A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:21

Gyermekkorban – különösen az őszi-téli időszakban – igen gyakoriak a légúti fertőzések, amelyeknél időnként nehézlégzés vagy fulladás is kialakul. Ez a tünet érthető módon ijesztő lehet a szülők számára, és a gyermek szervezetét is rendkívüli módon megterheli. Dr. Somogyi Évát, gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt a nehézlégzés jeleiről, és az ilyenkor szükséges tennivalókról kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A nehézlégzés okai

-A nehézlégzés a szervezet sejtjeinek csökkent oxigén ellátását vagy oxigénhiányát jelző tünet, amit gyerekkorban leggyakrabban a légutakat megtámadó vírusfertőzés okoz. Ilyen kórkép az alsó légutak, hörgők görcsével és gyulladásával járó asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz), ami nehezített kilégzéssel, sípolással és a gyermek kapkodó levegővételével jár. Másik gyakori kórkép a krupp, ami jellegzetes ugató köhögéssel kezdődik, belégzésben érdes, hangos, húzó jellegű hang (stridor) kíséri a nehezített belégzést – magyarázza dr. Somogyi Éva. Asztmatikus nehézlégzést okozhatnak a különböző allergének is, így pl. a házipor-atka, az állatszőrök, valamint a pollen allergének, amelyek a légutak allergiás reakcióját okozzák. Ha csak a felső légutak érintettek, akkor náthás tünetek, torok-, orr-, szemviszketés, orrdugulás jelentkezik, de ha az allergiás gyulladás az alsó légutakat is érinti, akkor allergia kiváltotta asztmáról beszélünk. Emellett számtalan más kórképben találkozhatunk még légzési nehezítettséggel (anyagcsere betegségek, a központi idegrendszer betegségei stb.). Gyermekek esetében mindenképpen szót kell ejtenünk a légúti idegentest miatt kialakult nehézlégzésről is, ami hirtelen jelentkező görcsös ingerköhögéssel, szapora légzéssel, elsápadással, ellilulással, súlyosabb esetben pedig eszméletvesztéssel is járhat – említi Somogyi doktornő, aki a nehézlégzés jeleit is ismerteti a szülőkkel.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen jelei vannak a nehézlégzésnek?

 • A belégzéssel egyidőben mellkasi behúzódás látható (a bordaívek alatt, valamint a bordák közt, a kulcscsont szegycsont által alkotott árokban a nyakon
 • Fokozódó hasi légzés (a has előrefelé/felfelé kitér belégzéskor)
 • Orrszárnyi légzés, amit az orrcimpák mozgása jelez
 • A légzésszám növekedése
 • Hangos belégzés, stridor vagy préselő, sípoló, fújtató kilégzés, nyögő hang a kilégzéskor
 • Az ajkak és a bőr szederjes elszíneződése
 • Bágyadtság vagy nyugtalanság
 • Szakadozott beszéd (2-3 szó után levegő után kapkod a gyermek)

Mi a teendőnk nehézlégzés esetén?

-Fontos, hogy a szülő észre vegye a szokatlan jeleket, és tisztában legyen a légzési nehezítettség fentebb említett tüneteivel. Amennyiben a gyermeknek korábban nem volt nehézlégzése, feltétlenül javasolt a háziorvos vagy az ügyelet felkeresése, ha már tapasztaltabbak a szülők, akkor a tünetek súlyossága alapján mérlegeljék a teendőnket – teszi hozzá Somogyi doktornő. Ha a nehézlégzés  kifejezett és erős mellkasi fájdalom, fulladás, a bőr szederjes elszíneződése társul hozzá, általános gyengeséggel, lázzal, hányással, netán eszméletvesztéssel jár, a gyermekk azonnali orvosi segítségre szorul, mentőt kell hívnunk. Amennyiben enyhébb nehézlégzésről van szó, a szülők tisztában vannak az otthoni kezelés lehetőségeiről, és a kezelés mellett javul a gyermek állapota, akkor fontos figyelniük, főleg csecsemők és kisdedek esetén, a fokozott folyadékigényre is.

Ha már nem először fordul elő a nehézlégzés

 • Amennyiben korábban már előfordult a gyermeknél nehézlégzés, akkor a szülő kezdje el a szakorvossal előzőleg megbeszélt kezelést.
 • Ha az ismétlődő hörghurutban a hörgőtágító és inhalatív szteroid adását követően csökkennek a tünetek, akkor orvosi vizsgálatra csak rosszabbodás esetén van szükség.
 • Ha a gyermeknek kruppos rohama van, azonnal nyissunk ablakot, és biztosítsunk hideg, párás levegőt, továbbá igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket. Abban az esetben, ha stridor jelentkezik, illetve a gyermek állapota nem javul, akkor adjunk szteroidot. Ha a szteroid ismételt adása után sem javul a gyermek állapota, akkor azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjuk a mentőket!  

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos, precíz

Pontos, precíz ellátás.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász