A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

A nehézlégzés jelei gyermekkorban - ezekkel a tünetekkel azonnal forduljon orvoshoz!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:21

Gyermekkorban – különösen az őszi-téli időszakban – igen gyakoriak a légúti fertőzések, amelyeknél időnként nehézlégzés vagy fulladás is kialakul. Ez a tünet érthető módon ijesztő lehet a szülők számára, és a gyermek szervezetét is rendkívüli módon megterheli. Dr. Somogyi Évát, gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt a nehézlégzés jeleiről, és az ilyenkor szükséges tennivalókról kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A nehézlégzés okai

-A nehézlégzés a szervezet sejtjeinek csökkent oxigén ellátását vagy oxigénhiányát jelző tünet, amit gyerekkorban leggyakrabban a légutakat megtámadó vírusfertőzés okoz. Ilyen kórkép az alsó légutak, hörgők görcsével és gyulladásával járó asztmatikus hörghurut (obstruktív bronhitisz), ami nehezített kilégzéssel, sípolással és a gyermek kapkodó levegővételével jár. Másik gyakori kórkép a krupp, ami jellegzetes ugató köhögéssel kezdődik, belégzésben érdes, hangos, húzó jellegű hang (stridor) kíséri a nehezített belégzést – magyarázza dr. Somogyi Éva. Asztmatikus nehézlégzést okozhatnak a különböző allergének is, így pl. a házipor-atka, az állatszőrök, valamint a pollen allergének, amelyek a légutak allergiás reakcióját okozzák. Ha csak a felső légutak érintettek, akkor náthás tünetek, torok-, orr-, szemviszketés, orrdugulás jelentkezik, de ha az allergiás gyulladás az alsó légutakat is érinti, akkor allergia kiváltotta asztmáról beszélünk. Emellett számtalan más kórképben találkozhatunk még légzési nehezítettséggel (anyagcsere betegségek, a központi idegrendszer betegségei stb.). Gyermekek esetében mindenképpen szót kell ejtenünk a légúti idegentest miatt kialakult nehézlégzésről is, ami hirtelen jelentkező görcsös ingerköhögéssel, szapora légzéssel, elsápadással, ellilulással, súlyosabb esetben pedig eszméletvesztéssel is járhat – említi Somogyi doktornő, aki a nehézlégzés jeleit is ismerteti a szülőkkel.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen jelei vannak a nehézlégzésnek?

 • A belégzéssel egyidőben mellkasi behúzódás látható (a bordaívek alatt, valamint a bordák közt, a kulcscsont szegycsont által alkotott árokban a nyakon
 • Fokozódó hasi légzés (a has előrefelé/felfelé kitér belégzéskor)
 • Orrszárnyi légzés, amit az orrcimpák mozgása jelez
 • A légzésszám növekedése
 • Hangos belégzés, stridor vagy préselő, sípoló, fújtató kilégzés, nyögő hang a kilégzéskor
 • Az ajkak és a bőr szederjes elszíneződése
 • Bágyadtság vagy nyugtalanság
 • Szakadozott beszéd (2-3 szó után levegő után kapkod a gyermek)

Mi a teendőnk nehézlégzés esetén?

-Fontos, hogy a szülő észre vegye a szokatlan jeleket, és tisztában legyen a légzési nehezítettség fentebb említett tüneteivel. Amennyiben a gyermeknek korábban nem volt nehézlégzése, feltétlenül javasolt a háziorvos vagy az ügyelet felkeresése, ha már tapasztaltabbak a szülők, akkor a tünetek súlyossága alapján mérlegeljék a teendőnket – teszi hozzá Somogyi doktornő. Ha a nehézlégzés  kifejezett és erős mellkasi fájdalom, fulladás, a bőr szederjes elszíneződése társul hozzá, általános gyengeséggel, lázzal, hányással, netán eszméletvesztéssel jár, a gyermekk azonnali orvosi segítségre szorul, mentőt kell hívnunk. Amennyiben enyhébb nehézlégzésről van szó, a szülők tisztában vannak az otthoni kezelés lehetőségeiről, és a kezelés mellett javul a gyermek állapota, akkor fontos figyelniük, főleg csecsemők és kisdedek esetén, a fokozott folyadékigényre is.

Ha már nem először fordul elő a nehézlégzés

 • Amennyiben korábban már előfordult a gyermeknél nehézlégzés, akkor a szülő kezdje el a szakorvossal előzőleg megbeszélt kezelést.
 • Ha az ismétlődő hörghurutban a hörgőtágító és inhalatív szteroid adását követően csökkennek a tünetek, akkor orvosi vizsgálatra csak rosszabbodás esetén van szükség.
 • Ha a gyermeknek kruppos rohama van, azonnal nyissunk ablakot, és biztosítsunk hideg, párás levegőt, továbbá igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket. Abban az esetben, ha stridor jelentkezik, illetve a gyermek állapota nem javul, akkor adjunk szteroidot. Ha a szteroid ismételt adása után sem javul a gyermek állapota, akkor azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjuk a mentőket!  

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktornő! 33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék. 2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek. Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik. Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak. 1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett. 2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs. Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke. 2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim. Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik. Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is. A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni? Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
Sándor

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Sándor!

Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.
Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy fokú elégedettség

Meg sehol sem tapasztaltam ilyen nagy fokú odafigyelest, mint a Doktornőnél!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász