COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

COVID fertőzés okozta tüdőgyulladás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2021.01.18 11:46 | Módosítva: 2021.03.29 10:52

A COVID-19 fertőzés károsíthatja szervezetünket, akkor, amikor a már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek erősödnek fel általa, vagy pedig amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetből. Ez utóbbi komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást (leggyakoribb a szív- és érrendszeri károsodás, idegrendszeri károsodás) eredményezhet, majd később akár tüdőhegesedés is kialakulhat. 

Hogyan érinti a COVID-19 fertőzés a tüdőt?

Amíg a COVID-19 fertőzöttek 80%-a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, addig a mérsékelt vagy súlyos tünetekkel küzdő betegeknél gyakran alakul ki az egyik legsúlyosabb szövődménye, a tüdőgyulladás. Ekkor a COVID-19 fertőzés már elérte az alsó légutakat, és a tüdőhólyagocskákban gyulladást alakított ki, az apró hörgőcskék (bronchiolus) gyulladásos folyadékkal telnek meg, így alakul ki a tüdőgyulladás. A folyadékkal teli tüdő nem képes elegendő oxigént leadni a vérbe, ezáltal a szervezet oxigénellátása jelentősen csökken, ami légzési nehézségekben érzékelhető.

 

Eddigi tapasztalatok szerint a COVID-19 okozta tüdőgyulladás azért is veszélyes, mert valószínűsíthető, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. A COVID-19 fertőzés után, szövődményként is megmaradhat a tüdőgyulladás, ezért ha napokkal-hetekkel később is tapasztal nehézlégzést, köhögést, krónikus fáradtságot, érdemes azt kivizsgáltatni.

A COVID-19 tüdőt érintő károsodások

A tüdőgyulladás kialakulásának és mértékének megfelelően megkülönböztethető három fokozata a COVID-19 fertőzés klinikai lefolyásának:

  • Felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség, nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás
  • Súlyos, gépi lélegeztetést igénylő tüdőgyulladás,
  • Akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS)

 

Az ARDS már életet veszélyeztető állapot ugyanis ez a tüdőnek olyan mértékű károsodása, amelynél már nem jut elegendő oxigénhez a tüdő, a nem megfelelő keringés következtében más szervek is károsodhatnak.

 

Tüdőgyulladás következtében tüdőhegesedés (fibrózis) alakulhat ki további súlyos szövődményként. A tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előrehaladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Mik a tüdőgyulladás tünetei?

A COVID-19 okozta tüdőgyulladás tünetei sokszor nem egyértelműen utalnak a betegségre, hiszen nagyon hasonlóak a COVID-19 fertőzés jellemző tüneteihez is. Emiatt fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése a tüdőgyulladás kizárására vagy kiterjedtségének meghatározásához.

Jellemző, influenzaszerű tünetei kialakulásakor:

 

A betegség előrehaladása során:

  • légszomj
  • köhögés
  • kis mennyiségű fehér köpet társulhat ezekhez.

 

Ha koronavírus fertőzés aktív szakasza után, hetekkel vagy akár hónapokkal is tapasztalja a tüneteket, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

Milyen vizsgálatok javasoltak COVID-19 fertőzés után?

A tüdőgyulladás kizárására vagy mértékének meghatározására több tüdőgyógyászati vizsgálat is szükséges:

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink