Inhalációs szteroidok

Létrehozva: 2011.12.18 18:40 |

Igen hatékony gyulladácsökkentő vegyületek.Ma az asztma kezelésének alapját képezik.

Az inhalációs szteroidok képesek egyedül hatékonyan gátolni a remodelling kialakulását, így a leghatásosabb asztmagyógyszerek, ezért minden krónikus asztmában szinte kötelezően javasolt használatuk. 800 µg/nap dózisban még bizonyítottan nincs szisztémás hatásuk. E feletti dózisok a gyulladást már nem csökkentik jelentősen, ezért célszerűbb a szteroid dózis emelése helyett, inkább más gyógyszert hozzáadni. Leggyakrabban a terápia elhúzódó hatású ß2 receptor agonistákkal való kiegészítése javasolt.

Tévhitek, félelmek

A szteroid tartalmú szereket ma is a félelem, a titokzatosság, a csodavárás szelleme lengi körül az emberek között. Sokaknak a versenysport doppingbotrányai, másoknak pedig a környezetükben előfordult vagy a médiumok által terjesztett súlyos, olykor tragikus végű mellékhatások jutnak az eszükbe a szteroid szó hallatán. Talán a sok tévhit, a gyógyszer mellékhatásaitól való félelem az oka annak, hogy az asztmások jelentős része nem használja, vagy a tünetek enyhülése után abbahagyja a kezelőorvosa által előírt – hatékony és biztonságos – inhalációs szteroid kezelést.

A jelenleg használt hatóanyagok, ha be is jutnak a szervezet más részeibe, ott nem tudnak jelentős hatást elérni, mert nagyon gyorsan lebomlanak és kiürülnek. A egyik legújabb szteroid hatású készítmény pedig kizárólag az inhalálás után, a légutakban alakul át aktív hatóanyaggá. Ott kifejti kiváló gyulladáscsökkentő hatását, majd a szervezet gyorsan megszabadul tőle.

Még a gyógyszerektől olyan nagyon óvott kismamák is biztonságosan használhatnak inhalációs szteroidot anélkül, hogy akár a magzat, akár saját maguk károsodásától kellene tartaniuk.

Amennyiben a betegek betartják a tüdőgyógyászok utasításait, és annak megfelelő adagban és módon használják a gyógyszereiket, akkor teljes értékű életet élhetnek, sőt, akár olimpiai bajnok is válhat belőlük.

 

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink