Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Utolsó módosítás:2020.11.02 14:57

A köhögés hetekig is elhúzódhat egy légúti fertőzést követően, de lehet egy betegség kezdeti tünete is. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit adjunk otthon köhögésre gyerekeknek és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Köhögés: hasznos, de kellemetlen

A hurutos köhögés által a gyermek szervezete valamilyen kórokozótól, vagy egyéb kóroki tényező következtében kialakult gyulladás során megjelenő váladéktól próbál megszabadulni, így erre szükség van, még ha olykor igen kellemetlen is tud lenni. A száraz, kínzó köhögés irritáció miatt vagy hörgőszükület és hörgi hyperreaktivitás miatt jelentkezhet. A napokon vagy akár heteken át tartó köhögés nagyon megterhelő a gyermekek számára, különösen, mert sokszor éjszaka sem tudnak aludni miatta. Ilyen esetben hasznos, ha tudjuk, mivel enyhíthetjük a panaszokat, mit adhatunk köhögésre gyerekeknek.

Köhögésre gyerekeknek

Orrspray

Talán nem ez az első dolog, ami az eszünkbe jut, ha a köhögés kezelésére gondolunk, pedig fontos az orrjáratok tisztítása, megfelelő szellőzése. Ha a kicsi náthás, esetleg arcüreggyulladása van, vagy bedugult az orra, mindenképp használjuk az életkorának megfelelő készítményt. Tengervizes orrspray már csecsemőknél is alkalmazható, de sokszor a meleg fürdő és a párás levegő is segít, hogy az orra kitisztuljon. Ez különösen az esi órákban lényeges, hogy az éjszakai alvást ne zavarja a köhögés.

Kínáljuk többször folyadékkal!

Köhögésre gyerekeknek fontos a folyadékfogyasztás.A folyadékpótlás nagyon fontos, ha a kicsi beteg. Ha a torka kiszárad, fokozódik a köhögés és nehezebben szakad fel a lerakódott váladék. Ha nehezen tudjuk rávenni az ivásra, kínáljuk gyümölccsel, zöldséggel, amelyiket szereti, de gyümölcsleveket, leveseket és teákat is készíthetünk neki.

Méz

Antibakteriális hatású, segíti a fertőzés leküzdését és enyhülést ad a fájó, vagy az elhúzódó köhögés miatt kiszáradt, sajgó toroknak. Arra figyeljünk, hogy 1 év alatti gyerekeknek, köhögésre mézet a fertőzés – botulizmus - veszélye miatt nem szabad adni! Emellett a méznek allergizáló hatása is lehet, tehát nem minden gyermeknél válik be a méz – ill. a mézes tea alkalmazása. Pollen, méh-, darázsallergia esetén a méz kerülése javasolt!

Tippek alváshoz

Mi is tapasztalhattuk, hogy fekvő helyzetben sokkal gyakrabban köhögünk, ez igencsak megnehezíti a nyugodt alvást. Csökken a köhögési inger és jobban alszunk, ha a fejünk alá több párnát teszünk és így megemeljük. Gyerekek esetében ez a több párnás megoldás nem mindig válik be, különösen, ha gyakran mocorog alvás közben, rövid idő alatt lekerülhet a párnákról. Éppen ezért jobb, ha inkább a matrac és az ágyrács közé teszünk feltekert törölközőt, vagy plédet és így emeljük meg a fejvéget, vagy akár az ágy lábát is megemelhetjük a fejvég alatt.

A párásítás is segíthet

Volt már szó róla, hogy a rendszeres folyadék fogyasztás, a hidratálás fontos a köhögés kezeléséhez. Azonban nemcsak belsősleg, de a külső levegőt is érdemes párásabbá, nedvesebbé tenni, ha a gyermek gyakran köhög. Ha túl száraz a levegő, a torkát irritálhatja. Arra figyeljünk, hogy ne legyen tartósan 60% felett a páratartalom, mert ez kedvező feltételeket teremt a lakáson belüli allergének – poratka és penészgomba – számára. Az ideális páratartalom 40 és 60 százalék közötti.

Köhögésre szirup, gyógyszer

Mielőtt ilyen készítményeket adnánk a kicsinek, fontos tudni, hogy a köhögése hurutos, vagyis váladék felköhögésével járó, vagy száraz, ingerköhögés. Mindkettőre eltérő készítmények léteznek. Köhögésre gyerekeknek napközben hurutoldó, míg estére köhögés csillapító készítményt adunk, hogy az alvása nyugodt legyen. A kettőt együtt azonban soha nem szabad beadni, bizonyos időnek el kell telnie a bevétel közt. A készítmények használata előtt fontos tájékozódni az életkori ajánlásokról is!

Köhögés: a kiváltó okot kell kezelni

  • Köhögés okainak felderítése az orvosnál.Köhöghetünk azért, mert az alsó légutakban lerakódott váladéktól így tudunk megszabadulni, de köhögést okozhat a torokfájással is járó gégegyulladás is.
  • Az elhúzódó köhögés asztma jele is lehet, de kiválthatja krónikus arcüreggyulladás is. Ilyen esetben fokozott a váladékképződés, ami az orrüregben hátrafelé, a garat irányába távozik, ez az irritáció is gyakran okoz köhögést.
  • A reflux okozta köhögés is ismert jelenség és már gyerekeknél is előfordulhat. A nyelőcsőbe, és onnan a garatba visszaáramló savas gyomornedv a garatot irritálja, torokfájást, elhúzódó köhögést is okozhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A köhögés tehát gyakran csak a tünet, ahhoz, hogy megszűntessük, a kiváltó okot kell kezelni. Dr. Somogyi Éva ezért azt tanácsolja, hogy forduljunk szakemberhez, aki kivizsgálás után a kiváltó okot meghatározva tudja a szükséges kezelést összeállítani köhögésre gyerekeknek. A szakember felkeresését semmiképp ne halogassuk, ha az alábbi tünetek jelentkeznek:

- magas lázzal járó köhögés esetén,

- elhúzódó – 10 napon túl is fennálló – köhögés miatt,

- ha nehézlégzés, mellkasi fájdalom is jelentkezik.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász