Terheléses asztma – tünetek és kezelés

Terheléses asztma – tünetek és kezelés

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2019.12.03 Módosítva: 2020.01.13

Sok asztmás beteg tapasztalja, hogy tünetei súlyosbodnak terhelésre, testmozgáskor, különösen hideg időben. Ilyen esetben javasolt orvoshoz fordulni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy asztmásan is biztonságosan sportolhasson.

A sport nem okoz asztmát

A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés, kifulladás és köhögés ijesztő tünet. Ilyenkor sokan inkább lemondanak a sportolásról, mivel úgy vélik, ez számukra csak kellemetlenséggel és rossz közérzettel jár. Hosszú távon azonban a sport hiánya kihat az egészségükre, sőt, még az asztma kezelését is megnehezíti.

 

„A testgyakorlás nem okoz asztmát, de tüneteket válthat ki azoknál az embereknél, akiknél már ez a betegség fennáll. Ha azonban ilyenkor feladjuk az edzést, idővel romló tüdőfunkciós értékekkel számolhatunk, több asztma gyógyszerre lehet szükség, illetve az elhízásból és mozgásszegény életmódból adódó egyéb betegségekkel is szembe kell néznünk.”

A terheléses asztma tünetei

Az Amerikai Allergia és Asztma Alapítvány (AAFA) szerint a testmozgás által kiváltott asztma helyes kifejezése a testmozgás által indukált hörgőbeszűkülés, vagyis EIB (exercise-induced bronchoconstriction). Az EIB, vagy terheléses, testmozgás által kiváltott asztma az, amikor az asztma tüneteit fizikai aktivitás váltja ki, amikor asztmás tünetek jelentkeznek edzés közben vagy után.

 

Terheléses asztma tünetei sport közben.Edzés közben vagy után bárki érezheti zihálást, köhögést és légszomjat. Az asztmás embereknél ezek a problémák általában súlyosabbak. Az intenzív ki-és belégzés – különösen ha hideg levegőn történik – kiszárítja a nyálkahártyát. Mivel asztmában a légutak krónikus gyulladása áll fenn, emiatt ez a kiszáradás komoly légzési gondokat, hörgőgörcsöt is okozhat.

 

A rohamszerű köhögés az EIB leggyakoribb és sokszor egyetlen tünete is. Emellett az alábbi panaszok fordulhatnak még elő:

 • sípoló légzés
 • szorító érzés a mellkasban
 • légszomj
 • csökkent állóképesség

Az EIB tünetei általában nem az edzés elején kezdődnek. Rendszerint valamikor sportolás közben jelentkeznek a tünetek, majd jelentősen romlanak, az edzés leteltét követő 10-15 perccel később. Az asztmás emberek 90% -a tapasztal EIB-t edzés közben. Az AAFA szerint az EIB az asztma tüneteinek egyik leggyakoribb oka a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.

A terheléses asztma kockázatát növeli

 • hideg, száraz levegő
 • légszennyezés
 • magas pollenszám
 • a szájon keresztül légzés
 • az arra érzékenyeknél a medencék klór tartalma is tüneteket okozhat
 • felső légúti fertőzés belobbanthatja az asztmát
 • tornatermek, edzőtermek légszennyező anyagai, például tisztítószerek, parfümök, friss festékek vagy új felszerelések.

 

Ha asztmás tüneteink erősödnek sportolás közben, vagy után, ne az edzéssel hagyjunk fel, hanem kezelőorvosunktól kérjünk tanácsot a biztonságos sportoláshoz. A kezelési terv módosításával meg lehet előzni a sportolás közben jelentkező panaszokat.

 

A gyógyszeres kezelésre vonatkozó utasítások betartása mellett érdemes az alábbiakat megfogadni:

 • Edzés előtt melegítsünk be, így a légutakat is felkészítjük a fokozott terhelésre.
 • Ne hirtelen növeljük/csökkentsük a mozgás intenzitását, fontos, hogy fokozatosan lassítsuk a légzést.
 • A hidegebb hónapokban lehetőleg ne a szabadban sportoljunk.
 • Betegség esetén ne sportoljunk, mivel a légúti fertőzések önmagukban is az asztma fellángolását okozhatják.
Online Bejelentkezés

Téma szakértője

Orvos válaszol

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen és magabiztos

Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

További vélemények

Hírek

Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

Megfázásból tüdőgyulladás – mit tegyen, hogy megelőzze?

A megfázás rossz közérzettel, orrdugulással, orrfolyással, torokfájással járhat. Több alkalommal is áteshetünk rajta évente, rendszerint egy hét alatt elmúlnak a tünetei. Bizonyos esetekben azonban komoly szövődményeket, akár tüdőgyulladást is okozhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogyan előzhetjük ezt meg?

További részletek
A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

A magas páratartalom rontja a COPD tüneteit

A páratartalom változása - akár alacsony, akár magas - sok krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő embernél a tünetek súlyosbodását, fellángolását okozza. Arról, hogy mire figyeljenek a betegek, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink