Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

Hörgőgyulladás: mikor fertőző?

dr. Dózsa Izabella Létrehozva: 2020.02.05 Módosítva: 2020.02.24

A hörgőgyulladás vagy bronchitisz lehet akut vagy krónikus. A két betegség közti különbségekről és arról, hogy melyik típusú hörgőgyulladás fertőző, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Mi a hörgőgyulladás?

A légcső a tüdőkbe való belépés előtt jobb és bal főhörgőre ágazik el. A főhörgők a tüdőkapun keresztül belépve a tüdőbe a továbbiakban hörgőkké, majd hörgőcskékké ágaznak el, a hörgőcskék pedig léghólyagokban végződnek. A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár.

 

A hörgők falát olyan nyálkahártya béleli, amely csillószőrős hámsejteket és nyáktermelő mirigyeket tartalmaz. A mirigyek folyamatos váladéktermeléssel tartják nedvesen a felszínt. A váladék feladata, hogy rajta a tüdőbe jutó szennyeződések - por, egyéb idegen anyagok megtapadjanak, majd onnan a csillószőrök a száj irányába sodorják, hogy aztán köhögéssel megszabaduljunk tőle. Hörgőgyulladás esetén ez a nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek.

Akut hörgőgyulladás – bár nem minden esetben, de általában fertőző

Az esetek többségében vírusos eredetű (a sokféle vírus egyike az influenza). Ritkábban, 5-10%-ban bakteriális fertőzés miatt jön létre. A betegség cseppfertőzés útján terjed, vagyis kialakulhat, ha beteggel találkozunk, a tüsszentés, köhögés, közeli beszélgetés révén levegőbe kerülő fertőző nyálcseppek belélegzésével, esetleg kézfogással.

Tünetei:

  • A panaszok pár napos lappangási idő után hirtelen kezdődnek, fő tünete a köhögés, mely váladékkal jár. A köpet színe változó, lehet átlátszó, fehér, sárgás és zöldes is, ez általában a kiváltó ágens függvénye.
  • Megjelenhet még általános tünetként a levertség, fáradtság, mellkasi diszkomfort érzés, láz.
  • Légúti betegeknél megjelenhet a légszomj, de ez már az alapbetegség fellángolásának tulajdonítható.
  • Tünetei rendszerint hét-tíz nap alatt gyógyulnak szövődménymentes esetben, de a köhögés hosszabb időn át, akár 4-6 hétig is megmaradhat.

Krónikus hörgőgyulladás – nem fertőző, de tartós tüneteket okoz

Hörgyőgyulladás kivizsgálása.Krónikus, vagyis hosszan tartó betegség, kialakulásában a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet. Ennek legfőbb oka a dohányzás, vagy szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Tünetei:

  • Krónikus hörgőgyulladásról akkor beszélünk, ha a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll és az elmúlt két évben ismétlődő rohamok fordultak elő.
  • Ha a tünetek fellángolnak, jellemzően akut hörghurut alakult ki a krónikus mellett. Ilyenkor a beteg fertőzheti a környezetét.

Megelőzhető a kialakulása? ·

  • Az akut hörgőgyulladás megelőzésében kulcsfontosságú a higiénés szabályok betartása. Aranyszabály: "zsebkendőbe köhögj, tüsszents, ezzel mások egészségét véded! " A vírusok terjedését a gyakori és alapos kézmosás is segít megakadályozni.
  • Mivel a betegséget sok esetben influenza vírus okozza, érdemes a védőoltással csökkenteni a kockázatát. A védőoltások kifejezetten javasoltak krónikus légúti betegséggel élők számára.
  • Emellett bizonyos esetekben gyógyszertárban beszerezhető maszkkal is lehet védekezni a fertőzés ellen, például ez tömegközlekedés során hasznos lehet.
  • A krónikus gyulladás megelőzése érdekében ne dohányozzunk, kerüljük a cigarettafüstöt, az e-cigit is. A munkahelyi környezetben ne mulasszuk el a védőfelszerelés viselését, ha szennyezett levegőjű, irritáló gázokkal, vegyi anyagokkal dolgozunk. Fontos a környezettudatos gondolkodás a hosszú távú környezetkárosító hatások csökkentésére.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

Orvos válaszol

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ

Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek
Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy miért veszélyes, ha elmarad a kivizsgálás és hogyan kezelhető a poszt-Covid szindróma.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink