Fulladásos tünetek: hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

Fulladásos tünetek: hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2019.10.30 Módosítva: 2019.11.04

Fulladás, nehézlégzés, zihálás, légszomj – az érintettek különböző módon fogalmazzák meg panaszaikat. Az ijesztő tünetek hátterében több kiváltó ok is meghúzódhat, ezekről és a kivizsgálás menetéről kérdeztük dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát.

Fulladás: hogyan írjuk le?

Az utóbbi időben hamarabb kifulladok. Már nem bírom úgy az edzéseket, lépcsőzésnél is elfogy a levegőm. Éjjelente fulladás érzésre riadok fel. Nincs elég levegőm. Sípoló légzésem van. Hiába próbálok levegőt venni, mintha valami összeszorítaná a mellkasom.

„Ha fulladásos tünetek miatt orvoshoz fordulunk, fontos, hogy gondoljuk át, pontosan mit érzünk közben, milyen testhelyzetben, napszakban, fizikai terhelés mellett vagy nyugalomban is tapasztaljuk-e a légzési problémát. Most jelentkezett először, vagy előfordult már korábban is? Evést követően jelentkeztek-e a tünetek – ilyen esetben felmerül refluxbetegség lehetősége, de akár az anafilaxia gyanúja is.”

Kilégzés, belégzés, sípoló légzés?

A fulladás, asztma kivizsgálásánál fontos, hogy pontosan írjuk le a tüneteket.Ha fulladást tapasztalunk, érthető, hogy meg vagyunk ijedve. Szeretnénk mielőbb megszabadulni tőle és újra természetesen lélegezni. Mégis fontos, hogy amennyire lehet, megfigyeljük, és pontosan le tudjuk írni, hogy a belégzés vagy a kilégzés okoz-e nehézséget. Hallunk-e sípoló hangot, miközben próbálunk levegőt venni, vagy amikor kifújjuk a levegőt.

Van-e egyéb betegsége?

- Az asztma rosszabbodását jelezheti, ha a fulladásos tünetek miatt több alkalommal kell használnia a rohamoldó készüléket.

- Egyéb légúti betegségek, mint pl. a COPD súlyosbodására is utalhat a légzési nehézségek jelentkezése.

- A szívbetegségek is romló teljesítőképességgel, fulladás érzéssel járhatnak, de a túlzott gyomorsav termelődésre is visszavezethető a panasz.

- Alkati eltérések (pl. jelentősebb túlsúly, hirtelen súlygyarapodás, súlyosabb mellkasi deformitás) is gyakran okoznak légszomj érzést.

- Fontos, hogy a kivizsgálás során ezekről mindenképp számoljunk be a kezelőorvosnak, illetve a rendszeresen szedett gyógyszereinket is ismertessük.

- Egyes betegségek előfordulása családi halmozódást mutat, így az is fontos, hogy ismerjük, van-e a közeli hozzátartozók közt asztmás vagy más tüdőbetegségben érintett.

A fulladáshoz társuló tünetek

 • Közelebb vihet a diagnózishoz, ha beszámolunk a meglévő egyéb panaszainkról is. Jelentkezett-e egyéb tünet is a fulladás mellett, például csalánkiütés, bőrviszketés, mellkasi fájdalom, ödéma.
 • A köhögő rohamok asztmára és COPD-re is utalhatnak.
 • Ha láz, hátfájás is társul a tünetek mellé, akkor akár tüdőgyulladás is lehet a háttérben.
 • Főként gyerekeknél és idősebbeknél előforduló panasz a félrenyelés, ilyenkor a légutakba került idegentest erős, kínzó köhögés mellett fulladás érzést is okozhat.
 • Jelezhet akár tüdődaganatot is, de a hirtelen kialakuló tünetek életveszélyes állapotra, például tüdőembóliára is utalhatnak.
 • Lehet akár gyógyszer mellékhatása, de állhat a háttérben fül-orr-gégészeti probléma, például a hangszalagok rendellenes működése, de akár a megnagyobbodott pajzsmirigy is.

A fulladásos tünetek kivizsgálása

Légzésfunkciós vizsgálattal sok mindent megtudhatunk a fulladás okairól.A beteg alapos kikérdezését követően a kezelőorvos a beszámoló és a tünetek alapján célirányos vizsgálatokat ír elő. Egyéntől függően sor kerülhet légzésfunkció elvégzésére, mellkas röntgen és CT vizsgálatra. Ha felmerül a gyanú, hogy allergia is szerepet játszik a légzési panaszok kialakulásában, allergia tesztet is végeznek. Ha szükséges, akkor további kivizsgálásra – fül-orr-gégészeti, kardiológiai vagy gasztroenterológiai szakvizsgálatra – irányítják a beteget.

„Az aktuálisan rendelkezésre álló adatok alapján is tudunk adni olyan gyors segítséget, amivel a beteg tüneteit az összes vizsgálati eredmény megérkezéséig enyhíteni lehet. A pontos diagnózist követően pedig a kiváltó októl függően, személyre szabott kezelést javaslunk. Nem érdemes tehát halogatni a kivizsgálást, ha fulladásos tüneteink vannak, forduljunk orvoshoz. Ez azért is nagyon fontos, mert több krónikus légúti betegség esetén is csak az idejében megkezdett, korai stádiumtól alkalmazott hatékony kezeléssel lehet az állapotromlást megelőzni vagy lelassítani.”

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fulladás kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

 • dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • allergiás asztma
  • COPD
  • tüdőgyulladás
  • hörghurut
  • légúti allergiák
  • immunterápia

  Rendelési helyszín: 1149 Budapest,  Csömöri út 18.

  Vélemények a doktornőről >>>

Orvos válaszol

Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet?
Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Kalló Hajnalka!

Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

Üdvözleetel :

Dr. Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Hírek

Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan előzhetjük ezt meg?

További részletek
A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

A páratartalom változása - akár alacsony, akár magas - sok krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő embernél a tünetek súlyosbodását, fellángolását okozza. Arról, hogy mire figyeljenek a betegek, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink