A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:21

Gyermekkorban – különösen az őszi-téli időszakban – igen gyakoriak a légúti fertőzések, amelyeknél időnként nehézlégzés vagy fulladás is kialakul. Ez a tünet érthető módon ijesztő lehet a szülők számára, és a gyermek szervezetét is rendkívüli módon megterheli. Dr. Somogyi Évát, gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt a nehézlégzés jeleiről, és az ilyenkor szükséges tennivalókról kérdeztük.

Online Bejelentkezés

dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A nehézlégzés okai

-A nehézlégzés a szervezet sejtjeinek csökkent oxigén ellátását vagy oxigénhiányát jelző tünet, amit gyerekkorban leggyakrabban a légutakat megtámadó vírusfertőzés okoz. Ilyen kórkép az alsó légutak, hörgők görcsével és gyulladásával járó asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz), ami nehezített kilégzéssel, sípolással és a gyermek kapkodó levegővételével jár. Másik gyakori kórkép a krupp, ami jellegzetes ugató köhögéssel kezdődik, belégzésben érdes, hangos, húzó jellegű hang (stridor) kíséri a nehezített belégzést – magyarázza dr. Somogyi Éva. Asztmatikus nehézlégzést okozhatnak a különböző allergének is, így pl. a házipor-atka, az állatszőrök, valamint a pollen allergének, amelyek a légutak allergiás reakcióját okozzák. Ha csak a felső légutak érintettek, akkor náthás tünetek, torok-, orr-, szemviszketés, orrdugulás jelentkezik, de ha az allergiás gyulladás az alsó légutakat is érinti, akkor allergia kiváltotta asztmáról beszélünk. Emellett számtalan más kórképben találkozhatunk még légzési nehezítettséggel (anyagcsere betegségek, a központi idegrendszer betegségei stb.). Gyermekek esetében mindenképpen szót kell ejtenünk a légúti idegentest miatt kialakult nehézlégzésről is, ami hirtelen jelentkező görcsös ingerköhögéssel, szapora légzéssel, elsápadással, ellilulással, súlyosabb esetben pedig eszméletvesztéssel is járhat – említi Somogyi doktornő, aki a nehézlégzés jeleit is ismerteti a szülőkkel.

Online Bejelentkezés

dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen jelei vannak a nehézlégzésnek?

  • A belégzéssel egyidőben mellkasi behúzódás látható (a bordaívek alatt, valamint a bordák közt, a kulcscsont szegycsont által alkotott árokban a nyakon
  • Fokozódó hasi légzés (a has előrefelé/felfelé kitér belégzéskor)
  • Orrszárnyi légzés, amit az orrcimpák mozgása jelez
  • A légzésszám növekedése
  • Hangos belégzés, stridor vagy préselő, sípoló, fújtató kilégzés, nyögő hang a kilégzéskor
  • Az ajkak és a bőr szederjes elszíneződése
  • Bágyadtság vagy nyugtalanság
  • Szakadozott beszéd (2-3 szó után levegő után kapkod a gyermek)

Mi a teendőnk nehézlégzés esetén?

-Fontos, hogy a szülő észre vegye a szokatlan jeleket, és tisztában legyen a légzési nehezítettség fentebb említett tüneteivel. Amennyiben a gyermeknek korábban nem volt nehézlégzése, feltétlenül javasolt a háziorvos vagy az ügyelet felkeresése, ha már tapasztaltabbak a szülők, akkor a tünetek súlyossága alapján mérlegeljék a teendőnket – teszi hozzá Somogyi doktornő. Ha a nehézlégzés  kifejezett és erős mellkasi fájdalom, fulladás, a bőr szederjes elszíneződése társul hozzá, általános gyengeséggel, lázzal, hányással, netán eszméletvesztéssel jár, a gyermekk azonnali orvosi segítségre szorul, mentőt kell hívnunk. Amennyiben enyhébb nehézlégzésről van szó, a szülők tisztában vannak az otthoni kezelés lehetőségeiről, és a kezelés mellett javul a gyermek állapota, akkor fontos figyelniük, főleg csecsemők és kisdedek esetén, a fokozott folyadékigényre is.

Ha már nem először fordul elő a nehézlégzés

  • Amennyiben korábban már előfordult a gyermeknél nehézlégzés, akkor a szülő kezdje el a szakorvossal előzőleg megbeszélt kezelést.
  • Ha az ismétlődő hörghurutban a hörgőtágító és inhalatív szteroid adását követően csökkennek a tünetek, akkor orvosi vizsgálatra csak rosszabbodás esetén van szükség.
  • Ha a gyermeknek kruppos rohama van, azonnal nyissunk ablakot, és biztosítsunk hideg, párás levegőt, továbbá igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket. Abban az esetben, ha stridor jelentkezik, illetve a gyermek állapota nem javul, akkor adjunk szteroidot. Ha a szteroid ismételt adása után sem javul a gyermek állapota, akkor azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjuk a mentőket!  

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász