2020-ra a 3. leggyakoribb halálok lehet, pedig egyszerű vizsgálattal szűrhető a COPD

2020-ra a 3. leggyakoribb halálok lehet, pedig egyszerű vizsgálattal szűrhető a COPD

Utolsó módosítás:2019.02.12 11:49

Hazánkban közel félmillió COPD-s beteg él, évente átlagosan 5-6 ezer új esetet diagnosztizálnak. Ez az adat azonban csak a betegség súlyosabb szakaszában lévő betegek számát mutatja. Az érintettek nagy része ugyanis csak későn fordul orvoshoz, pedig idejében felismerve a betegek életminősége jelentősen javítható.

2003-ban még az ötödik leggyakoribb halál-okként tartották számon, ám nagyjából tíz év elteltével elérte a lista negyedik helyét. A WHO aggasztó előrejelzése szerint a következő néhány évben ismét egy helyet előre lép és a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálok világszerte. A kedvezőtlen statisztika okairól és a betegség szűrési lehetőségeiről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Tüdőközpont főorvosa beszélt.

Fontos a korai felismerés

„Az érintettek többsége már csak a betegség előrehaladott stádiumában kerül szakemberhez. Ebben sajnos szerepet játszik az is, hogy az egyre növekvő betegszám ellenére még mindig nagyon kevesen tudnak a betegség tüneteiről és a szűrés lehetőségéről, az időben kezdett terápia fontosságáról. A COPD, vagyis krónikus obstruktív légúti betegség nem gyógyítható, de idejében felismerve, a szükséges kezelést megkezdve az állapotromlás megelőzhető, gyógyszeres terápiával és életmódváltással a betegek életminősége jelentősen javítható.”

COPDAz első tünetek

A legtöbb beteg nehézlégzéssel fordul orvoshoz, amely először csak terhelésre, később már nyugalmi állapotban jelentkezik. Ez a tünet azonban már a betegség előrehaladott állapotát jelzi, amikor már jelentős javulást már nem lehet elérni. A legfontosabb – lenne - a kezdeti tünetek idején orvoshoz fordulni. Ezeket azonban hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, de könnyen össze is téveszthetjük más légúti betegségekkel. A szűrővizsgálatot különösen az alábbi tünetek észlelésekor nem érdemes halogatni: reggelenként jelentkező krónikus köhögés, fokozott váladékképződés a légutakban és fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés.

Kihez forduljon, ha tünetei vannak?

Rövid ideje fennálló köhögést a betegek általában otthon próbálnak meg kezelni. Orvoshoz többnyire csak akkor fordulnak, ha a köhögés elhúzódó, vagy a nappali tevékenységet, éjszakai pihenést zavarja. Mivel ilyenkor a legtöbben valamilyen légúti fertőzésre gondolnak, a háziorvosukat keresik fel, aki az egyéb tünetek függvényében és a beteg részletes kikérdezése alapján, ha szükségesnek ítéli, tüdőgyógyászhoz irányítja a beteget. A diagnózis megállapítása és a személyre szabott kezelés összeállítása tüdőgyógyász feladata.

Kérdőív és spirometria

A betegség gyanúját felveti, ha a páciens 3 vagy több esetben igennel válaszol a COPD szűrésére ajánlott kérdőív (GOLD szakértői bizottság, 2002) kérdéseire. Ilyenkor szükséges a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése.
1. Köhög-e gyakran a napok többségében?
2. Van-e köpet vagy váladékürítés a napok többségében?
3. Az Önnel egy korosztályba tartozókhoz képest könnyebben kifullad?
4. 40 évnél idősebb?
5. Jelenleg dohányzik, vagy dohányzott-e korábban?

A COPD szűrésére alkalmas, fájdalmatlan eljárás a légzésfunkciós vizsgálat, másnéven spirometria. Segítségével már kezdeti stádiumban is felismerhető a betegség jelenléte. A vizsgálattal a be- és kilélegzett levegő térfogata mellett több fontos adat is mérhető, melyek mind lényegesek a COPD diagnózisához: áramlási sebességét mérve következtetni tudunk a tüdő funkcióra, a hörgők esetleges beszűkülésére (obstrukció), a légzőizmok és a légzési folyamat állapotára. „Az eredmények függvényében tudjuk összeállítani a személyre szabott terápiát. Ma már korszerű készítmények állnak rendelkezésre, eredményesek a kezelésben azonban csak akkor lehetünk, ha a betegek idejében orvoshoz fordulnak a panaszaikkal” – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi.

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz!

Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak. 

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktornő! 33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék. 2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek. Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik. Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak. 1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett. 2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs. Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke. 2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim. Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik. Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is. A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni? Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
    Sándor

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Sándor!

    Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.
    Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősség teljes

    Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus