COPD: miért kell a kontroll vizsgálat, miért nem elég felíratni a receptet?

COPD: miért kell a kontroll vizsgálat, miért nem elég felíratni a receptet?

Utolsó módosítás:2019.02.12 11:34

A krónikus betegséggel élők számára fontos, hogy bizonyos időnként kontroll vizsgálaton is találkozzanak kezelőorvosukkal. A betegség tartós kezelése ugyanis nem merül ki a receptek megadott időnkénti felírásában, a diagnózis megállapítását követően beállított terápiát olykor módosítani kell annak érdekében, hogy tartós tünetmentességet és jó életminőséget lehessen elérni a segítségével. Ezért nem elég csak időnként beszaladni és felkapni az előre kiállított recepteket.

Mi a COPD?

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők krónikus gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár – ismertette dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek főleg a dohányosok gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám az egyre erősödő panaszok - terhelési nehézlégzés, krónikus köhögés, köpetürítés- fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.

COPD: miért kell a kontroll vizsgálat, miért nem elég felíratni a receptet?Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható?

A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, ami az általános kikérdezésen, tüneti socre megállapításán, fizikális vizsgálaton kívül kötelezően légzésfunkciós vizsgálatot is tartalmaz. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és tünetek alapján történik a betegség súlyossági besorolása, ami a kezelést alapvetően meghatározza.

Miért szükséges a kontroll vizsgálat?

A betegség kezelésére egyre jobb hatású- döntően direkt belégzéssel a légutakba juttatható gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ezek kiemelt- 90%-os támogatással történő rendelhetősége rendszeres, legalább fél évente történő szakorvosi vizsgálathoz, légzésfunkciós állapotfelméréshez kötött. A legalább félévente történő kontroll az állapotváltozáshoz igazított terápia megítéléséhez- szükség szerint változtatásához is szükséges.

„Rendeletileg megszabott, hogy a COPD fenntartó speciális gyógyszerelése fél évente szakorvosi, légzésfunkciós felülvizsgálatot igényel. Enélkül az orvos nem írhat fel támogatásra gyógyszert. De ez a betegnek is fontos kell, hogy legyen a légzési tartalékainak minél további megtartása érdekében, hogy mindig az állapotához igazított kezelést kapja.”

Amikor nem szabad a kontrollra várni, hanem azonnal orvoshoz kell fordulni

A betegség jellemzője, hogy fellángolások következhetnek be- megfázás, légúti fertőzés, stb. miatt, ami kiegészítő kezelést is indokol. Tehát ha ilyen van, a panaszok fokozódnak a fenntartó gyógyszerek használata ellenére, soron kívül is orvoshoz kell fordulni, mert nem megfelelő kezelés mellett a fellángolás gyógyulása után már csak egy alacsonyabb szinten stabilizálódik a betegség.

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz! 

Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak. 

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor/nő! Panaszaim 1 hónapja fennálló köhögés reggelente inkabb száraz de tulnyomo tobbsegeben inkabb hurutos! Voltam mellkas rontgen-en!Illetve legzesfunkcio vizsgalatra utaltak még be! A mellkasröntgen leletében ez áll: A reszesz éles konturú,bal oldalon a kp.harmadban csipkeszerű kihuzottsag lathato,a lat.sinusok szabadok.Kóros parenchymás elteres nem látható.Cor nem nagyobb.Kp tág aorta,es hilusi erek. Kerdesem az lenne hogy a lelet alapjan van e okom barmifele aggodalomra? Válaszát előre is köszönöm! (Ui:25 eves vagyok es 10 eve dohanyzom)
    Lajos

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Lajos!


    Bár erről nem írt, feltételezem, hogy a panaszok légúti fertőzés után maradtak vissza. Szintén nem írt arról, hogy vannak-e felsőlégúti panaszai. Ha ezek így vannak, a hurutos köhögés még lehet ezek miatt. Persze a dohányzás sem segít rajta. A mellkas rtg.-n leírt bal oldali eltérés lezajlott gyulladás következménye lehet.
    Ha a tendencia nem javuló, vagy egyéb panaszok is vannak ( nehézlégzés, fájdalom, stb), szakorvosi vizsgálat szükséges, beleértve a légzésfunkciót is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus