Ma a melegfront okoz kellemetlen tüneteket a légúti betegeknek

Ma a melegfront okoz kellemetlen tüneteket a légúti betegeknek

Utolsó módosítás:2019.03.07 14:02

Az elmúlt napok szeles időjárása igen megviselte a légúti betegeket. Az előrejelzés szerint ma a melegfront következményeivel kell megbirkózniuk. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogyan hatnak az időjárás változásai az asztmás, allergiás és COPD-s betegekre.

A melegfront megviseli a krónikus betegeket

Fáradtság, ingerlékenység, koncentrációzavar és fejfájás – a melegfront az egészséges szervezetet is megviseli. A krónikus betegséggel élőknek azonban még inkább figyelniük kell: nő a szívinfarktus és a trombózis kockázata, az ingadozó vérnyomás és szapora légzés mellett pedig a front hatására az asztmás roham kockázata is magasabb.

„Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról. A szeles időjárás, vagy a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre.”

A légúti allergiásoknak sem kedvez a mostani időjárás

Javában tart a pollenszezon, jelenleg az éger, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenje országszerte magas. Emellett erősödni kezdett a kőris, a nyár és a szil pollenszórása, de alacsony-közepes koncentrációban már a juhar és a fűz pollenje is előfordulhat a levegőben.

„Magas pollenkoncentrációt mutató napokon, vagy erősebb légszennyezettség mellett szintén erősödhetnek a légúti panaszok. Szeles időben a pollenszám különösen magas lehet, így az allergiás légúti betegségekben szenvedők tünetei fokozódhatnak.”

A CODS-s betegek már a front érkezését is megérzik

A krónikus légúti obstrukcióban szenvedő betegeknél a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat. A betegeket rendszerint kedvezőtlenül érinti a nedves légtömegek beáramlása is, gyakran már a front érkezése előtt tüneteik rosszabbodásáról számolnak be.

Vezessen tüneti naplót, hogy nyomon tudja követni gyógyulásátKészüljön fel!

Dr. Potecz Györgyi szerint a legfontosabb, hogy a krónikus légúti betegséggel élők tudjanak arról, hogy tüneteik az időjárási változások hatására is változhatnak. Mivel a tünetek változása egyéni, betegenként eltérő panaszok jelentkezhetnek, javasolt tüneti naplót vezetni és az alábbiakat megfigyelni és feljegyezni:

  • az adott napon végzett fizikai aktivitás,
  • esetleg lelki megterhelés,
  • étkezési szokások,
  • időjárási változások.

Mindezek összehasonlítása segítséget nyújt a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításához, ha szükséges, akkor a módosításához is, melynek köszönhetően a későbbiekben kivédhetők a hirtelen állapotromlással járó esetek.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus