Egy kis futás miatt is levegő után kapkod? Lehet, hogy EIB-je van.

Egy kis futás miatt is levegő után kapkod? Lehet, hogy EIB-je van.

tudokozpont.hu Létrehozva: 2014.03.26 Módosítva: 2017.09.25
Egy kis futás miatt is levegő után kapkod? Lehet, hogy EIB-je van. Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

Egy kis futás miatt is levegő után kapkod? Lehet, hogy EIB-je van.
Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.

Mi az EIB?

Terhelés indukálta bronchokonstrukció (EIB) esetén a légutakban gyulladás és duzzanat jelentkezik sportolás alatt, vagy után. A légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete miatt a légzés akadályozottá válik, a beteg emiatt kénytelen megszakítani az addig végzett mozgás, megáll,  levegő után kapkod, gyakran köhögési rohammal – sorolja a tüneteket dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A panaszok pár perccel a testedzés megkezdését követően jelentkeznek, vagy előfordulhatnak később is, ilyen esetben a beteg még percekkel leállás után is zihál, fújtat.

A betegség tünetei a fizikai terhelésre jelentkező:

  • légszomj
  • zihálás, hangos légzés
  • köhögés
  • mellkasi szorító érzés
  • szokatlan fáradtság, a teljesítmény csökkenése.

Hobbi- és élsportolót egyaránt érint

Az EIB gyakori betegség, 10-ből 9 asztmásnál jelentkezik, de a nem asztmások 10 százalékánál is előfordul. Gyermekkorban a testnevelés óra alatti rossz futási teljesítmény, ill. sportolás kerülésének hátterében is gyakran ez áll.  A hobbisportolók gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a tüneteknek, azt gondolhatják, megfelelő edzettség elérésével elmúlnak majd a panaszok – mondja dr. Potecz Györgyi. A tünetek azonban nem az egyén fizikai állapotától függenek, az EIB az élsportolókat sem kíméli, a panaszok náluk is jelentkezhetnek. Megfelelő kezeléssel azonban az EIB az életminőséget nem rontja, a betegek fizikai aktivitását nem korlátozza.

Hogyan kezelhető?

Panaszok esetén először elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. A kezelés mindig egyéntől függ, illetve attól is, hogy az EIB mellé társul-e asztma, légúti allergia vagy a betegség önmagában jelentkezik – magyarázza a Tüdőközpont orvosa. Általánosságban elmondható, hogy léteznek a légutak beszűkülését megakadályozó inhalációs készítmények, melyeket a sportolás megkezdése előtt alkalmazva megakadályozhatjuk a tünetek kialakulását.

Mire figyeljen a beteg?

A gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy sportolás közben orron át lélegezzen, ez biztosítja a légutakba kerülő levegő felmelegítését és párásítását.
Ne mulassza el edzés előtt a bemelegítést, szánjon rá legalább 10 percet! Ez nem csak az izmoknak, tesz jót, de a légutakat is felkészíti a várható nagyobb terhelésre. Ugyanígy ne feledkezzen meg az edzés utáni levezetésről, lazításról sem.
Kezelőorvosa hasznos tanácsokat adhat akkor is, ha a tünetekhez allergia, asztma is társul. Ilyenkor javasolt például a mozgást kerülni magas pollenszám esetén szabadban, háziállatok közelében, vagy hideg időben, attól függően, hogy a panaszokat mi súlyosbítja.
Ha minden erőfeszítés mellett sem javulnak a tünetek, javasolt edzésformát váltania. A kevésbé megterhelő sportokkal a légzési nehézségek is esetleg kiküszöbölhetőek. Próbálja ki sétát, a túrázást, vagy az úszást!


 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink