Ez a különbség az asztma és az allergiás asztma között

Ez a különbség az asztma és az allergiás asztma között

Utolsó módosítás:2022.03.24 11:31

Ha valaki asztmás, még nem biztos, hogy allergiás, és ugyanez igaz fordítva is. A kettő azonban együtt is jelentkezhet, ilyen esetben allergiás asztmáról beszélünk. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekről ismerhetjük fel a betegséget.

Asztma, allergia vagy allergiás asztma?

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Asztmára utal, ha gyakran tapasztal mellkasi szorító érzést, köhögést, nehézlégzést, légszomjat, sípoló kilégzést vagy fulladás érzést. Asztma esetén a tüneteket többek között a párás vagy hideg levegő, a dohányfüst belélegzése, a testmozgás és légúti fertőzések is előhozhatják, felerősíthetik.

Allergiás asztma esetén az allergiát és az asztmát is kezelni kell.Légúti allergia esetén az immunrendszer túlműködése miatt a szervezet olyan ártalmatlan anyagokra is védekezéssel reagál, amelyek egyébként nem jelentenének rá veszélyt. Ilyen allergének lehetnek a pollenek, a poratka, a penészgomba vagy a háziállatok is. Az allergének jelenléte szénanáthás tüneteket okoz: tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás a jellemző panaszok.

Allergiás asztma esetén a két betegség együttesen van jelen – magyarázza dr. Tárnok Ildikó. Ez azt jelenti, hogy az allergiás asztmás személy esetében az allergén belélegzése is egy ún. trigger, vagyis asztmás tüneteket provokáló tényező, a belélegzése asztmás tüneteket vált ki.

Melyik volt előbb?

Allergiás asztma kialakulhat úgy is, hogy meglévő asztma mellett jelentkeznek allergiás tünetek, de az allergia szövődménye is lehet az asztma. Ha már diagnosztizált asztmás beteg, és a korábban jól beállított kezelés mellett panaszai jelentkeznek pollenszezonban, gondolni kell az allergia lehetőségére is. Ha pedig légúti allergiája van és gyakori köhögést, mellkasi szorító érzést, légszomjat tapasztal, a tünetek alapján javasolt az asztma kivizsgálás.

Az allergiás asztma kivizsgálása

Szénanátha mellett asztmára utaló légúti panaszok, vagy asztma mellett jelentkező szénanáthás tünetek esetén a kezelőorvos első lépésben alaposan ki fog kérdezni a korábban nem tapasztalt tüneteinkről. Asztma gyanú esetén légzésfunkciós vizsgálat segíti a diagnózist, a szénanáthás tünetek miatt pedig allergiavizsgálatra kerül sor, ennek eredménye alapján be lehet azonosítani a tüneteket okozó allergént. A vizsgálatok eredményeit a tüneteinkkel összevetve az orvos megállapítja a diagnózist.

Komplex kezelés

Ha a kivizsgálás során allergiás asztma igazolódik, akkor a két betegséget együtt kell kezelni. Az allergiás asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel karbantartható, hatékony terápiával tünetmentességet lehet elérni. A kezelés során az asztma elleni gyógyszerek mellett allergia elleni készítményeket is szedni kell. Ezeket a kezelőorvos mindig egyéni panaszok és vizsgálati eredmények függvényében, személyre szabottan állítja össze.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész légkör

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus