Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Utolsó módosítás:2021.06.11 13:36

Jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy miért veszélyes, ha elmarad a kivizsgálás és hogyan kezelhető a poszt-Covid szindróma.

Milyen panaszok kapcsán gondoljunk poszt-Covid tünetekre?

A poszt-Covid szindróma egy összefoglaló tünetegyüttes. A Covid betegség után, a vírus fertőzés lezajlását követően tartósan megmaradó tüneteket nevezzük így, ami egy nagyon széles palettát ölelhet fel. A poszt-Covid szindróma tünetei akár az egész szervezetet érintően is jelentkezhetnek:

 

- elhúzódó köhögés

- csökkent terhelhetőség, kifulladás

- mellkasi fájdalom

- szív- és érrendszeri és neurológiai szövődmények is gyakoriak: szabálytalan pulzus, ködös agy, koncentráció- és alvászavar, szaglás- és ízlelésváltozás, vese és májműködés, gyomor- és bélrendszeri tartós eltérés is jelentkezhet.

Mi okozza és meddig tarthatnak az elhúzódó tünetek?

Poszt-Covid kivizsgálás köhögés esetén is javasolt.Az időbelisége elég változó. Egy éve van velünk ez a betegség, folyamatosan szerzünk információkat a tüneteivel és lefolyásával kapcsolatban. Jelen tudásunk szerint, poszt-Covid esetén a koronavírus-teszt már negatív, a beteg hivatalosan gyógyultnak tekinthető, azonban mégsem érzi jól magát. A panaszokat nem a vírus jelenléte okozza, hanem a vírus által a szervezetben beindult immunválasz tartja fenn. A végső kimenetelről éppen ezért keveset tudunk, hiszen az immunválasz különböző, nagyon egyéni, mindenkiben másféle kombinációban és erősségben tud jelentkezni.

Kiket érinthet a poszt-Covid szindróma?

Gyakrabban jelentkezik, ha súlyosabb tünetekkel zajlott a betegség, de bárkit érinthet, attól függetlenül, hogy enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, vagy kórházi kezelésre is szüksége volt. Olyan eset is előfordulhat, hogy a beteg különböző tünetek miatt fordul orvoshoz és ott derül ki, hogy valójában poszt-Covid szindrómától szenved, mert valamikor korábban átesett a fertőzésen.

A légúti betegek esetében fokozott a kialakulásának a kockázata?

Tüdő érintettség szempontjából rizikócsoportba tartoznak a dohányosok, COPD betegek és minden krónikus tüdőbeteg, akinek a gázcserében, a tüdőfelület kapacitásában van hiányossága, vagy olyan autoimmun betegségben szenved, ami a tüdő egészségét is befolyásolja. Az asztmások akkor tartoznak ilyen szempontból veszélyeztetett csoportba, ha nem kontrollált az asztma, nincs jól beállítva a kezelésük.

Mikor javasolt orvoshoz fordulni?

Ha a betegség lezajlását követően, ha 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük (kevés vizelet távozik), ha fulladás jelentkezik, lábdagadás, hasmenés.

Ilyen esetben komplex poszt-Covid kivizsgálásra van szükség, melynek része a Covid specifikus, és a szervezetben zajló gyulladásokat mérő labordiagnosztika, a mellkasi képalkotó vizsgálat CT), ajánlott kardiológiai alapvizsgálat és ha olyan a panaszok jellege, akkor neurológiai vizsgálat. Az eredmények függvényében lehet további vizsgálatokra is szükség.

Légúti panaszok esetén, a tüdővel kapcsolatban milyen vizsgálatokat javasolt elvégezni?

Laborvizsgálat, alacsony dózisú mellkas CT, légzésfunkciós, oxigén szaturáció mérése. Ha az elvégzett vizsgálatok alapján észlelhető eltérés, akkor szükség szerint diffúziós kapacitásmérés vizsgálatot is végeznek.

Hogyan kezelhetők a poszt-Covid tünetek?

Poszt-covid kivizsgálás légzésfunkció.Amennyiben az eredmények és a tünetek azt mutatják, hogy a fertőzés következtében a tüdő tartósan érintett, kötőszöveti felszaporodás elkezd dominálni az akut gyulladás után, akkor ezzel foglalkozni kell. A kezelés mindig teljes mértékben egyénre szabott, attól is függ, hogy milyen volt a betegség lefolyása az akut szakaszban.

Az inkább a légutakat, nem a tüdőszövetet érintő esetekben elegendő lehet a légúti gyulladást kezelni belégző készülék használatával. Súlyos esetben, kórházi kezelést, lélegeztető gépet követően nagyon fontos a gyógytorna, fizikoterápia. Szükség szerint gyógyszeres támogatás, otthoni légzésrehabilitáció, akár oxigénterápia biztosítása is alkalmazható. Az elváltozás sajnos lehetnek maradandó, ezt általában egy 6-9 hónapos kezelést követően lehet már látni.

Lehetnek súlyos következményei, ha valaki nem vizsgáltatja ki magát?

Igen, a kezeletlen poszt-Covid tünet akár végzetes kimenetelű is lehet. Korábban aktív, egészséges embereknél is kialakulhatnak olyan elváltozások a koronavírus-fertőzés miatt, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

A koronavírus például megnöveli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóliát okozhat, mely hirtelen halálhoz is vezethet, de bizonyos tüneteket felismerve, ha idejében orvoshoz fordul a beteg, az élete megmenthető.

Szívizomgyulladás, infarktus és stroke is kialakulhat a betegség következtében. Ezek akár hónapokkal a fertőzés lezajlását követően is jelentkezhetnek, a koronavírus ugyanis sok esetben hosszabb időn át, lappangva is képes rombolni a szervezetet.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus