COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

Utolsó módosítás:2023.05.09 09:29

A két krónikus légúti betegség mellett létezik egy harmadik, korábban a kettő átfedésének tartott asztma-COPD overlap szindróma (ACOS). Jelenleg már igazolódott, hogy ez nem átfedés, hanem két betegség- asztma és COPD együttes jelenléte egyazon betegnél (ACO). A pontos diagnózis azért is lényeges, mert a sok hasonlóság ellenére ACO esetén eltérő kezelésre van szükség. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, miként lehet megállapítani, ha valakinél ACO, COPD vagy asztma okozza a tüneteket.

COPD vagy asztma?

Mindkét krónikus betegség esetén részben hasonló tünetekkel fordulnak orvoshoz. Krónikus köhögés, nehézlégzés a leggyakoribb panasz. A beteg kikérdezése során aztán kiderül, ha a tünetei az éjszaka folyamán vagy reggel rosszabbodnak, esetleg helyhez, vagy pollenszezonhoz kötöttek, a köhögés rohamszerű, inkább száraz, akkor valószínűbb az asztma. A COPD ugyanis az egész nap folyamán állandóan tüneteket okoz, éjszakai tünetek ritkán vannak, inkább a jobb és rosszabb napok váltakozása a jellemző. A köhögés inkább produktív. A nehézlégzés enyhébb esetben csak terhelésre jelentkezik - magyarázza dr. Potecz Györgyi.

A terhelésre jelentkező nehézlégzés mindkét esetben előfordul. COPD esetén ez a betegség előrehaladtával romlik, a beteg egyre kisebb terheléstől is fullad. Asztmánál viszont egyéb triggerek (tüneteket kiváltó tényezők) is vannak: por, dohányfüst és allergének – pl. pollenek – is köhögést, nehézlégzést okozhatnak.

Az asztma kialakulása 20 éves kor előtt jellemző, a COPD megjelenése inkább a 40 éves kor utáni időszakra tehető. Típusos beteg a 40 éven felüli, krónikusan dohányzó asztmás.

A kivizsgálás során légzésfunkciót végeznek. A FEV1/FVC alacsony értéke esetén a betegnek hörgőtágítót kell belélegeznie. Ezt követően újra elvégzik a légzésfunkciós vizsgálatot. Asztmás betegnél típusosan jelentős javulást látunk, COPD-nél nincs, vagy szerény mértékű javulás észlelhető.

Az asztma-COPD overlap (átfedés)COPD vagy asztma?

Bizonyos jegyek alapján tehát jól elkülöníthető a két betegség, ám sokszor mégis jelentős átfedések mutatkoznak, ami megnehezíti a diagnózist. Az ACO a COPD-s és asztmás betegek 20%-át érinti, gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik. Ebben szerepet játszik az is, hogy a légzésfunkció az életkorral is romlik, ha pedig valaki emellett még dohányzik és légúti allergiája is van, nem meglepő, ha idősebb korban súlyosabb tünetei jelentkeznek. ACO betegségnél az asztma és COPD tünetei egyaránt észlelhetőek, a betegség súlyosabb, prognózisa kezeletlenül rosszabb, mintha asztma vagy COPD izoláltan áll fenn.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia az alábbi felsorolás szerint határozza meg az ACO tüneteit:

  • nehézlégzés,
  • zihálás,
  • mellkasi szorító érzés,
  • gyakori köhögés,
  • fokozott váladékképződés,
  • fáradtságérzet,
  • csökkent terhelhetőség,
  • a mindennapi tevékenységek végzése közben gyakran fellépő légszomj.

ACO esetén eltérő terápia

A szakemberek a diagnózis fontosságára figyelmeztetnek. Mindkét betegséget önmagában is komolyan kell venni. A COPD a harmadik leggyakoribb halálok, a nem megfelelően kezelt asztma, az asztmás roham pedig – különösen az idősebb korosztály tagjainál – akár végzetes kimenetelű is lehet.

ACO esetén emellett gyakrabban lép fel, és erőteljesebb a nehézlégzés érzés, fokozott a köpetürítés, gyakoribb és súlyosabb a betegség fellángolása ( exacerbáció), mint a csak COPD-s vagy csak asztmás betegeknél. A betegek terhelhetősége, életminősége rosszabb, a légúti obstrukció fokozottabb.

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a pontos diagnózis azért is lényeges, mert a kezelés során mindkét betegségre ható, elsősorban kombinált belégzős gyógyszerek szedésére van szükség annak érdekében, hogy az állapotromlást megfékezzük.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegségem

    Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
    .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus