COVID-19 utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID-19 utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2021.02.17 Módosítva: 2021.04.08

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID-19 utáni légúti tünetek esetén.

Légszomj, köhögés

A fáradtság és szaglásvesztés mellett a legtöbben légúti tünetektől szenvednek a fertőzés lezajlását követő időszakban. Elhúzódó köhögés, nehézlégzés, légszomj és mellkasi fájdalom a leggyakoribb panaszok. Ilyen esetben javasolt tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, ahol az elhúzódó tünetek kiváltó okát felderítik és célzott kezelésben részesülhetünk.

Spirometria és diffúziós kapacitásmérés– ez a különbség

A COVID-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgálás része többek közt a laborvizsgálat, a mellkas CT és a légzésfunkció. Asztma és COPD diagnózisához szükséges talán közismertebb légzésfunkció, vagyis spirometria a tüdő kapacitását, valamint a be-és kilégzett levegő áramlási értékei alapján a légutak tágasságát méri. A diffúziós kapacitásmérő pontos képet tud adni arra vonatkozóan, hogy a belélegzett oxigén milyen mértékben tud a vérbe áramlani.

 

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy COVID-19 utáni panaszok esetén sokszor ezen a ponton van eltérés, ami minimális terhelésre is légszomjat eredményez. Tehát ha már nincs kifejezett CT/rtg eltérés és a légzésfunkciós értékek nem indokolják a panaszokat, ez segíthet a megfelelő kezelés összeállításában.

Még részletesebb vizsgálat

Diffúziós kapacitás COVID utáni légszomj kivizsgálás.A diffúziós kapacitásmérő egységgel fontos, a tüdőben történő gázcsere folyamatára utaló adatokat kapunk, a vizsgálattal a tüdő gázcserére alkalmas felületének nagyságát és állapotát lehet megbecsülni – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba.

 

A készülék segít korán észlelni az olyan típusú eltérést, ami későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését ( fibrózist) és ún. restriktiv légzésfunkciós beszűkülést okoz. Így korai gyógyszeres beavatkozást tesz elérhetővé, esélyt adva a végleges fibrózis elkerülésére.

Ezért fontos a post-COVID tünetek kezelése

1733 wuhani páciens 76%-ánál még 6 hónappal az első tünetek megjelenését követően is fennállt legalább egy panasz – írja a Lancet folyóirat. A legfrissebb kutatások szerint a koronavírus 5-ből 1 embernél okoz elhúzódó, 3 hónapnál hosszabb ideig is fennálló tüneteket. Az elhúzódó lábadozás jelentősen befolyásolja az életvitelt, a munkához, sportoláshoz való visszatérést. Az egészségügyi szervezetek, mint a CDC és a WHO is ezért folyamatosan dolgoznak a post-COVID tünetek terápiás megoldásain.

 

A légúti panaszok kezelésében az eddigi adatok alapján fontos a mielőbbi diagnózis. A légzőszervek maradandó károsodását sok esetben idejében megkezdett gyógyszeres kezeléssel meg lehet előzni. A gyógyszeres terápiát a szakemberek javaslatára érdemes rendszeres légzőgyakorlatok végzésével és speciális légzőizom erősítéssel kiegészíteni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó úton haladunk

Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

További vélemények
6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink