COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

COPD vagy asztma? Lehet mindkettő egyszerre!

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.06.03 Módosítva: 2020.06.08

A két krónikus légúti betegség mellett létezik egy harmadik, korábban a kettő átfedésének tartott asztma-COPD overlap szindróma (ACOS). Jelenleg már igazolódott, hogy ez nem átfedés, hanem két betegség- asztma és COPD együttes jelenléte egyazon betegnél (ACO). A pontos diagnózis azért is lényeges, mert a sok hasonlóság ellenére ACO esetén eltérő kezelésre van szükség. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, miként lehet megállapítani, ha valakinél ACO, COPD vagy asztma okozza a tüneteket.

COPD vagy asztma?

  • Mindkét krónikus betegség esetén részben hasonló tünetekkel fordulnak orvoshoz. Krónikus köhögés, nehézlégzés a leggyakoribb panasz. A beteg kikérdezése során aztán kiderül, ha a tünetei az éjszaka folyamán vagy reggel rosszabbodnak, esetleg helyhez, vagy pollenszezonhoz kötöttek, a köhögés rohamszerű, inkább száraz, akkor valószínűbb az asztma. A COPD ugyanis az egész nap folyamán állandóan tüneteket okoz, éjszakai tünetek ritkán vannak, inkább a jobb és rosszabb napok váltakozása a jellemző. A köhögés inkább produktív. A nehézlégzés enyhébb esetben csak terhelésre jelentkezik - magyarázza dr. Potecz Györgyi.
  • A terhelésre jelentkező nehézlégzés mindkét esetben előfordul. COPD esetén ez a betegség előrehaladtával romlik, a beteg egyre kisebb terheléstől is fullad. Asztmánál viszont egyéb triggerek (tüneteket kiváltó tényezők) is vannak: por, dohányfüst és allergének – pl. pollenek – is köhögést, nehézlégzést okozhatnak.
  • Az asztma kialakulása 20 éves kor előtt jellemző, a COPD megjelenése inkább a 40 éves kor utáni időszakra tehető. Típusos beteg a 40 éven felüli, krónikusan dohányzó asztmás.
  • A kivizsgálás során légzésfunkciót végeznek. A FEV1/FVC alacsony értéke esetén a betegnek hörgőtágítót kell belélegeznie. Ezt követően újra elvégzik a légzésfunkciós vizsgálatot. Asztmás betegnél típusosan jelentős javulást látunk, COPD-nél nincs, vagy szerény mértékű javulás észlelhető.

Az asztma-COPD overlap

Asztma és COPD egyszerre is jelen lehet a betegnél.Bizonyos jegyek alapján tehát jól elkülöníthető a két betegség, ám sokszor mégis jelentős átfedések mutatkoznak, ami megnehezíti a diagnózist. Az ACO a COPD-s és asztmás betegek 20%-át érinti, gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik. Ebben szerepet játszik az is, hogy a légzésfunkció az életkorral is romlik, ha pedig valaki emellett még dohányzik és légúti allergiája is van, nem meglepő, ha idősebb korban súlyosabb tünetei jelentkeznek. ACO betegségnél az asztma és COPD tünetei egyaránt észlelhetőek, a betegség súlyosabb, prognózisa kezeletlenül rosszabb, mintha asztma vagy COPD izoláltan áll fenn.

 

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia az alábbi felsorolás szerint határozza meg az ACO tüneteit:

- nehézlégzés, zihálás, mellkasi szorító érzés, gyakori köhögés, fokozott váladékképződés, fáradtságérzet, csökkent terhelhetőség, a mindennapi tevékenységek végzése közben gyakran fellépő légszomj.

ACO esetén eltérő terápia

A szakemberek a diagnózis fontosságára figyelmeztetnek. Mindkét betegséget önmagában is komolyan kell venni. A COPD a harmadik leggyakoribb halálok, a nem megfelelően kezelt asztma, az asztmás roham pedig – különösen az idősebb korosztály tagjainál – akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

ACO esetén emellett gyakrabban lép fel, és erőteljesebb a nehézlégzés érzés, fokozott a köpetürítés, gyakoribb és súlyosabb a betegség fellángolása ( exacerbáció), mint a csak COPD-s vagy csak asztmás betegeknél. A betegek terhelhetősége, életminősége rosszabb, a légúti obstrukció fokozottabb.

 

Dr. Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy a pontos diagnózis azért is lényeges, mert a kezelés során mindkét betegségre ható, elsősorban kombinált belégzős gyógyszerek szedésére van szükség annak érdekében, hogy az állapotromlást megfékezzük.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Felelősségteljesen a vírus ideje alatt

Felelősségteljesen vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban is. A recepciós hölgy nagyon határozottan, de udvariasan tette a dolgát. A doktornő körültekintően megvizsgált és számomra is érthető módon elmagyarázott mindent. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink