Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

Utolsó módosítás:2020.06.19 09:33

Amint beköszönt az esős idő, sok asztmás tapasztalja, hogy a nedves időjárás, a levegő páratartalmának emelkedése miatt súlyosbodnak a tünetei. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk ez ellen.

Páratartalom és asztma

A páratartalom arra utal, hogy mennyi nedvesség van a levegőben. A magas páratartalom több módon is szerepet játszhat az asztma tüneteiben. A megnövekedett nedvesség közvetlenül irritálhatja a légutakat, a páratartalom pedig növelheti a levegőben más olyan anyagok - például pollenek és a szennyeződés szintjét, amelyek irritálják a légutakat.

Magas páratartalom esetén az asztmás betegek az alábbi tünetek jelentkezéséről számolnak be:

- köhögés

- zihálás

- szorító érzés a mellkasban

- nehézlégzés

Egy korábbi, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt kisméretű kutatás eredményei szerint az asztmás résztvevőknél 112%-kal növekedett a légutak ellenállása, miután 4 percet tartózkodtak meleg, párás (49 ° C és 75–80% páratartalom) levegőn. Azonos környezetben egészséges embereknél ezzel szemben mindössze 22%-os emelkedés volt kimutatható.

Hármas csapás: pára, allergének és légszennyezettség

  1. Párás időben, magas légszennyezettségnél fokozódnak az asztmás tünetek.A páras levegő belélegzése már önmagában is a légutak beszűkülését okozhatja.
  2. Emellett kedvező környezetet teremt a penészgomba és a poratkák elszaporodásához, így ha ilyen környezetben tartózkodik az asztmás beteg, akkor a páratartalom mellett az allergének jelenléte is fokozhatja a tüneteit.
  3. A helyzet további veszélye, hogy a páratartalom növekedésével egyenes arányban nő a levegőben található szennyező anyagok mennyisége is, emiatt egyre nehezebb lehet az asztmában szenvedők számára a légzés.

Hogyan előzzük meg a tüneteket?

  • Figyeljük a napi légszennyezettséget és páratartalmat mutató jelentéseket. Mindig a tartózkodási helyünk szerinti értéket vegyük alapul, hiszen ezek városonként eltérőek lehetnek.
  • Magas légszennyezettség és páratartalom esetén ne töltsünk hosszabb időt a szabadban! Sportoláshoz is válasszuk inkább az edzőtermet ilyen esetben.
  • Ismerjük fel az asztma rosszabbodását jelző tüneteket! Ha változást tapasztalunk, kövessük az asztma akciótervben leírtakat.
  • Érdemes a beltéri levegő páratartalmát is mérni. Ideális, ha 40-60% között van. Ennél magasabb érték mellett kedvező feltétel jön létre a poratkák és a penészgomba elszaporodáshoz.
  • Ha úgy tapasztaljuk, hogy az időjárási változások esetén rendszeresen rosszabbul érezzük magunkat, akkor konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Ilyenkor a gyógyszerek adagolásának módosításával meg lehet előzni a tünetek kialakulását, súlyosbodását.
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés asztma kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Kapcsolódó oldalak