A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

Utolsó módosítás:2020.01.13 13:17

A páratartalom változása - akár alacsony, akár magas - sok krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő embernél a tünetek súlyosbodását, fellángolását okozza. Arról, hogy mire figyeljenek a betegek, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

COPD tünetei

A COPD tartós köhögést, légszomjat, nehézlégzést okoz. Időben megkezdett megfelelő kezeléssel a beteg akár tünetmentes is lehet, jó életminőséget lehet elérni. A COPD-re, mint a krónikus légúti betegségekre, az időjárás változása, így a páratartalom emelkedése vagy csökkenése is hatással van. Ilyenkor a panaszok a szokásos kezelés mellett is fokozódhatnak.

Magas páratartalom

A maga páratartalom súlyosbíthatja a COPD tüneteit. Esős, párás napokon a nedves, sűrű levegő magas víztartalma miatt nehezebb a légzés. Ilyenkor minden egyes lélegzetvétel nagyobb erőfeszítést kíván, emiatt a légszomj mellett erős fáradtság érzés is jelentkezhet. Az International Journal of Biometerology korábbi számában közölt kutatásban arra kérték a 82 COPD-s résztvevőt, hogy 18 hónapon keresztül minden nap rögzítsék a tüneteiket, valamint a beltéri hőmérsékletet és páratartalmat. Az eredmények azt mutatják, hogy a magas páratartalom valóban hozzájárulhat a fokozott COPD tünetekhez.

Páratartalom a lakásban

Már önmagában sem kedvez a betegeknek, ha nemcsak kültéren, de az otthonukban is túl párás a beltéri levegő, emiatt a lakásban penész jelenhet meg, illetve a poratkák is elszaporodhatnak. Mindkét allergén irritálhatja a betegség miatt érzékennyé vált légutakat, súlyosbítva a COPD tüneteit. Az alacsony páratartalom szintén nem kedvez a betegeknek, a száraz levegő ugyanis köhögésre ingerel.

Mit tehetünk ellene?

  • A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit.A beltéri páratartalom méréséhez szerezzünk be páramérő készüléket és ellenőrizzük, hogy az értéke tartósan 60% legyen. Ez megfelelő a jó közérzethez, és segíthet megakadályozni az allergének számának növekedését a lakásban.
  • A külső levegő páratartalmát az időjárás előrejelzések páratartalom-indexével követhetjük nyomon. Korlátozzuk a szabadtéri tevékenységeket, magas páratartalom esetén. Ilyenkor inkább csak akkor induljunk el, ha feltétlenül szükséges, amennyire lehetséges, maradjunk bent.
  • Télen a hideg, száraz levegő alacsony páratartalma miatt nem ideális a COPD-s betegeknek. Ilyenkor az orrlégzés segíthet felmelegíteni és nedvesíteni a belélegzett levegőt.
  • Ha a külső körülmények a tüneteket fokozzák, fontos, hogy a betegek amennyire lehet lelassítsanak, ne hajtsák túl magukat.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha rosszul érzi magát, tünetei fokozódnak, konzultáljon soron kívül is kezelőorvosával. Elképzelhető, hogy a tünetek függvényében a gyógyszerek adagolásán módosítani kell. Semmiképp ne halogassa a szakember felkeresését az alábbi esetekben:

 

  • a nyáktermelés változásai, beleértve a színt, a mennyiséget és az állagot
  • többször van szüksége gyors hatású inhalátorokra
  • légszomj, amely rosszabbá vagy gyakoribbá válik
  • megmagyarázhatatlan fáradtság
  • fokozott zihálás

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősség teljes

    Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus