Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

COPD GYIK

Ha leszokom a dohányzásról, elmúlik a COPD-m? Nem, a COPD nem múlik el, ha leszokik a dohányzásról, de valószínűleg jelentősen lassul, esetleg az egészségesekével azonos mértékűre csökken a tüdőfunkció romlása. A dohányzás abbahagyásával „magukhoz térhetnek” a csillószőrök, ezáltal javulhat a hörgők öntisztulása, gyógyulási hajlama és a fertőzésekkel szembeni védekezőképessége. Sokat köhögök, 20 éve dohányzom.

COPD-s vagyok? Lehet, hogy COPD-s, de sok más betegség is válthat ki köhögést. Forduljon orvosához, vagy keresse fel a területileg illetékes tüdőbeteg-gondozó intézetet, ahol a szükséges vizsgálatok elvégzése után meg tudják mondani, hogy COPD áll-e a köhögése hátterében.

A tüdőgondozóban egy belégzőkészüléket írtak elő nekem. Amióta használom, sokkal jobban bírom a lépcsőzést, és nyugodtabban alszom. A légzésfunkcióm azonban nem javult. Hogyan lehetséges ez? A COPD egyik jellemző tulajdonsága, hogy az általában évtizedek óta dohányos betegeknél a gyulladás maradandó tüdőkárosodáshoz vezetett. A hörgőtágítók lehetővé teszik, hogy a levegőcsapdák kiürüljenek a tüdőkben, és az így felszabaduló terek ismét részt vehessenek a gázcserében, a szervezet oxigénnel történő ellátásában. Ez bár nem jár a spirometriás értékek jelentős változásával, sokat könnyíthet a betegek életén, és könnyebben mozgósíthatják tartalékaikat a nagyobb terhelések során. A betegek ezt gyakran úgy élik meg, hogy jobban megy a lépcsőzés, később fáradnak el a séta során, ritkábban kell megállni a boltba menet.

Örökölhető-e a COPD? Elképzelhető, hogy a hajlam, a szervezet védekezőképessége a dohányfüst káros anyagaival szemben örökölhető. Ez megmagyarázná azt is, miért lesz az egyik dohányos COPD-s, és miért nem lesz az a másik. A COPD leggyakoribb oka azonban egyértelműen a dohányzás. Szokjon le róla, ha dohányzik, és akkor nem kell azon gondolkodnia, hogy genetikailag Ön védett vagy védtelen a COPD kialakulásával szemben.

Amióta a belégzőkészülékeimet használom, sokkal jobban érzem magam. Elhagyhatom a belégzőimet? A COPD egy krónikus betegség. Bizonyos gyógyszerek adagja esetleg csökkenthető, de elhagyni valószínűleg nem lehet őket – éppen a betegség jelege, a fellángolás magas kockázata miatt. Ha dohányzik, inkább a dohányzást hagyja abba. A gyógyszerek adagjának csökkentését, esetleges elhagyásukat beszélje meg a kezelőorvosával. Gyakran igen rossz állapotba kerülnek azok a betegek, akik saját maguktól próbálták lecsökkenteni vagy elhagyni egyes gyógyszereiket.