Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Inhalációs szteroidok

Igen hatékony gyulladácsökkentő vegyületek.Ma az asztma kezelésének alapját képezik.

Az inhalációs szteroidok képesek egyedül hatékonyan gátolni a remodelling kialakulását, így a leghatásosabb asztmagyógyszerek, ezért minden krónikus asztmában szinte kötelezően javasolt használatuk. 800 µg/nap dózisban még bizonyítottan nincs szisztémás hatásuk. E feletti dózisok a gyulladást már nem csökkentik jelentősen, ezért célszerűbb a szteroid dózis emelése helyett, inkább más gyógyszert hozzáadni. Leggyakrabban a terápia elhúzódó hatású ß2 receptor agonistákkal való kiegészítése javasolt.

Tévhitek, félelmek

A szteroid tartalmú szereket ma is a félelem, a titokzatosság, a csodavárás szelleme lengi körül az emberek között. Sokaknak a versenysport doppingbotrányai, másoknak pedig a környezetükben előfordult vagy a médiumok által terjesztett súlyos, olykor tragikus végű mellékhatások jutnak az eszükbe a szteroid szó hallatán. Talán a sok tévhit, a gyógyszer mellékhatásaitól való félelem az oka annak, hogy az asztmások jelentős része nem használja, vagy a tünetek enyhülése után abbahagyja a kezelőorvosa által előírt – hatékony és biztonságos – inhalációs szteroid kezelést.

A jelenleg használt hatóanyagok, ha be is jutnak a szervezet más részeibe, ott nem tudnak jelentős hatást elérni, mert nagyon gyorsan lebomlanak és kiürülnek. A egyik legújabb szteroid hatású készítmény pedig kizárólag az inhalálás után, a légutakban alakul át aktív hatóanyaggá. Ott kifejti kiváló gyulladáscsökkentő hatását, majd a szervezet gyorsan megszabadul tőle.

Még a gyógyszerektől olyan nagyon óvott kismamák is biztonságosan használhatnak inhalációs szteroidot anélkül, hogy akár a magzat, akár saját maguk károsodásától kellene tartaniuk.

Amennyiben a betegek betartják a tüdőgyógyászok utasításait, és annak megfelelő adagban és módon használják a gyógyszereiket, akkor teljes értékű életet élhetnek, sőt, akár olimpiai bajnok is válhat belőlük.