Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Covid után sport: ezt tanácsolja a tüdőgyógyász

Utolsó módosítás:2021.06.01 16:40

A koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően fontos, hogy csak fokozatosan terheljük magunkat. Mire figyeljünk Covid után hobbi sportolóként, mit tegyünk, ha légzőszervi tünetek jelentkeznek, erről kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát.

Covid-19: nem csak légúti fertőzés

A COVID-19 fertőzés utáni sport és testmozgás folytatására a Hospital for Special Surgery folyóiratban megjelent vizsgálat ad iránymutatást. Mivel a vírusra egyénenként különböző módon reagálhatunk, a bizonyítékokon alapuló ajánlásokat megfogalmazó kutatók hangsúlyozzák, hogy a Covid-19 esetében a fizikai aktivitáshoz való visszatérés jóval nagyobb odafigyelést követel.

 

A Covid-19 nem egy átlagos légúti fertőzés, nemcsak a légzőszerveket támadja, hanem az egész szervezetet, a szívet, az idegrendszert, a veséket, idegrendszert is. Sokkal szerteágazóbb tüneteket okoz és egyénenként is különbözően reagálnak rá a betegek.

Súlyos és maradandó szövődmények

Covid után sport, légszomj, fáradtság.A Covid-19 lehetséges tüdőgyógyászati szövődményeivel kapcsolatban dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a fertőzés következtében kialakulhatnak olyan elváltozások a tüdőben, amelyek idejében felismerve még jól kezelhetők, ám minél később fordulunk orvoshoz, annál nagyobb eséllyel lesznek maradandóak az elváltozások és állandósulnak a panaszaink. Az idejében elvégzett kivizsgálás akár életmentő is lehet, a Covid után jelentkező köhögés, légszomj, mellkasi panasz ugyanis életveszélyes szövődményre is figyelmeztethet, tüdőembóliát is jelezhet.

Covid után sport: erre figyeljünk

Akiknél közepes, vagy súlyos tüneteket okozott a fertőzés, vagy kórházi kezelésre is szükség volt, a szakemberek azt javasolják, hogy a rendszeres edzés megkezdése előtt mindenképp konzultáljanak orvosukkal. Óvatosságra intenek azonban akkor is, ha enyhe tünetekkel vészeltük át a fertőzést. Ilyen esetben az alábbiakat tanácsolják:

 

- Csak akkor térjünk vissza az edzéshez, ha nincsenek tüneteink. Láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj és heves szívdobogás esetén ne erőltessük a mozgást.

- Ha a fertőzés következtében csak enyhe Covid-tüneteink jelentkeztek, légszomjat vagy mellkasi fájdalmat nem tapasztaltunk, akkor is várjunk legalább egy hetet a tünetek megszűnését követően. Fokozatosan, 50%-os intenzitással kezdjük a terhelést.

- Ha a mozgás alatt vagy azt követően a panaszaink jelentkeznek, hagyjuk az edzést és konzultáljunk orvosunkkal.

 

Bizonytalan mellkasi fájdalom, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, nehézlégzés, köhögés, légszomj, fulladás érzés esetén mindenképp javasolt a Covid-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgálás. Dr. Potecz Györgyi hozzátette, hogy az erős szívdobogás érzés és nehézlégzés Covid utáni szövődményként előforduló szívizomgyulladás, vagy egyéb szív/érrendszeri komplikáció tünete is lehet. Ilyen panaszok esetén kardiológussal is javasolt konzultálni.

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet! >>>

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Jó úton haladunk

  Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus