COVID-19 utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID-19 utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

Utolsó módosítás:2021.04.08 16:12

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID-19 utáni légúti tünetek esetén.

Légszomj, köhögés

A fáradtság és szaglásvesztés mellett a legtöbben légúti tünetektől szenvednek a fertőzés lezajlását követő időszakban. Elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj és mellkasi fájdalom a leggyakoribb panaszok. Ilyen esetben javasolt tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, ahol az elhúzódó tünetek kiváltó okát felderítik és célzott kezelésben részesülhetünk.

Spirometria és diffúziós kapacitásmérés– ez a különbség

A COVID-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgálás része többek közt a laborvizsgálat, a mellkas CT és a légzésfunkció. Asztma és COPD diagnózisához szükséges talán közismertebb légzésfunkció, vagyis spirometria a tüdő kapacitását, valamint a be-és kilégzett levegő áramlási értékei alapján a légutak tágasságát méri. A diffúziós kapacitásmérő pontos képet tud adni arra vonatkozóan, hogy a belélegzett oxigén milyen mértékben tud a vérbe áramlani.

 

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy COVID-19 utáni panaszok esetén sokszor ezen a ponton van eltérés, ami minimális terhelésre is légszomjat eredményez. Tehát ha már nincs kifejezett CT/rtg eltérés és a légzésfunkciós értékek nem indokolják a panaszokat, ez segíthet a megfelelő kezelés összeállításában.

Még részletesebb vizsgálat

Diffúziós kapacitás COVID utáni légszomj kivizsgálás.A diffúziós kapacitásmérő egységgel fontos, a tüdőben történő gázcsere folyamatára utaló adatokat kapunk, a vizsgálattal a tüdő gázcserére alkalmas felületének nagyságát és állapotát lehet megbecsülni – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba.

 

A készülék segít korán észlelni az olyan típusú eltérést, ami későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését ( fibrózist) és ún. restriktiv légzésfunkciós beszűkülést okoz. Így korai gyógyszeres beavatkozást tesz elérhetővé, esélyt adva a végleges fibrózis elkerülésére.

Ezért fontos a post-COVID tünetek kezelése

1733 wuhani páciens 76%-ánál még 6 hónappal az első tünetek megjelenését követően is fennállt legalább egy panasz – írja a Lancet folyóirat. A legfrissebb kutatások szerint a koronavírus 5-ből 1 embernél okoz elhúzódó, 3 hónapnál hosszabb ideig is fennálló tüneteket. Az elhúzódó lábadozás jelentősen befolyásolja az életvitelt, a munkához, sportoláshoz való visszatérést. Az egészségügyi szervezetek, mint a CDC és a WHO is ezért folyamatosan dolgoznak a post-COVID tünetek terápiás megoldásain.

 

A légúti panaszok kezelésében az eddigi adatok alapján fontos a mielőbbi diagnózis. A légzőszervek maradandó károsodását sok esetben idejében megkezdett gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni. A gyógyszeres terápiát a szakemberek javaslatára érdemes rendszeres légzőgyakorlatok végzésével és speciális légzőizom erősítéssel kiegészíteni.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegségem

    Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
    .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus