Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Utolsó módosítás:2021.06.01 16:40

A koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően fontos, hogy csak fokozatosan terheljük magunkat. Mire figyeljünk Covid után hobbi sportolóként, mit tegyünk, ha légzőszervi tünetek jelentkeznek, erről kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát.

Covid-19: nem csak légúti fertőzés

A COVID-19 fertőzés utáni sport és testmozgás folytatására a Hospital for Special Surgery folyóiratban megjelent vizsgálat ad iránymutatást. Mivel a vírusra egyénenként különböző módon reagálhatunk, a bizonyítékokon alapuló ajánlásokat megfogalmazó kutatók hangsúlyozzák, hogy a Covid-19 esetében a fizikai aktivitáshoz való visszatérés jóval nagyobb odafigyelést követel.

 

A Covid-19 nem egy átlagos légúti fertőzés, nemcsak a légzőszerveket támadja, hanem az egész szervezetet, a szívet, az idegrendszert, a veséket, idegrendszert is. Sokkal szerteágazóbb tüneteket okoz és egyénenként is különbözően reagálnak rá a betegek.

Súlyos és maradandó szövődmények

Covid után sport, légszomj, fáradtság.A Covid-19 lehetséges tüdőgyógyászati szövődményeivel kapcsolatban dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a fertőzés következtében kialakulhatnak olyan elváltozások a tüdőben, amelyek idejében felismerve még jól kezelhetők, ám minél később fordulunk orvoshoz, annál nagyobb eséllyel lesznek maradandóak az elváltozások és állandósulnak a panaszaink. Az idejében elvégzett kivizsgálás akár életmentő is lehet, a Covid után jelentkező köhögés, légszomj, mellkasi panasz ugyanis életveszélyes szövődményre is figyelmeztethet, tüdőembóliát is jelezhet.

Covid után sport: erre figyeljünk

Akiknél közepes, vagy súlyos tüneteket okozott a fertőzés, vagy kórházi kezelésre is szükség volt, a szakemberek azt javasolják, hogy a rendszeres edzés megkezdése előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal. Óvatosságra intenek azonban akkor is, ha enyhe tünetekkel vészeltük át a fertőzést. Ilyen esetben az alábbiakat tanácsolják:

 

- Csak akkor térjünk vissza az edzéshez, ha nincsenek tüneteink. Láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj és heves szívdobogás esetén ne erőltessük a mozgást.

- Ha a fertőzés következtében csak enyhe Covid-tüneteink jelentkeztek, légszomjat vagy mellkasi fájdalmat nem tapasztaltunk, akkor is várjunk legalább egy hetet a tünetek megszűnését követően. Fokozatosan, 50%-os intenzitással kezdjük a terhelést.

- Ha a mozgás alatt vagy azt követően a panaszaink jelentkeznek, hagyjuk az edzést és konzultáljunk orvosunkkal.

 

Bizonytalan mellkasi fájdalom, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, nehézlégzés, köhögés, légszomj, fulladás érzés esetén mindenképp javasolt a Covid-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgálás. Dr. Potecz Györgyi hozzátette, hogy az erős szívdobogás érzés és nehézlégzés Covid utáni szövődményként előforduló szívizomgyulladás, vagy egyéb szív/érrendszeri komplikáció tünete is lehet. Ilyen panaszok esetén kardiológussal is javasolt konzultálni.

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet! >>>

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősség teljes

  Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus