Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

dr. Dózsa Izabella Létrehozva: 2020.02.05 Módosítva: 2020.02.24

A hörgőgyulladás vagy bronchitisz lehet akut vagy krónikus. A két betegség közti különbségekről és arról, hogy melyik típusú hörgőgyulladás fertőző, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mi a hörgőgyulladás?

A légcső a tüdőkbe való belépés előtt jobb és bal főhörgőre ágazik el. A főhörgők a tüdőkapun keresztül belépve a tüdőbe a továbbiakban hörgőkké, majd hörgőcskékké ágaznak el, a hörgőcskék pedig léghólyagokban végződnek. A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár.

 

A hörgők falát olyan nyálkahártya béleli, amely csillószőrős hámsejteket és nyáktermelő mirigyeket tartalmaz. A mirigyek folyamatos váladéktermeléssel tartják nedvesen a felszínt. A váladék feladata, hogy rajta a tüdőbe jutó szennyeződések - por, egyéb idegen anyagok megtapadjanak, majd onnan a csillószőrök a száj irányába sodorják, hogy aztán köhögéssel megszabaduljunk tőle. Hörgőgyulladás esetén ez a nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek.

Akut hörgőgyulladás – bár nem minden esetben, de általában fertőző

Az esetek többségében vírusos eredetű (a sokféle vírus egyike az influenza). Ritkábban, 5-10%-ban bakteriális fertőzés miatt jön létre. A betegség cseppfertőzés útján terjed, vagyis kialakulhat, ha beteggel találkozunk, a tüsszentés, köhögés, közeli beszélgetés révén levegőbe kerülő fertőző nyálcseppek belélegzésével, esetleg kézfogással.

Tünetei:

 • A panaszok pár napos lappangási idő után hirtelen kezdődnek, fő tünete a köhögés, mely váladékkal jár. A köpet színe változó, lehet átlátszó, fehér, sárgás és zöldes is, ez általában a kiváltó ágens függvénye.
 • Megjelenhet még általános tünetként a levertség, fáradtság, mellkasi diszkomfort érzés, láz.
 • Légúti betegeknél megjelenhet a légszomj, de ez már az alapbetegség fellángolásának tulajdonítható.
 • Tünetei rendszerint hét-tíz nap alatt gyógyulnak szövődménymentes esetben, de a köhögés hosszabb időn át, akár 4-6 hétig is megmaradhat.

Krónikus hörgőgyulladás – nem fertőző, de tartós tüneteket okoz

Hörgyőgyulladás kivizsgálása.Krónikus, vagyis hosszan tartó betegség, kialakulásában a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet. Ennek legfőbb oka a dohányzás, vagy szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Tünetei:

 • Krónikus hörgőgyulladásról akkor beszélünk, ha a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll és az elmúlt két évben ismétlődő rohamok fordultak elő.
 • Ha a tünetek fellángolnak, jellemzően akut hörghurut alakult ki a krónikus mellett. Ilyenkor a beteg fertőzheti a környezetét.

Megelőzhető a kialakulása? ·

 • Az akut hörgőgyulladás megelőzésében kulcsfontosságú a higiénés szabályok betartása. Aranyszabály: "zsebkendőbe köhögj, tüsszents, ezzel mások egészségét véded! " A vírusok terjedését a gyakori és alapos kézmosás is segít megakadályozni.
 • Mivel a betegséget sok esetben influenza vírus okozza, érdemes a védőoltással csökkenteni a kockázatát. A védőoltások kifejezetten javasoltak krónikus légúti betegséggel élők számára.
 • Emellett bizonyos esetekben gyógyszertárban beszerezhető maszkkal is lehet védekezni a fertőzés ellen, például ez tömegközlekedés során hasznos lehet.
 • A krónikus gyulladás megelőzése érdekében ne dohányozzunk, kerüljük a cigarettafüstöt, az e-cigit is. A munkahelyi környezetben ne mulasszuk el a védőfelszerelés viselését, ha szennyezett levegőjű, irritáló gázokkal, vegyi anyagokkal dolgozunk. Fontos a környezettudatos gondolkodás a hosszú távú környezetkárosító hatások csökkentésére.
Online Bejelentkezés

Téma szakértője

 • dr. Dózsa Izabella

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
 • Specialitások:
  • tüdőgyulladás
  • nehézlégzés kivizsgálása
  • száraz köhögés okának felderítése
  • asztma kezelése
  • COPD kezelése

  Rendelési helyszín: 1015 Budapest Ostrom u. 16

  Vélemények a doktornőről >>>

Orvos válaszol

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ

Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Páciensek mondták

türelmes, közvetlen

Az orvosnő magas szintű szakmai hozzáértése, türelme, következetessége, kedvessége, a helyes diagnózis és a kezelési mód megállapítása.

További vélemények

Hírek

Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

Náthás csecsemő – hogyan segíthetünk?

A náthás csecsemő orra bedugul, ilyenkor az alvás és az evés is nehezen megy. A csecsemő közérzete rosszabb, nyűgösebb. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát az otthoni kezelési lehetőségekről kérdeztük.

További részletek
Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

A hörgőgyulladás vagy bronchitisz lehet akut vagy krónikus. A két betegség közti különbségekről és arról, hogy melyik típusú hörgőgyulladás fertőző, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink