Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Poszt-COVID szindróma: ilyen tünetekkel forduljon orvoshoz!

Utolsó módosítás:2021.04.20 09:42

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma kivizsgálásával kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Elhúzódó gyógyulás

A PCR teszt elvégzését követően, az igazolt koronavírus-fertőzöttek enyhe tünetek esetén otthonukban lábadoznak, súlyosabb esetben kórházi kezelésre szorulnak. Felépülésüket követően a tünetek többsége elmúlik, ám néhány közülük hosszabb időn át is megmaradhat.

 

A munkavégzésben is csökkent terhelhetőséget okozhat a poszt-covid.Poszt-COVID szindrómáról beszélünk, ha a PCR teszt már negatív, a vírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, a beteg már nem fertőz, szinte gyógyult, ám a terhelhetősége mégsem a régi, és különböző tünetei továbbra is fennállnak, vagy a gyógyulást követően, néhány héten belül jelentkeznek és 12 hétnél tovább tartanak.

Az enyhe és súlyos betegeket is érintheti

A poszt-COVID egyaránt előfordulhat, ha a fertőzést tünetmentesen, enyhe tünetekkel vagy súlyosabb panaszokkal vészeltük át, és akkor is, ha kórházi kezelésre volt szükség.

Poszt-COVID tünetek

A koronavírus nemcsak a tüdőnket támadja meg, hanem a keringési rendszert, a veséket, és az idegrendszert és egyéb szerveinket is meg tudja betegíteni, ezért a poszt-COVID szindróma tünetei is szerteágazóak lehetnek.

 

Nagyon gyakori a betegeknél a krónikus fáradtság szindróma. Nehezen tudják magukat terhelni, hamar elfáradnak, aluszékonyak, de száraz köhögés, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízületi fájdalmak, heves szívdobogás érzés, pulzus- és vérnyomásproblémák is jelentkeznek.

 

Gyakori panasz, hogy a beteg kis terhelésre is szapora szívveréssel, fulladás érzéssel reagál. Ritkábban, de előfordulhat bőrgyógyászati tünet – például hajhullás –, hasmenés és neurológiai problémák, például feledékenység, alvászavar, tanulási problémák, memóriazavar vagy „ködös agy”.

Covid után köhögés - poszt-covid tünet, vagy tüdőembólia? >>>

Sok embert érint

A kutatások folyamatosan számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél a teljes felépülés hosszabb ideig is elhúzódhat. A Lancet folyóirat felmérése szerint a betegek 76%-ánál jelentkeztek panaszok 6 hónappal az első tünetek megjelenése után, angliai adatok szerint a COVID-fertőzés ötből egy személynél okoz 3 hónapnál tovább is elhúzódó panaszokat.

 

Post-covid kezelése tüdőgyógyászati kivizsgálás után.A poszt-COVID tünetekre jellemző, hogy hullámzóan jelentkeznek. Az egyik nap magát fittnek és erősnek érző betegnél akár másnapra is jelentkezhet erős fáradtság, vagy visszatérhet a fulladás, esetleg hőemelkedés is kísérheti.

Kivizsgálás és rehabilitáció

A poszt-COVID szindróma kivizsgálása átfogó, a tünetek függvényében akár több szakorvos munkáját is igénylő feladat. Dr. Tárnok Ildikó az elhúzódó tüdőgyógyászati tünetekkel kapcsolatban elmondta, hogy fulladás, nehézlégzés, köhögés esetén javasolt a fertőzés lezajlását követő 6-12 hétben kivizsgáláson részt venni. Ilyenkor mellkas CT készülhet, laborvizsgálatot végeznek, és diffúziós kapacitásméréssel lehet kimutatni a tüdőben zajló gázcserét, spirometria vizsgálattal pedig a tüdő kapacitását, a légutak tágasságát lehet mérni.

 

A tüdőgyógyászati kivizsgálás azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés után a tüdőben gyulladások maradhatnak vissza, ezek a léghólyagocskák falát károsítják, ami a légzőfelület csökkenéséhez vezethet, és a későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését (fibrózist) okozhat.

 

A poszt-COVID tüdőgyógyászati kivizsgálás során ezeket kivizsgáljuk, és korai diagnózis esetén gyógyszeres és rehabilitációs beavatkozással kezelni tudjuk a nehézlégzést, köhögést is, és csökkenthető a végleges fibrózis kialakulásának kockázata is – foglalta össze röviden a mielőbbi kivizsgálás szerepét dr. Tárnok Ildikó.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész légkör

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus