Ugató köhögés: asztma vagy krupp?

Ugató köhögés: asztma vagy krupp?

Utolsó módosítás:2021.10.03 20:15

Az ugató köhögés ijesztő tünete kapcsán általában két betegség gyanúja merül fel a szülőkben. Dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan tudjuk megkülönböztetni a két betegséget és mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek.

Hurutos és száraz köhögés

A köhögés gyakori tünet légúti fertőzések kapcsán is. Lehet hurutos, ilyenkor a köhögéssel a nyáktól tisztítjuk meg a légutakat. A száraz köhögés nem jár váladékkal, ellenben elhúzódóan is jelentkezhet, egy-egy légúti betegség után hetekig is megmaradhat. A két fő típus mellett használjuk még az ugató köhögés kifejezést is, ezzel jellegzetesen egy rekedtes, mély hangú köhögésre gondolunk.

Az ugató köhögés

Az ugató köhögés a kruppos roham jellegzetes tünete. Krupp leginkább a 3 év alatti korosztályban szokott előfordulni, mert náluk az anatómiai adottságok miatt, a légutak a gyulladás miatt könnyebben beszűkülnek. Később, a légutak keresztmetszetének növekedésével csökken a gyakoriság, 12-14 éves kor felett pedig már nagyon ritkán szokott jelentkezni.

Krupp vagy asztma?

Az ugató köhögés asztma vagy krupp tünete.Az ugató köhögés során a gyermek légzése is nehezített, lényeges, hogy ez esetben a belégzés az, ami nehézséget okoz. Az asztmás roham során ezzel szemben a kilégzés az, ami nehezített. A gyermeknél ezt a jellegzetes, kilégzést kísérő sípoló hangról ismerhetjük fel.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a kruppos roham jelentkezhet minden előjel nélkül, de gyakran náthás, hurutos tünetek kapcsán alakul ki, jellemzően éjszaka, álmából ébreszti a családot az ugató köhögés hangja. Az asztma is súlyosbodhat, rohamot is provokálhatnak a légúti fertőzések, de ez esetben a tüneteket elhúzódó köhögés, zihálás és nehézlégzés is megelőzheti. A panaszok súlyosbodása nem kifejezetten napszakhoz kötött, a légzés romolhat fizikai aktivitás, például futkározás hatására, pollenszezonban, magas légszennyezettség esetén is.

Hideg párás levegő: ugató köhögés ellen használ, asztmánál árt

Ugató köhögés esetén a gyereket ajánlott vastag takaróba bugyolálva télen is a szabad levegőre vinni, vagy a nyitott ablak elé ülni vele, esetleg a nyitott hűtőszekrény elé. A hideg, párás levegő belélegzése krupp esetén jótékony hatású, enyhíti az ugató köhögést. A meleg pára, vagy gőzölés mindkét betegségnek (krupp és asztma) árt, a kamillás gőzölés a pollen-allergiásoknak kifejezetten fulladást okozhat. Ha a gyermek tünetei nem javulnak, hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot! Akkor is vigyük el orvoshoz, ha a kruppos roham elmúlt.

Asztmás köhögés, sípoló légzés esetén viszont a hideg és a párás levegő fokozza a tünetek erősségét, így ez nem javasolt. Ilyen esetben a rohamoldó készítményt kell használni, ahogyan előzetesen a gyermektüdőgyógyásszal egyeztették. Ha a tünetei romlanak, a köhögése, nehézlégzése nem csillapodik, hívjunk orvosi segítséget!

Asztmás gyermek esetében jól beállított kezeléssel nagyrészt meg tudjuk előzni a rohamok kialakulását. Ha a jelenlegi terápia mellett a gyermek nem tünetmentes, az asztma tünetei zavarják a mindennapi tevékenységeiben, tornaórán vagy éjszakai pihenésben, akkor ezt mindenképp jelezzük a kezelőorvosnak, mert módosítani kell a kezelésen!

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
    Tisztelt Kérdező,

    A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus