Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Utolsó módosítás:2021.06.01 16:40

A koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően fontos, hogy csak fokozatosan terheljük magunkat. Mire figyeljünk Covid után hobbi sportolóként, mit tegyünk, ha légzőszervi tünetek jelentkeznek, erről kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát.

Covid-19: nem csak légúti fertőzés

A COVID-19 fertőzés utáni sport és testmozgás folytatására a Hospital for Special Surgery folyóiratban megjelent vizsgálat ad iránymutatást. Mivel a vírusra egyénenként különböző módon reagálhatunk, a bizonyítékokon alapuló ajánlásokat megfogalmazó kutatók hangsúlyozzák, hogy a Covid-19 esetében a fizikai aktivitáshoz való visszatérés jóval nagyobb odafigyelést követel.

 

A Covid-19 nem egy átlagos légúti fertőzés, nemcsak a légzőszerveket támadja, hanem az egész szervezetet, a szívet, az idegrendszert, a veséket, idegrendszert is. Sokkal szerteágazóbb tüneteket okoz és egyénenként is különbözően reagálnak rá a betegek.

Súlyos és maradandó szövődmények

Covid után sport, légszomj, fáradtság.A Covid-19 lehetséges tüdőgyógyászati szövődményeivel kapcsolatban dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a fertőzés következtében kialakulhatnak olyan elváltozások a tüdőben, amelyek idejében felismerve még jól kezelhetők, ám minél később fordulunk orvoshoz, annál nagyobb eséllyel lesznek maradandóak az elváltozások és állandósulnak a panaszaink. Az idejében elvégzett kivizsgálás akár életmentő is lehet, a Covid után jelentkező köhögés, légszomj, mellkasi panasz ugyanis életveszélyes szövődményre is figyelmeztethet, tüdőembóliát is jelezhet.

Covid után sport: erre figyeljünk

Akiknél közepes, vagy súlyos tüneteket okozott a fertőzés, vagy kórházi kezelésre is szükség volt, a szakemberek azt javasolják, hogy a rendszeres edzés megkezdése előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal. Óvatosságra intenek azonban akkor is, ha enyhe tünetekkel vészeltük át a fertőzést. Ilyen esetben az alábbiakat tanácsolják:

 

- Csak akkor térjünk vissza az edzéshez, ha nincsenek tüneteink. Láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj és heves szívdobogás esetén ne erőltessük a mozgást.

- Ha a fertőzés következtében csak enyhe Covid-tüneteink jelentkeztek, légszomjat vagy mellkasi fájdalmat nem tapasztaltunk, akkor is várjunk legalább egy hetet a tünetek megszűnését követően. Fokozatosan, 50%-os intenzitással kezdjük a terhelést.

- Ha a mozgás alatt vagy azt követően a panaszaink jelentkeznek, hagyjuk az edzést és konzultáljunk orvosunkkal.

 

Bizonytalan mellkasi fájdalom, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, nehézlégzés, köhögés, légszomj, fulladás érzés esetén mindenképp javasolt a Covid-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgálás. Dr. Potecz Györgyi hozzátette, hogy az erős szívdobogás érzés és nehézlégzés Covid utáni szövődményként előforduló szívizomgyulladás, vagy egyéb szív/érrendszeri komplikáció tünete is lehet. Ilyen panaszok esetén kardiológussal is javasolt konzultálni.

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet! >>>

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen és magabiztos

    Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus