COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.11.15 11:43

A COVID-19 fertőzés károsíthatja szervezetünket, akkor, amikor a már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek erősödnek fel általa, vagy pedig amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetből. Ez utóbbi komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást (leggyakoribb a szív- és érrendszeri károsodás, idegrendszeri károsodás) eredményezhet, majd később akár tüdőhegesedés is kialakulhat. 

Hogyan érinti a COVID-19 fertőzés a tüdőt?

Amíg a COVID-19 fertőzöttek 80%-a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, addig a mérsékelt vagy súlyos tünetekkel küzdő betegeknél gyakran alakul ki az egyik legsúlyosabb szövődménye, a tüdőgyulladás. Ekkor a COVID-19 fertőzés már elérte az alsó légutakat, és a tüdőhólyagocskákban gyulladást alakított ki, az apró hörgőcskék (bronchiolus) gyulladásos folyadékkal telnek meg, így alakul ki a tüdőgyulladás. A folyadékkal teli tüdő nem képes elegendő oxigént leadni a vérbe, ezáltal a szervezet oxigénellátása jelentősen csökken, ami légzési nehézségekben érzékelhető.

 

Eddigi tapasztalatok szerint a COVID-19 okozta tüdőgyulladás azért is veszélyes, mert valószínűsíthető, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. A COVID-19 fertőzés után, szövődményként is megmaradhat a tüdőgyulladás, ezért ha napokkal-hetekkel később is tapasztal nehézlégzést, köhögést, krónikus fáradtságot, érdemes azt kivizsgáltatni.

A COVID-19 tüdőt érintő károsodások

A tüdőgyulladás kialakulásának és mértékének megfelelően megkülönböztethető három fokozata a COVID-19 fertőzés klinikai lefolyásának:

  • Felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség, nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás
  • Súlyos, gépi lélegeztetést igénylő tüdőgyulladás,
  • Akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS)

 

Az ARDS már életet veszélyeztető állapot ugyanis ez a tüdőnek olyan mértékű károsodása, amelynél már nem jut elegendő oxigénhez a tüdő, a nem megfelelő keringés következtében más szervek is károsodhatnak.

 

Tüdőgyulladás következtében tüdőhegesedés (fibrózis) alakulhat ki további súlyos szövődményként. A tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Mik a tüdőgyulladás tünetei?

A COVID-19 okozta tüdőgyulladás tünetei sokszor nem egyértelműen utalnak a betegségre, hiszen nagyon hasonlóak a COVID-19 fertőzés jellemző tüneteihez is. Emiatt fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése a tüdőgyulladás kizárására vagy kiterjedtségének meghatározásához.

Jellemző, influenzaszerű tünetei kialakulásakor:

 

A betegség előrehaladása során:

  • légszomj
  • köhögés
  • kis mennyiségű fehér köpet társulhat ezekhez.

 

Ha koronavírus fertőzés aktív szakasza után, hetekkel vagy akár hónapokkal is tapasztalja a tüneteket, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

Milyen vizsgálatok javasoltak COVID-19 fertőzés után?

A tüdőgyulladás kizárására vagy mértékének meghatározására több tüdőgyógyászati vizsgálat is szükséges: