Ma a melegfront okoz kellemetlen tüneteket a légúti betegeknek

Ma a melegfront okoz kellemetlen tüneteket a légúti betegeknek

Utolsó módosítás:2019.03.07 14:02

Az elmúlt napok szeles időjárása igen megviselte a légúti betegeket. Az előrejelzés szerint ma a melegfront következményeivel kell megbirkózniuk. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogyan hatnak az időjárás változásai az asztmás, allergiás és COPD-s betegekre.

A melegfront megviseli a krónikus betegeket

Fáradtság, ingerlékenység, koncentrációzavar és fejfájás – a melegfront az egészséges szervezetet is megviseli. A krónikus betegséggel élőknek azonban még inkább figyelniük kell: nő a szívinfarktus és a trombózis kockázata, az ingadozó vérnyomás és szapora légzés mellett pedig a front hatására az asztmás roham kockázata is magasabb.

„Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról. A szeles időjárás, vagy a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre.”

A légúti allergiásoknak sem kedvez a mostani időjárás

Javában tart a pollenszezon, jelenleg az éger, valamint a ciprus-és tiszafafélék pollenje országszerte magas. Emellett erősödni kezdett a kőris, a nyár és a szil pollenszórása, de alacsony-közepes koncentrációban már a juhar és a fűz pollenje is előfordulhat a levegőben.

„Magas pollenkoncentrációt mutató napokon, vagy erősebb légszennyezettség mellett szintén erősödhetnek a légúti panaszok. Szeles időben a pollenszám különösen magas lehet, így az allergiás légúti betegségekben szenvedők tünetei fokozódhatnak.”

A CODS-s betegek már a front érkezését is megérzik

A krónikus légúti obstrukcióban szenvedő betegeknél a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat. A betegeket rendszerint kedvezőtlenül érinti a nedves légtömegek beáramlása is, gyakran már a front érkezése előtt tüneteik rosszabbodásáról számolnak be.

Vezessen tüneti naplót, hogy nyomon tudja követni gyógyulásátKészüljön fel!

Dr. Potecz Györgyi szerint a legfontosabb, hogy a krónikus légúti betegséggel élők tudjanak arról, hogy tüneteik az időjárási változások hatására is változhatnak. Mivel a tünetek változása egyéni, betegenként eltérő panaszok jelentkezhetnek, javasolt tüneti naplót vezetni és az alábbiakat megfigyelni és feljegyezni:

  • az adott napon végzett fizikai aktivitás,
  • esetleg lelki megterhelés,
  • étkezési szokások,
  • időjárási változások.

Mindezek összehasonlítása segítséget nyújt a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításához, ha szükséges, akkor a módosításához is, melynek köszönhetően a későbbiekben kivédhetők a hirtelen állapotromlással járó esetek.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
    Tisztelt Kérdező,

    A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szimpatikus hozzáállás

    Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus