Otthoni légzésfunkcióval az asztma ellen

Otthoni légzésfunkcióval az asztma ellen

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.07.22 Módosítva: 2020.08.10

Kezelőorvosa hatékonyabb asztma kezelést tud összeállítani, ha a légzésfunkciós értékeket nemcsak félévenként a rendelőben, hanem Ön a valós életvitele mellett, az otthonában is rendszeresen rögzíti. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogyan segít az otthoni légzésfunkciós eszköz az asztma ellen.

Az Ön saját hordozható spirometriai eszköze

Az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével monitorizálhatja, megfigyelheti tüdejének aktuális funkcionális állapotát. Az aktuális szó kulcsfontosságú ebben az esetben – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

 

A rendelőben az asztma elleni gyógyszereket az akkor éppen mért légzésfunkciós értékek, a vizsgálat során tapasztalható fizikális eltérések és a beteg tüneti önértékelése alapján állítjuk be. Az asztma azonban változó állapot. Teljes tünetmentesség mellett is felléphet akut rosszabbodás, ami lehet átmeneti, de tartós panaszok is kialakulhatnak.

Elkerülheti az asztma súlyosbodásának következményeit

Fizikai aktivitás, sportolás, stressz, pollenek, szennyezett levegő, légúti betegségek, párás levegő vagy hőség – az asztmát sok tényező befolyásolja. Az érzékeny légutak az asztmás tünetek rosszabbodásával reagálhatnak a megváltozott körülményekre. Az asztma ellen, az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével Ön mérni tudja az erőltetett kilégzési csúcsáramlást, illetve egyéb légzésfunkciós paramétereket. Az értékek alapján objektív, valós képet kap asztmájának állapotáról és a megfelelő kezelést alkalmazva, vagy kezelőorvosával konzultálva sokat tehet az állapotromlás ellen: idejében meg tudja előzni a rosszullétet vagy az asztmás rohamot.

Asztma ellen – erre a két dologra van szüksége

Asztma ellen otthoni légzésfunkcióval.A rendszer egy hordozható spirométerből és egy okostelefonra letölthető alkalmazásból áll. Így lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt, valamint az orvos számára a távolból történő nyomonkövetést. Az alkalmazás segítségével az alábbi funkciókat végezheti el a készülékkel: - spirometriás mérés/ erőltetett kilégzési csúcsáramlás mérés, - pulzusmérés.

Maradjon mozgásban!

A készülék használata nincs helyhez kötve, a hordozható spirométer akkumulátora tölthető vezeték nélküli NFC csatlakozással vagy USB kábellel, amellyel a készülék csatlakozik a számítógéphez.

Egyszerű használat pár lépésben az asztma ellen

 • Az otthoni légzésfunkciós készülék megvásárlása után töltse le az applikációt a telefonjára.
 • Készítse el a felhasználói fiókját és jelentkezzen be.
 • Bluetooth segítségével párosítsa a készüléket a telefonjával.
 • Helyezze a baktériumszűrőt az áramlási csőre, és kapcsolja be az akkumulátorról működő készüléket.
 • A mérést ülő helyzetben, egyenes háttal végezze.
 • A csipeszt helyezze az orrára és a start gomb megnyomását követően, néhány ki- és belégzést követően szívjon annyi levegőt a tüdejébe, amennyit csak tud, majd nagy intenzitással fújja ki az összes levegőt. A mérés befejezéséhez nyomja meg a stop gombot.
 • Három sikeres mérést követően vége a vizsgálatnak.
 • Az applikáció mutatja a kilégzés idejét és a mérési eredményeket, értékeléssel együtt. Ezeket be lehet vezetni a mérési naplóba.

Három módon is felhasználhatja a mért adatokat

 1. Asztma ellen otthoni légzésfunkciós eszközzel.A mérési naplóban rögzített adatokat a következő orvosi konzultáció alkalmával be tudja mutatni a kezelőorvosnak. Így nemcsak a vizit ideje alatt mérhető és vizsgálható eredmények, illetve az elmondása alapján fogja beállítani a kezelését, hanem még egy objektív és nagyobb áttekintést nyújtó információ – az akár hónapokat felölelő, napi mérési értékek - segítségével pontosabb, személyre szabottabb terápiát tud összeállítani asztma ellen.
 2. A rendszeres mérések során korai fázisban felismerhető az asztma rosszabbodása, segíthet a kiváltó ok pontosabb meghatározásában ( pl. terheléskor, bizonyos étel fogyasztásakor, bizonyos helyen tartózkodás kapcsán kezdődnek a panaszok), ami esetleg a mindennapi életben nem feltétlenül tűnik fel. Így Ön pontosan tudni fogja, hogy a kezelőorvossal előzetesen egyeztetettek szerint, hogyan változtasson az asztma elleni gyógyszerek szedésén annak érdekében, hogy a komolyabb állapotromlást, illetve az asztmás rohamot megelőzze.
 3. Ha a tünetei és a mért értékek alapján bizonytalan, hogy mit tegyen, lépjen kapcsolatba orvosával távkonzultáció segítségével! Az applikációban rögzített adatokat a távolból is megoszthatja, így személyes találkozó nélkül is kérheti a tüdőgyógyász segítségét.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szimpatikus hozzáállás

Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

További vélemények
Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink