Kevés gyerek használja megfelelően az asztma inhalátort

Kevés gyerek használja megfelelően az asztma inhalátort

Utolsó módosítás:2019.07.11 15:00

Az asztma kezelésében fontos szerepe van a gyógyszert lokálisan, a hörgőkbe juttató eszköznek. A gyógyszerbelélegző készülékek segítségével a hatóanyagok a tüdőbe jutnak, így helyileg tudják kifejteni hatásukat. Ehhez azonban az inhalációs eszközöket megfelelően kell használni. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen következményei lehetnek, ha erre nem fordítunk kellő figyelmet.

A belélegzőkészülékek szerepe az asztma kezelésében

Asztma már gyermekkorban is jelentkezhet, ezért a gyerekeknek – kisebbeknek még szülői ill. felnőtt segítséggel – nagyobbaknak önállóan is meg kell tanulniuk használni a belélegző készüléket. A gyógyszerek adagolása mindig az életkornak megfelelő eszközzel történik.

  • 3-4 éves korig maszkos térfogatnövelő segédeszközzel,
  • 4 éves kor felett maszk helyett már szájcsutorával rendelkező térfogatnövelő segédeszközzel történik az inhalációs spray belégzése,
  • 8 éves kortól már porbelégző eszközök is alkalmazhatóak, 
  • 12 év felett egyes gyermekeknél már segédeszköz nélkül használható az inhalációs spray.

Egyes eszközök csak bizonyos életkor felett használhatók, mert nagy gyakorlatot, pontosságot, gyorsaságot, ügyességet kíván az alkalmazásuk. Ezért nagyon fontos a helyesen elsajátított technika, ami sajnos nem minden esetben teljesül.

A szülők sokszor csak azt hiszik, hogy gyermekük jól használja a belégző készüléket

Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology folyóiratban közölt kutatás szerint az iskoláskorú gyerekek 97%-a nem használja megfelelően a belélegző készüléket. A vizsgálatot végző szakemberek általános tapasztalata az, hogy a szülők túlbecsülték a 8-14 év közötti gyermek képességeit az inhalációs eszközök használatával kapcsolatban. A gyerekek látszólagos magabiztossága megtévesztő, hiszen a mozdulat és a rendszeres használat önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a kezelés valóban hatásos legyen.

Fontos gyakorolni az asztma gyógyszerek megfelelő beadását.A kutatók ezért felhívják a kezelőorvosok figyelmét is arra, hogy ne elégedjenek meg azzal, ha a szülők azt állítják, hogy a gyermek tudja használni a készüléket. A személyes konzultáció alkalmával bizonyosodjanak meg róla a gyakorlatban is, és ha nem találják megfelelőnek a látottakat, akkor biztosítsanak arra lehetőséget, hogy szakember felügyelete mellett, a rendelőben gyakoroljanak a gyerekek és igény szerint a szülők is.

Sok a hibalehetőség

Dr. Somogyi Éva néhány gyakori példát említve elmondta, hogy a készülékek használata során problémát jelenthet, ha a gyermek nem a száján, hanem az orrán veszi a levegőt. Ha nem lélegzi be az összes hatóanyagot, mert előtte például nem fújta ki teljesen a levegőt. Előfordul, hogy egyszerre több dózist fújnak a készülékbe és megesik, hogy látszólag minden rendben, de a gyermek befújás közben valójában összezárja a fogait a csutora előtt, így a hatóanyagok bejutását akadályozza. Inhalációs spray-k esetében nehéz összehangolni a befújás és a belégzés ütemét. Ha minden zökkenőmentesen lezajlik, akkor használat után oda kell figyelni a szájcsutora megfelelő tisztítására, és a száj kiöblítéséről sem szabad elfeledkezni.

„Látható, hogy a gyakorlásra valóban szükség van, annak érdekében, hogy a hibákat elkerüljük. Az asztma gyógyszerek előírás szerinti alkalmazása nagyon fontos, hiszen az asztma nem gyógyítható, de a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Ehhez azonban szükség van a fenntartó kezelésre, ezzel lehetnek panaszmentesek a gyerekek és így lehet minimalizálni az asztmás roham kockázatát.”

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász