Terheléses asztma – tünetek és kezelés

Terheléses asztma – tünetek és kezelés

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2019.12.03 Módosítva: 2020.01.13

Sok asztmás beteg tapasztalja, hogy tünetei súlyosbodnak terhelésre, testmozgáskor, különösen hideg időben. Ilyen esetben javasolt orvoshoz fordulni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy asztmásan is biztonságosan sportolhasson.

A sport nem okoz asztmát

A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés, kifulladás és köhögés ijesztő tünet. Ilyenkor sokan inkább lemondanak a sportolásról, mivel úgy vélik, ez számukra csak kellemetlenséggel és rossz közérzettel jár. Hosszú távon azonban a sport hiánya kihat az egészségükre, sőt, még az asztma kezelését is megnehezíti.

 

„A testgyakorlás nem okoz asztmát, de tüneteket válthat ki azoknál az embereknél, akiknél már ez a betegség fennáll. Ha azonban ilyenkor feladjuk az edzést, idővel romló tüdőfunkciós értékekkel számolhatunk, több asztma gyógyszerre lehet szükség, illetve az elhízásból és mozgásszegény életmódból adódó egyéb betegségekkel is szembe kell néznünk.”

A terheléses asztma tünetei

Az Amerikai Allergia és Asztma Alapítvány (AAFA) szerint a testmozgás által kiváltott asztma helyes kifejezése a testmozgás által indukált hörgőbeszűkülés, vagyis EIB (exercise-induced bronchoconstriction). Az EIB, vagy terheléses, testmozgás által kiváltott asztma az, amikor az asztma tüneteit fizikai aktivitás váltja ki, amikor asztmás tünetek jelentkeznek edzés közben vagy után.

 

Terheléses asztma tünetei sport közben.Edzés közben vagy után bárki érezheti zihálást, köhögést és légszomjat. Az asztmás embereknél ezek a problémák általában súlyosabbak. Az intenzív ki-és belégzés – különösen ha hideg levegőn történik – kiszárítja a nyálkahártyát. Mivel asztmában a légutak krónikus gyulladása áll fenn, emiatt ez a kiszáradás komoly légzési gondokat, hörgőgörcsöt is okozhat.

 

A rohamszerű köhögés az EIB leggyakoribb és sokszor egyetlen tünete is. Emellett az alábbi panaszok fordulhatnak még elő:

 • sípoló légzés
 • szorító érzés a mellkasban
 • légszomj
 • csökkent állóképesség

Az EIB tünetei általában nem az edzés elején kezdődnek. Rendszerint valamikor sportolás közben jelentkeznek a tünetek, majd jelentősen romlanak, az edzés leteltét követő 10-15 perccel később. Az asztmás emberek 90% -a tapasztal EIB-t edzés közben. Az AAFA szerint az EIB az asztma tüneteinek egyik leggyakoribb oka a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.

A terheléses asztma kockázatát növeli

 • hideg, száraz levegő
 • légszennyezés
 • magas pollenszám
 • a szájon keresztül légzés
 • az arra érzékenyeknél a medencék klór tartalma is tüneteket okozhat
 • felső légúti fertőzés belobbanthatja az asztmát
 • tornatermek, edzőtermek légszennyező anyagai, például tisztítószerek, parfümök, friss festékek vagy új felszerelések.

 

Ha asztmás tüneteink erősödnek sportolás közben, vagy után, ne az edzéssel hagyjunk fel, hanem kezelőorvosunktól kérjünk tanácsot a biztonságos sportoláshoz. A kezelési terv módosításával meg lehet előzni a sportolás közben jelentkező panaszokat.

 

A gyógyszeres kezelésre vonatkozó utasítások betartása mellett érdemes az alábbiakat megfogadni:

 • Edzés előtt melegítsünk be, így a légutakat is felkészítjük a fokozott terhelésre.
 • Ne hirtelen növeljük/csökkentsük a mozgás intenzitását, fontos, hogy fokozatosan lassítsuk a légzést.
 • A hidegebb hónapokban lehetőleg ne a szabadban sportoljunk.
 • Betegség esetén ne sportoljunk, mivel a légúti fertőzések önmagukban is az asztma fellángolását okozhatják.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szimpatikus hozzáállás

Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

További vélemények

Hírek

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink