COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2021.01.18 11:46 | Módosítva: 2021.01.18 12:05

A COVID fertőzés kétféle módon károsíthatja szervezetünket: amikor a már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek erősödnek fel általa, vagy pedig amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetből. Ez utóbbi komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást (leggyakoribb a szív- és érrendszer, idegrendszer) eredményezhet, majd később akár tüdőhegesedés is szövődményként megmaradhat.

Hogyan érinti a COVID fertőzés a tüdőt?

Ugyan a fertőzöttek 80%-a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, de a mérsékelt vagy súlyos esetekben gyakran alakul ki az egyik legsúlyosabb szövődménye, a tüdőgyulladás. Ekkor a fertőzés már elérte a légutakat, és a tüdőhólyagocskákban gyulladást alakított ki, az apró hörgőcskék (bronchiolus) gyulladásos folyadékkal telnek meg, így alakul ki a tüdőgyulladás. A folyadékkal teli tüdő nem képes elegendő oxigént leadni a vérbe, ezáltal a szervezet oxigénellátása jelentősen csökken, ami légzési nehézségekben érzékelhető.

 

Eddigi tapasztalatok szerint a COVID okozta tüdőgyulladás azért is veszélyes, mert valószínűsíthető, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. A fertőzés után, szövődményként is megmaradhat a tüdőgyulladás, ezért ha napokkal-hetekkel később is tapasztal nehézlégzést, köhögést, krónikus fáradtságot, érdemes azt kivizsgáltatni.

A COVID tüdőt érintő szövődményei

A tüdőgyulladás kialakulásának és mértékének megfelelően megkülönböztethető három fokozata a COVID fertőzés klinikai lefolyásának:

  • Felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség, nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás
  • Súlyos, gépi lélegeztetést igénylő tüdőgyulladás,
  • Akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS)

 

Az ARDS már életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak.

 

Tüdőgyulladás következtében tüdőhegesedés (fibrózis) alakulhat ki további súlyos szövődményként. A tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Mik a tüdőgyulladás tünetei?

A COVID okozta tüdőgyulladás tünetei sokszor nem egyértelműen utalnak a betegségre, hiszen nagyon hasonlóak a COVID jellemző tüneteihez is. Emiatt fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése a tüdőgyulladás kizárására vagy kiterjedtségének meghatározásához.

Jellemző, influenzaszerű tünetei kialakulásakor:

 

A betegség előrehaladása során:

  • légszomj
  • köhögés
  • kis mennyiségű fehér köpet társulhat ezekhez.

 

Ha koronavírus után el tüneteket tapasztal akár hetekkel, hónapokkal is a fertőzés aktív szakasza után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

Milyen vizsgálatok javasoltak COVID fertőzés után?

A tüdőgyulladás kizárására vagy mértékének meghatározására több tüdőgyógyászati vizsgálat is szükséges:

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Somogyi Éva dr. Somogyi Éva

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus

Hírek

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

További részletek
COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID utáni légúti tünetek esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink