Az asztma gyógyszerek típusai

Az asztma gyógyszerek típusai

Utolsó módosítás:2020.07.22 11:57

Az asztma krónikus légúti betegség, nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Ehhez viszont az asztma gyógyszereket az előírás szerint kell szedni, panaszmentes állapotban is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta az asztma gyógyszerek típusait.

Milyen tüneteket kezelnek az asztma gyógyszerek?

Az asztmás betegeknél a légutak krónikus gyulladásban vannak. Emiatt sokkal érzékenyebbek a külső hatásokra, a légszennyezés, dohányfüst, a hideg és a pollenek belélegzése miatt, valamint légúti fertőzés kapcsán is tüneteik jelentkezhetnek. Ilyenkor a légutak körüli izmok megfeszülnek, a légutak beszűkülnek, a gyulladt nyálkahártyán fokozott váladéktermelődés kezdődik. A beteg emiatt úgy érzi, egyre nehezebb a levegővétel, légszomj jelentkezik, fokozódik a köhögés, kilégzéskor sípoló légzés hallható. Attól függően, hogy a légutak szűkülete milyen mértékű, a betegek tünetek lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is.

Az asztma terápiája

Asztma gyógyszerek és inhalátorok a kezelésben.Az asztma kezelésének elvét a GINA (Global Initiative for Asthma) ajánlás tartalmazza. Ez az ajánlás rendszeresen módosul, ahogyan egyre többet tudunk a betegség viselkedéséről, valamint egyre korszerűbb gyógymódok jelennek meg. Utoljára 2020-ban aktualizálták. A jelenleg érvényben lévő asztma terápia irányelv az ötlépcsős modell. A lényege, hogy az asztma kezelése a tünetek súlyosságától függ. Enyhe asztma esetén más terápiára van szükség, mint súlyos asztma esetén. A lépcsőkön fel- és lefelé is lehet módosítani, attól függően, hogy a beteg panaszai miként változnak: erősödnek, vagy csökkennek.

Fenntartó és rohamoldó asztma gyógyszer

Ritkán jelentkező tünetek esetén megengedett, a csak a tünet jelentkezése esetén alkalmazott terápia („szükség esetén”). Rendszeres tünetekkel járó asztma esetén viszont már szükség van fenntartó terápiára is. A cél minden esetben, hogy jó életminőséget és tartós tünetmentességet tudjuk elérni.

 

A rohamoldó asztma gyógyszerek, vagy hörgőtágítók az asztmás tüneteket gyorsan enyhítik. Megnyitják a légutakat, segítenek a szűkületet fokozó váladék eltávolításában, de nem enyhítik a kiváltó okot: a légutak gyulladására nem hatnak. A rohamoldó asztma gyógyszer rendszeres, heti két alkalomnál gyakoribb használati igénye esetén konzultájunk a kezelőorvossal, mert valószínűleg fenntartó kezelésre, vagy annak módosítására is szükség van.

 

Asztma rohamoldó gyógyszerek.A fenntartó kezelés nemcsak az asztmás tünetekre hat, hanem az azt kiváltó okra. A légutak gyulladását kezeli. Hatása éppen ezért nem gyors, hanem fokozatosan alakul ki és hosszabb időn át tart. Hirtelen rosszabbodás esetén tehát nem alkalmas a tünetek enyhítésére, megfelelően alkalmazva viszont képes megelőzni azt. A legjobb eredményeket az inhalációs szteroidokkal lehet elérni, hiszen ezek belélegezve, közvetlenül a légutakban hatnak, helyileg szívódnak fel és használatuk kapcsán nem kell olyan, az egész szervezetet érintő mellékhatástól kell tartani, mint a szájon át szedett szteroidok esetében.

 

A kombinált kezelés egyszerre tartalmazza a gyulladáscsökkentő inhalációs szteroidot és a hosszú hatású hörgőtágítót, egy eszközben. Ez nagyon jó és kényelmes lehetőséget biztosít a súlyosabb tünetekkel járó betegség kezelésére. Bizonyos eszköz és kombináció tüneti eszközként is alkalmazható.

Inhalátorok az asztma kezelésében

Az asztma elleni alapgyógyszerek belégzéssel alkalmazandók, ehhez szükség van különböző eszközökre. Az inhalációs eszközök segítségével tudja a beteg belélegezni a fenntartó vagy a rohamoldó kezelés során szedett készítményeket. Több típusa létezik, mindegyik meghatározott gyógyszerdózist tartalmaz.

 • Asztma gyógyszerek és inhalátorok az asztma kezelésében.A hajtógázas gyógyszerinhalátor (spray) erőteljesen bocsátja ki a gyógyszert, ezért az adagoló lenyomását a belégzéssel pontosan kell koordinálni, hogy a hatóanyag a hörgőkbe jusson.
 • Másik típusa száraz por formájában biztosítja a gyógyszer belégzését, ez valamivel több belégzési erőfeszítést igényel, hogy a gyógyszer a hörgőkbe kerüljön, de nem kíván koordinációt.
 • Kiegészítő asztma kezelésként rendelkezésre állnak a kompresszoros és ultrahangos inhalátor készülékek. Ezekbe a betegnek kell sóoldatot és gyógyszert adagolni az előírt módon. Az inhalátorokhoz szájcsutora csatlakoztatható, csecsemők és kisgyermekek esetében pedig a szájat és az orrot is fedő maszkkal lehet a legegyszerűbben az alsó légutakba juttatni a szükséges hatóanyagot. A legkevésbé erőteljes belégzést ezeknek a ködporlasztásos inhalátoroknak a használata igényli. Az asztma gyógyszer így nem is spray és nem is por, hanem finom pára formájában kerülhet belélegzésre. Állandó, fenntartó kezelésre önmagában nem alkalmas, használatukhoz elektromos áramra lehet szükség.

Távdiagnosztikai eszközök – biztonság a távolból

Az asztma ellen, a gyógyszerek szedése mellett van lehetőség arra is, hogy az asztmás beteg otthonában is rendszeresen mérje a tüdőfunkciós értékeket. Az otthoni légzésfunkciós eszközt használhatja az asztmakezelés eredményességének és a közelgő roham kockázatának monitorozására is.

 

A távdiagnosztikai eszközök rögzítik a kilépő levegő sebességét és volumenét, az adatokat elraktározzák vagy típustól függően okostelefonra letölthető alkalmazásba is elmentik. Az adatok rendszeres rögzítése segíthet az orvosnak a következő konzultáció során a gyógyszerek optimális beállításában. A napló vezetése a kezelőorvossal szükség esetén a soron kívüli távkonzultációt is lehetővé teszi. Így a további rosszabbodást, vagy akár az asztmás roham kialakulását is el lehet kerülni, ha a beteg idejében, a mért értékeknek megfelelően módosítja a gyógyszereket.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Közvetlen és magabiztos

  Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus