Tüdőrák diagnózis

Létrehozva: 2011.11.29 10:18 |

A tüdőrák diagnózisa első körben képalkotó eljárásokkal történik. Amennyiben itt gyanú merül fel, úgy a megerősítéshez és a rák típusának pontos megállapításához szöveti biopszia szükséges. Szövetet vehetnek bronchoszkópia során, vagy külső tűs biopszivál.

 

Képalkotó eljárások közül legelterjedtebb a tüdőröntgen. Ezt használják szűrővizsgálatok során is. Érzékenysége nem a legnagyobb, így a kisebb rákos szigetek felfedezés nélkül maradhatnak. Pontosabb képet lehet kapni CT (komputer tomográfia) segítségével. Ezen utóbbi, akár az egész testre is kiterjedten, fontos vizsgálati módszer a rák kiterjedtségének, távoli áttétek kutatása terén.

 

A távoli áttéteket ma legpontosabban az un. PET CT segítségével lehet felfedezni.

 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink