Mi a tüdőfibrózis?

Mi a tüdőfibrózis?

Utolsó módosítás:2021.12.16 10:40

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. A betegség tüneteiről és a korai felismerés jelentőségéről dr. Hidvégi Edit  tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa ad felvilágosítást.

Csökkenő légzőfelület

Mi a tüdőfibrózis?A tüdő feladata, hogy a belélegzett levegőben lévő oxigént a véráramba juttassa, onnan pedig eltávolítsa a szén-dioxidot. Tüdőfibrózis esetén a szövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előre haladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Egyre súlyosbodó tünetek

A betegség kezdetben enyhe köhögést okoz, fizikai aktivitás során, majd később nyugalomban is jelentkező nehézlégzéssel. Figyelmeztető jel a terhelhetőség csökkenése, fáradékonyság, a lépcsőzésnél, futásnál jelentkező légszomj, fulladás-érzés. Ahogy a betegség halad előre, a rossz oxigén ellátottság miatt az ajkak elkékülhetnek, de jellegzetes elváltozás az ujjak deformálódása, a körmök domborúvá válása is.

Kivizsgálás és kezelés

A orvosi vizsgálatok során a tüdő meghallgatása kezdetben tüdőgyulladás gyanúját vetheti fel, a röntgenképen fibrotikus-hálózatos rajzolat látható. A tüdő kapacitásának beszűküléséről árulkodó légzésfunkció mellett további vizsgálatok – CT felvétel, hörgőtükrözés és tüdőszöveti mintavétel - segítik a diagnózis meghatározását. A kezelés kezdetben szteroid készítményekkel történik. Amennyiben jelentős javulás nem tapasztalható, az immunrendszer működését befolyásoló, ún. immunszupresszív szerek adására lehet szükség. A kezelés során életmódváltás is szükséges, a dohányzás például minden esetben rontja a beteg állapotát.

Ismerje fel idejében!

A tüdőfibrózis nem gyógyítható, de korai stádiumban felismerve a betegség lefolyása lelassítható, a tünetek enyhíthetőek. Panaszok esetén már egy fájdalommentes légzésfunkciós vizsgálat során is képet kaphatunk a tüdő állapotáról. Ezt a vizsgálatot javasolt tünetmentes esetben is évente elvégeztetni, az életkoruk, munkakörülményeik, vagy életmódjuk, krónikus betegségük miatt rizikócsoportba tartozó személyeknek – javasolja a Tüdőközpont orvosa.

További híreink>>>

 

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz! 

Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak. 

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus