Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Utolsó módosítás:2020.11.02 14:57

A köhögés hetekig is elhúzódhat egy légúti fertőzést követően, de lehet egy betegség kezdeti tünete is. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit adjunk otthon köhögésre gyerekeknek és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Köhögés: hasznos, de kellemetlen

A hurutos köhögés által a gyermek szervezete valamilyen kórokozótól, vagy egyéb kóroki tényező következtében kialakult gyulladás során megjelenő váladéktól próbál megszabadulni, így erre szükség van, még ha olykor igen kellemetlen is tud lenni. A száraz, kínzó köhögés irritáció miatt vagy hörgőszükület és hörgi hyperreaktivitás miatt jelentkezhet. A napokon vagy akár heteken át tartó köhögés nagyon megterhelő a gyermekek számára, különösen, mert sokszor éjszaka sem tudnak aludni miatta. Ilyen esetben hasznos, ha tudjuk, mivel enyhíthetjük a panaszokat, mit adhatunk köhögésre gyerekeknek.

Köhögésre gyerekeknek

Orrspray

Talán nem ez az első dolog, ami az eszünkbe jut, ha a köhögés kezelésére gondolunk, pedig fontos az orrjáratok tisztítása, megfelelő szellőzése. Ha a kicsi náthás, esetleg arcüreggyulladása van, vagy bedugult az orra, mindenképp használjuk az életkorának megfelelő készítményt. Tengervizes orrspray már csecsemőknél is alkalmazható, de sokszor a meleg fürdő és a párás levegő is segít, hogy az orra kitisztuljon. Ez különösen az esi órákban lényeges, hogy az éjszakai alvást ne zavarja a köhögés.

Kínáljuk többször folyadékkal!

Köhögésre gyerekeknek fontos a folyadékfogyasztás.A folyadékpótlás nagyon fontos, ha a kicsi beteg. Ha a torka kiszárad, fokozódik a köhögés és nehezebben szakad fel a lerakódott váladék. Ha nehezen tudjuk rávenni az ivásra, kínáljuk gyümölccsel, zöldséggel, amelyiket szereti, de gyümölcsleveket, leveseket és teákat is készíthetünk neki.

Méz

Antibakteriális hatású, segíti a fertőzés leküzdését és enyhülést ad a fájó, vagy az elhúzódó köhögés miatt kiszáradt, sajgó toroknak. Arra figyeljünk, hogy 1 év alatti gyerekeknek, köhögésre mézet a fertőzés – botulizmus - veszélye miatt nem szabad adni! Emellett a méznek allergizáló hatása is lehet, tehát nem minden gyermeknél válik be a méz – ill. a mézes tea alkalmazása. Pollen, méh-, darázsallergia esetén a méz kerülése javasolt!

Tippek alváshoz

Mi is tapasztalhattuk, hogy fekvő helyzetben sokkal gyakrabban köhögünk, ez igencsak megnehezíti a nyugodt alvást. Csökken a köhögési inger és jobban alszunk, ha a fejünk alá több párnát teszünk és így megemeljük. Gyerekek esetében ez a több párnás megoldás nem mindig válik be, különösen, ha gyakran mocorog alvás közben, rövid idő alatt lekerülhet a párnákról. Éppen ezért jobb, ha inkább a matrac és az ágyrács közé teszünk feltekert törölközőt, vagy plédet és így emeljük meg a fejvéget, vagy akár az ágy lábát is megemelhetjük a fejvég alatt.

A párásítás is segíthet

Volt már szó róla, hogy a rendszeres folyadék fogyasztás, a hidratálás fontos a köhögés kezeléséhez. Azonban nemcsak belsősleg, de a külső levegőt is érdemes párásabbá, nedvesebbé tenni, ha a gyermek gyakran köhög. Ha túl száraz a levegő, a torkát irritálhatja. Arra figyeljünk, hogy ne legyen tartósan 60% felett a páratartalom, mert ez kedvező feltételeket teremt a lakáson belüli allergének – poratka és penészgomba – számára. Az ideális páratartalom 40 és 60 százalék közötti.

Köhögésre szirup, gyógyszer

Mielőtt ilyen készítményeket adnánk a kicsinek, fontos tudni, hogy a köhögése hurutos, vagyis váladék felköhögésével járó, vagy száraz, ingerköhögés. Mindkettőre eltérő készítmények léteznek. Köhögésre gyerekeknek napközben hurutoldó, míg estére köhögés csillapító készítményt adunk, hogy az alvása nyugodt legyen. A kettőt együtt azonban soha nem szabad beadni, bizonyos időnek el kell telnie a bevétel közt. A készítmények használata előtt fontos tájékozódni az életkori ajánlásokról is!

Köhögés: a kiváltó okot kell kezelni

  • Köhögés okainak felderítése az orvosnál.Köhöghetünk azért, mert az alsó légutakban lerakódott váladéktól így tudunk megszabadulni, de köhögést okozhat a torokfájással is járó gégegyulladás is.
  • Az elhúzódó köhögés asztma jele is lehet, de kiválthatja krónikus arcüreggyulladás is. Ilyen esetben fokozott a váladékképződés, ami az orrüregben hátrafelé, a garat irányába távozik, ez az irritáció is gyakran okoz köhögést.
  • A reflux okozta köhögés is ismert jelenség és már gyerekeknél is előfordulhat. A nyelőcsőbe, és onnan a garatba visszaáramló savas gyomornedv a garatot irritálja, torokfájást, elhúzódó köhögést is okozhat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A köhögés tehát gyakran csak a tünet, ahhoz, hogy megszűntessük, a kiváltó okot kell kezelni. Dr. Somogyi Éva ezért azt tanácsolja, hogy forduljunk szakemberhez, aki kivizsgálás után a kiváltó okot meghatározva tudja a szükséges kezelést összeállítani köhögésre gyerekeknek. A szakember felkeresését semmiképp ne halogassuk, ha az alábbi tünetek jelentkeznek:

- magas lázzal járó köhögés esetén,

- elhúzódó – 10 napon túl is fennálló – köhögés miatt,

- ha nehézlégzés, mellkasi fájdalom is jelentkezik.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász