Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

Utolsó módosítás:2020.01.30 10:15

A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan előzhetjük ezt meg?

Vírusok és baktériumok

A megfázást vírusok okozzák. A szervezetet legyengítik, ezáltal könnyebben alakulhat ki bakteriális felülfertőzés. Ha romlik a légutak védekezőképessége, a kórokozók könnyebben megbetegíthetik a tüdőt is, tüdőgyulladást is okozhatnak. Ennek ellenére a többségünk szerencsésen kiheveri viszonylag rövid idő alatt a megfázást. De mitől függ, hogy kinél jelentkezik szövődményként tüdőgyulladás?

 

„A kockázat magasabb a még fejletlen immunrendszerrel rendelkező csecsemők és gyermekek körében, a legyengült immunrendszerű krónikus betegeknél és az idősek esetében is. Olykor egészséges, a rizikócsoportba nem tartozó személyeknél is kialakulhat megfázásból tüdőgyulladás, ennek főként életmódbeli okai vannak.”

A megfázást ki kell feküdni

A többség akkor is hajt, ha betegnek érzi magát. Felkészül házi patikával, zsebkendőkkel, forró italporokkal, teával és torokfertőtlenítő tablettával ül be a munkahelyére dolgozni. Ugyanazt a teljesítményt próbálja hozni, amit egészséges állapotban megszokott. Pedig a megfázást ki kell pihenni - már pár, otthon pihenéssel töltött nap is elég lehet, amíg a szervezetnek semmi más dolga nincs, mint a gyógyulásra koncentrálni. És így legalább a kollégáknak sem adjuk tovább a fertőzést.

Sok múlik a szervezeten

Sokan persze így is végig csinálják, betegen dolgoznak, és ha lassabban is, de csak kikecmeregnek a megfázásból. A dolog kimenetele attól is függ, hogy milyen állapotban voltunk, amikor a megfázás ledöntött a lábunkról. Egy már eleve túlhajszolt, stresszes életvitel mellett, kialvatlan és mozgásszegény életmódot folytató, legyengült immunrendszerű személynél nagyobb a megfázás miatti szövődmények megjelenésének a kockázata, mint annál, aki alapvetően egészségesen él.

A tüdőgyulladás tünetei

Tüdőgyulladás diagnózisához röntgen vizsgálatra is szükség van.A bakteriális eredetű tüdőgyulladás lehet típusos vagy atípusos. Az első esetben magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, gennyes köpetürítés jelentkezhet, és általános gyengeség érzés, elesett állapot kíséri. Ha a megbetegedés hátterében atípusos kórokozó szerepel, magas láz helyett hőemelkedés, kínzó ingerköhögés, influenzaszerű tünetek -fejfájás, végtag-, izom- és ízületi fájdalom- jellemzőek, és hasi panaszok is társulhatnak.

Tüdőgyulladás diagnózisához minden esetben mellkasröntgent szükséges végezni. Ez alapján lehet elkülöníteni egyéb betegségektől, például a hasonló tüneteket okozó hörgőgyulladástól is.

Hogyan előzhetjük meg?

  • Ha betegnek érezzük magunkat, pihenjünk. A megfázás szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás megelőzésének egyik legfontosabb lépése a pihenés, az ágynyugalom.
  • Sokat számít még a jó általános egészségi állapot. Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos a rendszeres testmozgás, a változatos étrend, a megfelelő folyadékbevitel és az elegendő, pihentető alvás.
  • A betegségek megelőzését és a szövődmények kockázatát csökkenthetjük D-vitamin, cink, vas és C-vitamin pótlással is.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
Tölts Ildikó

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!
Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus