COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.06.03 Módosítva: 2020.06.08

A két krónikus légúti betegség mellett létezik egy harmadik, korábban a kettő átfedésének tartott asztma-COPD overlap szindróma (ACOS). Jelenleg már igazolódott, hogy ez nem átfedés, hanem két betegség- asztma és COPD együttes jelenléte egyazon betegnél (ACO). A pontos diagnózis azért is lényeges, mert a sok hasonlóság ellenére ACO esetén eltérő kezelésre van szükség. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, miként lehet megállapítani, ha valakinél ACO, COPD vagy asztma okozza a tüneteket.

COPD vagy asztma?

  • Mindkét krónikus betegség esetén részben hasonló tünetekkel fordulnak orvoshoz. Krónikus köhögés, nehézlégzés a leggyakoribb panasz. A beteg kikérdezése során aztán kiderül, ha a tünetei az éjszaka folyamán vagy reggel rosszabbodnak, esetleg helyhez, vagy pollenszezonhoz kötöttek, a köhögés rohamszerű, inkább száraz, akkor valószínűbb az asztma. A COPD ugyanis az egész nap folyamán állandóan tüneteket okoz, éjszakai tünetek ritkán vannak, inkább a jobb és rosszabb napok váltakozása a jellemző. A köhögés inkább produktív. A nehézlégzés enyhébb esetben csak terhelésre jelentkezik - magyarázza dr. Potecz Györgyi.
  • A terhelésre jelentkező nehézlégzés mindkét esetben előfordul. COPD esetén ez a betegség előrehaladtával romlik, a beteg egyre kisebb terheléstől is fullad. Asztmánál viszont egyéb triggerek (tüneteket kiváltó tényezők) is vannak: por, dohányfüst és allergének – pl. pollenek – is köhögést, nehézlégzést okozhatnak.
  • Az asztma kialakulása 20 éves kor előtt jellemző, a COPD megjelenése inkább a 40 éves kor utáni időszakra tehető. Típusos beteg a 40 éven felüli, krónikusan dohányzó asztmás.
  • A kivizsgálás során légzésfunkciót végeznek. A FEV1/FVC alacsony értéke esetén a betegnek hörgőtágítót kell belélegeznie. Ezt követően újra elvégzik a légzésfunkciós vizsgálatot. Asztmás betegnél típusosan jelentős javulást látunk, COPD-nél nincs, vagy szerény mértékű javulás észlelhető.

Az asztma-COPD overlap

Asztma és COPD egyszerre is jelen lehet a betegnél.Bizonyos jegyek alapján tehát jól elkülöníthető a két betegség, ám sokszor mégis jelentős átfedések mutatkoznak, ami megnehezíti a diagnózist. Az ACO a COPD-s és asztmás betegek 20%-át érinti, gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik. Ebben szerepet játszik az is, hogy a légzésfunkció az életkorral is romlik, ha pedig valaki emellett még dohányzik és légúti allergiája is van, nem meglepő, ha idősebb korban súlyosabb tünetei jelentkeznek. ACO betegségnél az asztma és COPD tünetei egyaránt észlelhetőek, a betegség súlyosabb, prognózisa kezeletlenül rosszabb, mintha asztma vagy COPD izoláltan áll fenn.

 

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia az alábbi felsorolás szerint határozza meg az ACO tüneteit:

- nehézlégzés, zihálás, mellkasi szorító érzés, gyakori köhögés, fokozott váladékképződés, fáradtságérzet, csökkent terhelhetőség, a mindennapi tevékenységek végzése közben gyakran fellépő légszomj.

ACO esetén eltérő terápia

A szakemberek a diagnózis fontosságára figyelmeztetnek. Mindkét betegséget önmagában is komolyan kell venni. A COPD a harmadik leggyakoribb halálok, a nem megfelelően kezelt asztma, az asztmás roham pedig – különösen az idősebb korosztály tagjainál – akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

ACO esetén emellett gyakrabban lép fel, és erőteljesebb a nehézlégzés érzés, fokozott a köpetürítés, gyakoribb és súlyosabb a betegség fellángolása ( exacerbáció), mint a csak COPD-s vagy csak asztmás betegeknél. A betegek terhelhetősége, életminősége rosszabb, a légúti obstrukció fokozottabb.

 

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a pontos diagnózis azért is lényeges, mert a kezelés során mindkét betegségre ható, elsősorban kombinált belégzős gyógyszerek szedésére van szükség annak érdekében, hogy az állapotromlást megfékezzük.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.

Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Felelősség teljes

Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

További vélemények
6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink