Tüdőgyógyász szakorvosi ellátás

Utolsó módosítás:2022.10.22 13:57

Tüdőgyógyász szakorvosaink több évtizedes szakmai múlttal segítik az Ön gyógyulását. Tüdőgyógyász szakorvosi vizit során első találkozás alkalmával részletesen átbeszélik Önnel az Ön aktuális tüneteit, panaszait, az Ön korábbi betegségeit, szedett gyógyszereit, társbetegségeit, életvitelét.

A kórtörténet, panaszok részletes átbeszélése azért is kiemelten fontos, mert tüdővel kapcsolatos tüneteket, így pl. köhögés, fulladás, nehézlégzés nem csak tüdőbetegségek okozhatnak, de jele lehet szívbetegségnek, autoimmun betegségnek, alvászavarnak, gasztro-özofágeális refluxnak, mélyvénás trombózisnak, továbbá okozhatja gyógyszermellékhatás is.

Tüdőhallgatózás

Tüdőgyógyászati kivizsgálás szerves része a tüdők meghallgatása, ahol a ki- és belégzés során hallott hangok, a ki- és belégzés dinamikája, a mellkasfal állapota fontos kórjelző információkkal bírnak arra vonatkozóan, hogy az Ön panaszait milyen légúti betegség eredményezheti. Így például a tüdőgyulladásra jellemző a begyulladt tüdőrész feletti un. „krepitáció”, az asztmára a megnyúlt kilégzés melletti sípoló hang, tüdőödémára a nedves szörtyzörej.

Tüdőgyógyászati műszeres vizsgálatok

Tüdőgyógyászati ellátásban szinte mindig indokolt és szükséges a tüdőgyógyász szakorvosi vizsgálat mellett a tünetek mögött meghúzódó eltérések objektivizálása, műszeres kimutatása, súlyosság számszerűsítése. Ez nem csak az aktuálisan választandó kezelés kiválasztásához, de a tartós kezelésnél, a gondozásnál a kezelés eredményességének, a kezelési kombinációk optimális igazításához is elengedhetetlen.

Tüdőgyógyászatban használt vizsgálati eljárások

  • légzésfunkciós vizsgálatok
  • képalkotó vizsgálatok
  • laborvizsgálatok
  • allergiavizsgálatok
  • társ-szakorvosi kivizsgálások

Felnőtt szakorvosi ellátás

Tüdőközpontban felnőtt tüdőgyógyász szakorvosaink 18 év fölötti pácienseink ellátását, kivizsgálását, kezelését, gondozását vállalják.

Gyermek-tüdőgyógyászati ellátás

Gyermek-tüdőgyógyászaink 0 éves kortól várják szeretettel csöpp pácienseinket.

Szakorvosi ellátásunkról minden esetben ambuláns lapot írunk, melyet feltöltünk az EESZT-be és pácienseink számára elérhetővé teszünk a Prima Medica ügyfélkapuban.