Asztmás roham gyermekkorban-megelőzhető?

Asztmás roham gyermekkorban-megelőzhető?

dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2019.05.16 Módosítva: 2019.07.16

A gyermekkori asztma tüneteinek felismeréséről, a diagnózisról és kezelésről dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az asztma?

Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. A gyulladás miatt a légutak fokozottan érzékenyek, így az allergizáló anyagok, molekulák, mint a pollenek, házipor és állati szőrök mellett, az irritáló hatású anyagok, különböző vegyszerek, illatanyagok és a füst is , irritáló hatásuk révén panaszt okozhatnak és asztmás tüneteket provokálhatnak.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető?

Az asztma gyógyszerekkel kezelhetőAz asztma kezelésében legtöbbször, kivéve az asztma legenyhébb formáját, szükség van rendszeresen szedett gyógyszerekre, ún. fenntartó kezelésre illetve az ún. rohamoldó szerek használatára. A rohamoldó készítményeket csak alkalmanként kell használni, amikor bizonyos tünetek a gyermek állapotának rosszabbodását jelzik, illetve az asztmás roham kialakulásakor, fennállásakor.

Jól beállított kezelés mellett is kialakulhat asztmás roham?

Ha a fenntartó gyógyszeres kezelést előírás szerint alkalmazzuk, jó eséllyel csökkenteni tudjuk a gyermeknél az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan – egyénenként eltérő - körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak:

- egy légúti betegség,

- ismert allergén,

- stresszesebb időszak,

- dohányfüstös, poros környezet,

- a hirtelen időjárásváltozás.

Az asztma kezelésének célja a tünetmentesség elérése, így a jól beállított kezelés mellett nemcsak roham nem jelentkezhet, de olyan tünetek sem, amelyek a gyermek életminőségét rontják, mindennapi tevékenységeit zavarják. Ha ez gyakran előfordul – több mint heti egy-két alkalommal szükség van a rohamoldó szerek használatára – akkor a fenntartó kezelést módosítani kell. Ilyenkor a fél éves kontrollok mellett, soron kívül is keressük fel a gyermek kezelőorvosát!

Mi az az asztma akcióterv?

A gyógyszerek felírása, az inhalátorok helyes használatának begyakorlása mellett a kezelőorvos elkészíti az asztma akciótervet is. Az asztma akcióterv egy fontos leírás, mely tartalmazza, hogy mit kell tenni akkor, ha a gyermek tünetei rosszabbodnak és kialakul az asztmás roham.

„Az asztma akciótervben a fenntartó kezelésre szolgáló gyógyszerek mellett a roham során alkalmazandó készítmények – rohamoldók használatának leírása szerepel. Lényeges, hogy az asztma akcióterv lépéseiről gyermekünk is tudjon, hogy - különösen nagyobb gyermek, aki már iskolás korú - a kezdeti jeleket felismerve, önállóan is tudjon cselekedni.”

Tünetek, amelyek esetén azonnali sürgősségi ellátásra van szükség

Ha már kialakult az asztmás roham, akkor kórházi ellátásra is szükség lehet. Ebben az esetben is alkalmazzuk az asztma akciótervben leírtakat, ezzel együtt pedig hívjunk mentőt, vagy az ügyeletet. Erre az alábbi tünetek észlelésekor van szükség:

- a gyermek légzése megváltozik: zihál, kapkodja, felületesebben veszi a levegőt, mint egyébként,

- nehézlégzése nem szűnik, köhögési roham jelentkezik,

- az ujjvégei és/vagy az ajka kékes színezetűek. Ez az állapot már súlyos, oxigén hiányra utal.

Allergiás asztma gyermekeknél

Asztmás gyermek vizsgálataMeg kell különböztetnünk az allergiás és a nem allergiás asztmát. Nagyobb gyermekeknél a betegek többsége az előbbicsoportba sorolható. Ilyen esetben az asztmás tünetek leginkább az allergén belégzésének hatására jelentkeznek, illetve rosszabbodhatnak. Ha felmerül ennek gyanúja, az asztma kivizsgálása során allergiateszt elvégzésével lehet az asztmás tüneteket előidéző allergéneket kimutatni. Ha tudjuk, hogy milyen allergének – például házipor-atkák, penészgombák, toll vagy állati szőrök - provokálják a gyermek asztmás tüneteit, akkor ezek kerülésével a rosszullétek többnyire megelőzhetők.

Gyermekkori asztma- kinőhető?

A szülők által egyik leggyakrabban feltett kérdés, a diagnózist követően. Általánosságban elmondható, hogy az enyhe asztmás tünetet mutató gyerekek 70%-a felnőtt korra valóban „kinövi” a betegséget. Akinél azonban gyermekkorban súlyos tünetekkel jelentkezett az asztma, közülük csak 30% azoknak az aránya, akiknél felnőttkorra elmúlnak a tünetek.

Gyógyulást segítő otthoni környezet

A gyógyszerek mellett fontos, hogy a kicsi környezetét úgy alakítsuk ki, hogy minimalizáljuk az esélyét a tünetek megjelenésének vagy fokozódásának. Ennek érdekében a következőket tehetjük:

- az ágyneműt és a plüssállatokat hetente egyszer 60-90 Celsius fokon mossuk át,

- legalább hetente egyszer, nagy teljesítményű porszívóval szabaduljunk meg a portól,

- kerüljük a dohányzást a gyermek környezetében, otthon és az autóban is. Dohányzás után váltson tiszta ruhát, aki a gyermekkel foglalkozik.

- a háziállatokat tartsuk a hálószobán (gyerekszobán) kívül, sőt a lakáson kívül, kinti környezetben

- légtisztító berendezés használatával tisztítsuk meg a lakás levegőjét a pollenektől, portól és háziállatok szőrétől,

- a gyermek ágyában használjunk allergénmentes matracot és magas hőfokon mosható, allergénmentes ágyneműt. Használhatunk olyan matracot, amelynek speciális bevonata van és megakadályozza a poratkák megtelepedését.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt

5 kérdés a gyermekkori asztmáról

Asztma: az én gyermekemet is érintheti?

Pollenallergia gyerekeknél: már 2-3 éves korban is jelentkezhet - Budai Allergiaközpont

Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

 • dr. Somogyi Éva

 • Szakterületek:
  • gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • gyermekkori asztma
  • légzési panaszok
  • felnőtt- és gyermekellátás

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet?
Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Kalló Hajnalka!

Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

Üdvözleetel :

Dr. Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

További vélemények

Hírek

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

További részletek
Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Jellegzetes dohányosbetegség a tüdőtágulás, másnéven emphysema. Megelőzéséről, lefolyásáról és kezeléséről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink