baktériumok. Az atípusos tüdőgyulladás kórokozói a Mycoplasma pneumoniae, a Legionella pneumophila és a Chlamydia pneumoniae baktériumok.

A vírusos eredetű tüdőgyulladás kórokozója lehet az influenza, az RSV és a náthát is okozó rhinovírus. Láz, köhögés, nehézlégzés, izom- és ízületi fájdalmak jelezhetik a betegség kialakulását.

A talajban vagy a madárürülékben előforduló gombafajok is okozhatnak tüdőgyulladást, elsősorban legyengült immunrendszer mellett . Kiváltói lehetnek olyan organizmusok, mint a Pneumocystis jirovecii, a Histoplasma és Coccidioides fajok. A kórokozóval történt találkozást követően a tünetek – láz, köhögés és mellkasi fájdalom - megjelenéséig napok vagy hetek is eltelhetnek.

A tüdőgyulladás fertőző?

A gombás eredetű és az aspirációs tüdőgyulladás nem. A bakteriális és a vírusos eredetű tüdőgyulladások azonban cseppfertőzéssel terjednek, de a kórokozó átadható közös pohár vagy evőeszköz használattal is és a rendszeres kézmosás elmulasztásával.

A tüdőgyulladás kockázata csökkenthető a megfelelő védőoltások beadásával. Erre gyermekek és felnőttek esetében is van lehetőség, idősek és krónikus légúti betegek számára különösen ajánlott. Beszéljen orvosával arról, hogy mely oltások a megfelelőek az ön és családja számára!

 

Koronavírus - az új vírus, ami tüdőgyulladást okoz

2019. december 31-én tüdőgyulladásos megbetegedéseket jelentettek a kínai Vuhan városából. A tüdőgyulladást olyan vírus okozta, amelyet korábban nem ismertek. Egy héttel később a kínai hatóságok megerősítették, hogy új vírust azonosítottak: a „2019-nCoV” koronavírust. Az új vírus a megfázást, SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma) és MERS (Közel-keleti légúti koronavírus) megbetegedéseket is okozó vírusok családjába tartozik.

 

A koronavírus tüdőgyulladást okoz, a fertőzést követő néhány napon belül. A Lancet folyóirat január végén közölt számában 41, a fertőzésen átesett beteget vizsgáltak. Kivétel nélkül mindannyiuknál megjelentek a tüdőgyulladás tünetei. Magas láz, kínzó száraz köhögés a legjellemzőbb panasz, de sokan fejfájásról, fáradtságról és légszomjról is beszámoltak.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus fertőzés megelőzésére is az egyébként szokásos tanácsokat ajánlja:

  • naponta alaposan, többször mossunk kezet, lehetőleg alkohol tartalmú, fertőtlenítő hatású kézmosóval
  • tüsszentés, köhögés esetén használjunk zsebkendőt
  • kerüljük a kontaktust, a beteget ne látogassuk
  • láz, köhögés esetén forduljunk orvoshoz és számoljunk be a közelmúltban történt külföldi utazásainkról, ha volt ilyen.

 

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus