Elhúzódó köhögés gyerekeknél: asztma miatt?

Elhúzódó köhögés gyerekeknél: asztma miatt?

Utolsó módosítás:2024.03.28 14:04

A gyerekeknél gyakori, hogy egy légúti betegséget követően a köhögés elhúzódik. Akár egy-két héttel a felépülést követően még előfordulhat ez a tünet. A légúti betegség kapcsán kialakuló gyakori köhögés azonban asztma jele is lehet. Dr. Somogyi Évát, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyászát arról kérdeztük, hogy mikor gyanakodjunk asztmára gyerekeknél.

Mi az asztma?

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus légúti betegség. A tünetek oka, hogy az asztmás betegnél a tüdőben található hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, emiatt a légutak beszűkülnek. A helyzetet tovább rontja, hogy a hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez. Mindezek együttesen eredményezik az asztmás tünetek megjelenését.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az asztma tünetei gyerekeknél

Kisebb és nagyobb gyerekeknél az asztma tüneteiben eltérés mutatkozhat, de általánosságban az alábbi panaszokra érdemes figyelni:

- gyakori száraz, kínzó köhögés

- zihálás

- légszomj

- sípoló légzés

- nappali, főleg fizikai aktivitás során jelentkező fáradtság

- csökkent motiváltság a fizikai aktivitásra

- elhúzódó gyógyulás légúti fertőzések esetén.

Dr. Somogyi Éva kiemelte, hogy az elhúzódó gyógyulás tehát valóban lehet az asztma tünete is. Asztmára hajlamos gyermekeknél bizonyos légúti fertőzések is belobbanthatják az asztmát. Visszatérő légúti fertőzések mellett jelentkező asztmás nehézlégzések, sípoló légzés esetén is mutassuk meg a gyermeket gyermektüdőgyógyásznak.

Kik az asztmára hajlamos gyerekek?

Az asztma megjelenését kockázatát egyértelműen növeli az öröklődés, vagyis, ha a családban előfordul a betegség, akár a szülőknél, testvéreknél. Az asztma magasabb kockázati csoportjába tartoznak azok a gyermekek is, akiknek csecsemőkorban ekcémás bőrtüneteik voltak. Koraszülött gyerekek körében vagy terhesség alatt dohányzó anya gyermekeinél nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata. A tünetekre ilyen gyermekek esetében is nagyon fontos odafigyelni. Náluk is indokolt a panaszok mielőbbi kivizsgálása.

Allergiához is társulhat asztmafolyamatos köhögés

Az elhúzódó köhögés allergiás asztma tünete is lehet. Ilyenkor a két betegség egy időben van jelen a betegnél, vagyis a szénanáthás tünetek mellett asztmás panaszok is jelentkeznek. A téli időszakban elsősorban a lakáson belüli allergének – penészgomba, háziporatka és háziállatok – okoznak allergiás tüneteket. Amennyiben tehát az allergiával diagnosztizált és kezelt gyermeknél is elhúzódó köhögés vagy egyéb, asztmára utaló tünetek jelentkeznek, ebben az esetben is fontos a gyermektüdőgyógyász felkeresése. Ilyen esetben ugyanis a két betegséget együtt kell kezelni, az allergia gyógyszerek mellett az asztma elleni készítményeket is szedni kell annak érdekében, hogy a panaszok megszűnjenek.

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy ehhez asztma inhalátort kell használni, pontosan az orvos által felírt adagolásban. A gyógyszer hatóanyagai segítenek az asztmás légutak gyulladását enyhíteni és a hörgők beszűkülését csökkenteni, így rendszeres alkalmazásuknak köszönhetően az asztmás tünetek megszűnnek vagy legalábbis csökken a gyakoriságuk. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető. Megfelelően beállított, személyre szabott terápiával a tünetek nem zavarják a gyerek mindennapjait, sportolhat is mellette.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontos, precíz

Pontos, precíz ellátás.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász