Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Hogyan lehet kezelni a COPD-t?

A COPD kezelés célja a betegek panaszainak az enyhítése, az életminőségük javítása és a tüdőfunkció romlásának megállítása vagy lehetőség szerinti lassítása. Erre gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

  • COPD kezelése gyógyszerekkel
  • COPD megelőző / COPD fenntartó kezelés
  • COPD kezelése hörgőtágítókkal
  • Kombinációs hörgőtágító kezelés
  • COPD kezelése gyulladáscsökkentőkkel
  • COPD rohamoldó kezelés
  • COPD kezelése nem gyógyszeres úton

 

COPD kezelése gyógyszerekkel

A COPD kezelése során használatos szerek szétválaszthatóak a megelőzésre, a tünetek súlyosbodásának megszűntetésére szolgáló készítményekre. Utóbbiak közé tartoznak a váladékoldók vagy az antibiotikumok.

COPD megelőző / fenntartó kezelés

A COPD kezelése során megelőző vagy fenntartó gyógyszereket a rosszullétek tünteinek megelőzésére használjuk, illetve az állapot rosszabbodásának megakadályozása miatt. Ezek a gyógyszerek napi gyakorisággal, egyszer vagy kétesze alkalmazandóak, sokszor életen át tartó alkalmazással. Hatásahosszú távon érezhető, azonban elhagyásuk a tünetek kiújulását, felerősödését eredmyényezi. Célzottan: hörgőtágítók, gyulladáscsökkentők, vagy a váladékoldást szolgálják.

 

COPD kezelése hörgőtágítókkal

A COPD kezelése során alkalmazott hörgőtágítók könnyítik a beteg számára a ve- és kilégzést. Több oxigénhez juttatja a szervezetet és csökkenti a tüdő feszülését. A hörgőtágító gyógyszerek napi rendzserességgel alkalmazandóak megelőző, vagy fenntartó kezelésre, de a gyors hatásúak alkalmazhatóak rohamoldó szerként is. Fajtái: az ún. béta-receptorokat izgató szerek, az antikolinerg szerek (általában inhalációs formában használatos), valamint a xantinszármazékok (ezeket a teofillin tartalmú szereket többnyire tabletta, kúp esetleg injekció formájában használjuk).

Kombinációs hörgőtágító kezelés

Az eltérő hatásmechanizmusú és hatástartamú hörgőtágítók kombinációs alkalmazása ugyanannyi vagy kevesebb mellékhatás jelentkezése mellett fokozhatja a hörgőtágítás mértékét. Egyidejű alkalmazása tovább javíthatja a légzésfunkciót, illetve a betegek egészségi állapotát. A gyógyszerek számának növelése általában emeli a költségeket. Ezzel egyenértékű előnyök érhetők el a hörgőtágító adagjának emelésével is, amennyiben a mellékhatások jelentkezése nem korlátozza a dózisemelést. A hörgőtágító szerek használata gyakran túlzott, mivel a beteg pánikba esik és azért használja azt. Ez megterheli a keringést.

COPD kezelése gyulladáscsökkentőkkel

Legtöbbször inhalációs fomában kerülnek alkalmazásra, ezek az általában szertoid tartalmú (ne mazonos a sportolóknál alkalmazott szerekkel)  készítmények. Csökkenteni tudják a súlyosbodással járó események számát. Ez elsősorban a súlyosabb COPD kezelése során lehet fontos. Alkalmazásukra egyazon kézülékből történő belélegzéssel, kombinációban is van mód, a hosszabb hatás érdekében. Súlyos esetekben alkalmazható tabletta vagy injekció formájában, de érdemes visszatérni az inhalációs formára a kevesebb mellékhatás miatt.

COPD rohamoldó kezelés

A COPD rohamoldó szerek a hörgők gyors tágítását szolgálják, hirtelen jelentkező és fokozatosan erősödő panaszok esetén.  A tünetek gyors enyhítésével idő nyerhető, amíg a beteg eljut az orvsoűhoz, vagy korábban használ gyógyszere kifejti hatását.

A rohamoldó szerek: a béta-receptorokat izgató szerek , antikolinerg szerek (inhalációs formában alkalmazhatóak), és a xantinszármazékok (általában tabletta, kúp vagy injekció formájában érhetőek el). Leggyakoribbak az inhalációs vagy szájon át alkalmazható rohamoldó gyógyszerek.

Inhalációs rohamoldó eszközöknek 3 nagyobb csoportja:

  • Hajtógázas adagolók (spray)

  • Porbelégző készülékek

  • Gépi porlasztók

COPD kezelése nem gyógyszeres úton

COPD kezelése oxigénterápiával

A vér oxigéntartalának nagymértékű és tartós csökkenése teheti indokolttá az oxigénterápia alkalmazását. Légszomj, fulladás ezt nem indokolja önmagában. A terápia beállítása kótházi ellátásban történik, amit a beteg az otthonában folytat, minimum napi 15 órában.

Dohányzás mellőzése

A legbiztosabb módja, hogy a COPD beteg tüdőfunkciói ne romoljanak gyorsan, illetve lassuljon a betegség előrehaladása, a dohányzás abbahagyása. Dohányzás mellett a minden COPD kezelés hatásfoka sokkal gyengébb.

Rehabilitáció

A COPD rehabilitáció olyan program amelyet a tüdőgyógyász szakorvos és a kapcsolódó szakterületek orvosai közösen állít össze, hogy a légzési funkciókat a lehető legjobb állapotba visszahozzs és ott megtartsa. A beteg számára lehetővé teszi, hogy a mindennapi életvitele során megtanulja, hogyan td megfelelni a kihívásoknak. Ennek fontos eleme a megfelelő légzési technika elsajátítása és egy elfogadható terhelhetőségi szint elérése, erősítő tréning formájában.