Így zajlik a köhögés kivizsgálása

Így zajlik a köhögés kivizsgálása

Utolsó módosítás:2022.10.21 15:14

Az elhúzódó köhögéssel együtt élni nem kellemes, az életminőséget is befolyásolja, ha nem tudunk pihentetően aludni és nappali tevékenységeinket megszakítják a gyakori köhögő rohamok. Ha ilyen panaszaink vannak, fontos orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük, mi okozza. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a köhögés kivizsgálása.

Az első lépés: a beteg alapos kikérdezése

A köhögés kivizsgálása egy beszélgetéssel kezdődik. A tüdőgyógyász számára minden információ nagyon lényeges ahhoz, hogy meg tudja állapítani, milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz. Az első találkozóra ezért érdemes felkészülni még otthon, és átgondolni, akár le is jegyzetelni az alábbiakat:

- mióta áll fenn a köhögés?

- milyen jellegű, száraz, hurutos, jár-e köpetürítéssel? (a köpet színe, állaga és mennyisége is lényeges)

- a köhögést kísérő egyéb tünetek: tapasztal-e például légszomjat, mellkasi fájdalmat?

- terhelésre, például lépcsőzés során, vagy nyugalomban is jelentkezik a köhögés?

- jelentkezett-e láz, fogyás, éjszakai izzadás vagy egyéb panasz a köhögés mellett?

- írjuk össze a rendszeresen szedett gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövény készítményeket is!

- átesett-e valamilyen légúti fertőzésen az elhúzódó köhögés jelentkezése előtt?

- tapasztalt-e már korábban is hasonló tünetet?

- dohányzik-e?

- milyenek a munkakörülményei? (itt elsősorban a levegő minősége a lényeges, pl. poros, füstös, vegyi anyagokkal dolgozik-e)

Köhögés kivizsgálása – ilyen vizsgálatokra kerülhet sor

A válaszaink alapján kezelőorvosunk le tudja szűkíteni a lehetséges kiváltó okok körét, így a köhögés okainak felderítése célzott vizsgálatokkal folytatódhat. A kivizsgálás menete tehát minden esetben egyénre szabott, de dr. Tárnok Ildikó kérdésünkre elmondta, hogy általánosságban milyen vizsgálatokra kerülhet sor.

Mellkas röntgen vagy CT

A képalkotó vizsgálatokkal fel lehet mérni a tüdő állapotát. A röntgenfelvételen látható elváltozások némely esetben már akár meg is adhatják a választ a kérdésünkre. A mellkasfelvételen a szív nagysága is megítélhető, látható, ha folyadék van a mellkas területén, illetve a tüdőgyulladás, netán daganatra utaló jelek is kimutathatóak.

Még részletesebb képet ad a mellkas CT, ezzel például a tüdőfibrózist, vagy egy daganat pontos kiterjedését, áttéteket is ki lehet mutatni. Tüdőembólia gyanúja esetén a CT a tüdőerekben kialakult vérrögöket is kimutatja, a vizsgálat időben történő elvégzése tehát életmentő lehet.

Légzésfunkciós vizsgálat

Vannak olyan tüdőbetegségek, ahol a képalkotással nem lehet kimutatni a kórképre utaló jellegzeteslégzésfunkciós vizsgálat elváltozásokat, vagy a talált elváltozások képi megjelenése nem tükrözi a klinikai-funkcionális állapotot. Ilyen esetben csak a tüdőfunkció mérésével, légzésfunkciós vizsgálattal együtt lehet pontosan diagnosztizálni és eredményesen kezelni.

A légzésfunkciós vizsgálat eredményei alapján felmérhető a tüdő működése, sokszor valószínűsíthető a köhögést okozó megbetegedés. Ha az eredmények alapján több adatra van szükség, akkor pletizmográfiás vizsgálatra is sor kerül. A módszer alkalmas a változások követésére, a terápiás hatás monitorozására is. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy panaszoktól függ, hogy melyik típusú légzésfunkcióra kerül sor a köhögés kivizsgálása során. Hagyományos légzésfunkciós vizsgálatot végeznek például asztma vagy COPD gyanú esetén, a diffúziós kapacitásmérés pedig például a poszt-covid ellátásban ad fontos adatokat.

A köhögés kivizsgálása során hörgőtükrözést (bronchoszkópia) is végezhetnek, amennyiben szükséges. A vizsgálat segítségével közvetlenül látótérbe hozhatók a légutak elváltozásai, és öblítés, illetve szövettani mintavétel végezhető.

A diagnózis megállapításához az esetek többségében laboratóriumi tesztek elvégzésére is szükség van, így vérvizsgálatra is sor kerül. A vizsgálatok eredményét összegezve, a panaszainkkal összevetve a kezelőorvos összeállítja a kezelési tervet. Az elhúzódó köhögés kivizsgálását azért sem érdemes halogatni, mert az elváltozásokat korai stádiumban felismerve hatékonyabb kezelést tudunk elérni.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus