Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?

Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?

Utolsó módosítás:2020.06.22 13:42

Ha nem fordulunk időben orvoshoz, a kezdetben még csak fizikai terhelés, például lépcsőzés, cipekedés közben jelentkező nehézlégzést követően, idővel már a kanapén ülve olvasás vagy tévézés közben is nehezen vesszük a levegőt. A COPD-re figyelmeztető tünetekről és az időben megkezdett kezelés fontosságáról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Dohányosként még nehezebb felismerniA copd elsősorban a dohányzók betegsége

A COPD krónikus, nem gyógyítható betegségcsoport, ami a hörgők krónikus gyulladásával, a légúti áramlás, így a légzési kapacitás fokozódó beszűkülésével jár. Elsősorban a dohányzók betegsége, de ritkábban nemdohányzóknál is előfordul. Kezdeti tüneteinek főleg a dohányosok gyakran nem tulajdonítanak jelentőséget, ám a panaszok fokozatosan rosszabbodnak, így előbb-utóbb orvoshoz viszik a beteget.

Életveszélyes állapot is kialakulhat

A COPD tünetei idővel súlyosbodnak, a hörgők nyálkahártyáján zajló gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, amelynek következtében főleg a kislégutak beszűkülnek, a kilégzés nehezítetté válik és általában tüdőtágulat is kialakul. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutakat és a tüdőt károsítja, hanem testszerte más szervekben, szövetekben is gyulladásos reakciót idézhet elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet. A WHO tanulmánya alapján 2015-ben világszerte 3,17 millió haláleset történt a COPD-vel összefüggésben.

Milyen tünetek figyelmeztetnek COPD-re?hosszan elhúzódó köhögés, copd

- krónikus –legalább 2 hónapja fennálló– köhögés,

- váladék felköhögése,

- légszomj, nehézlégzés,

- fáradtság, romló fizikai terhelhetőség,

- gyakori és nehezen gyógyuló légúti fertőzések,

- mellkasi szorító érzés, fájdalom.

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható?

Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?A COPD diagnózis felállításához részletes tüdőgyógyászati vizsgálat szükséges, ami az általános kikérdezésen, fizikális vizsgálaton, tüneti pontszám megállapításán kívül kötelezően légzésfunkciós vizsgálatot is tartalmaz. A légzésfunkciós vizsgálaton észlelhető eltérések és panaszok alapján történik a betegség súlyossági besorolása, ami a kezelést alapvetően meghatározza.

Miért fontos a korai felismerés és kezelés?

A COPD nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve, a dohányzás elhagyása és megfelelő kezelés mellett az állapotromlás, a betegség súlyosbodása lelassítható – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A gyógyszeres kezelés és a légzés rehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció gyors romlásának megállítása, a betegség tüneteinek enyhítése, a fizikai erőnlét és ezáltal az életminőség javítása. A terápia sikeréhez terhelhetőségtől függően a rendszeres mozgás –pl. séta, kerékpározás– is hozzájárul.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktornő! 33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék. 2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek. Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik. Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak. 1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett. 2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs. Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke. 2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim. Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik. Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is. A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni? Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
Sándor

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Sándor!

Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.
Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus