Ugató köhögés: asztma vagy krupp?

Ugató köhögés: asztma vagy krupp?

Utolsó módosítás:2021.10.03 20:15

Az ugató köhögés ijesztő tünete kapcsán általában két betegség gyanúja merül fel a szülőkben. Dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan tudjuk megkülönböztetni a két betegséget és mit tegyünk, ha tünetek jelentkeznek.

Hurutos és száraz köhögés

A köhögés gyakori tünet légúti fertőzések kapcsán is. Lehet hurutos, ilyenkor a köhögéssel a nyáktól tisztítjuk meg a légutakat. A száraz köhögés nem jár váladékkal, ellenben elhúzódóan is jelentkezhet, egy-egy légúti betegség után hetekig is megmaradhat. A két fő típus mellett használjuk még az ugató köhögés kifejezést is, ezzel jellegzetesen egy rekedtes, mély hangú köhögésre gondolunk.

Az ugató köhögés

Az ugató köhögés a kruppos roham jellegzetes tünete. Krupp leginkább a 3 év alatti korosztályban szokott előfordulni, mert náluk az anatómiai adottságok miatt, a légutak a gyulladás miatt könnyebben beszűkülnek. Később, a légutak keresztmetszetének növekedésével csökken a gyakoriság, 12-14 éves kor felett pedig már nagyon ritkán szokott jelentkezni.

Krupp vagy asztma?

Az ugató köhögés asztma vagy krupp tünete.Az ugató köhögés során a gyermek légzése is nehezített, lényeges, hogy ez esetben a belégzés az, ami nehézséget okoz. Az asztmás roham során ezzel szemben a kilégzés az, ami nehezített. A gyermeknél ezt a jellegzetes, kilégzést kísérő sípoló hangról ismerhetjük fel.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a kruppos roham jelentkezhet minden előjel nélkül, de gyakran náthás, hurutos tünetek kapcsán alakul ki, jellemzően éjszaka, álmából ébreszti a családot az ugató köhögés hangja. Az asztma is súlyosbodhat, rohamot is provokálhatnak a légúti fertőzések, de ez esetben a tüneteket elhúzódó köhögés, zihálás és nehézlégzés is megelőzheti. A panaszok súlyosbodása nem kifejezetten napszakhoz kötött, a légzés romolhat fizikai aktivitás, például futkározás hatására, pollenszezonban, magas légszennyezettség esetén is.

Hideg párás levegő: ugató köhögés ellen használ, asztmánál árt

Ugató köhögés esetén a gyereket ajánlott vastag takaróba bugyolálva télen is a szabad levegőre vinni, vagy a nyitott ablak elé ülni vele, esetleg a nyitott hűtőszekrény elé. A hideg, párás levegő belélegzése krupp esetén jótékony hatású, enyhíti az ugató köhögést. A meleg pára, vagy gőzölés mindkét betegségnek (krupp és asztma) árt, a kamillás gőzölés a pollen-allergiásoknak kifejezetten fulladást okozhat. Ha a gyermek tünetei nem javulnak, hívjuk az ügyeletet vagy a mentőszolgálatot! Akkor is vigyük el orvoshoz, ha a kruppos roham elmúlt.

Asztmás köhögés, sípoló légzés esetén viszont a hideg és a párás levegő fokozza a tünetek erősségét, így ez nem javasolt. Ilyen esetben a rohamoldó készítményt kell használni, ahogyan előzetesen a gyermektüdőgyógyásszal egyeztették. Ha a tünetei romlanak, a köhögése, nehézlégzése nem csillapodik, hívjunk orvosi segítséget!

Asztmás gyermek esetében jól beállított kezeléssel nagyrészt meg tudjuk előzni a rohamok kialakulását. Ha a jelenlegi terápia mellett a gyermek nem tünetmentes, az asztma tünetei zavarják a mindennapi tevékenységeiben, tornaórán vagy éjszakai pihenésben, akkor ezt mindenképp jelezzük a kezelőorvosnak, mert módosítani kell a kezelésen!

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus