Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

dr. Dózsa Izabella Létrehozva: 2019.10.08 Módosítva: 2020.06.19

Amint beköszönt az esős idő, sok asztmás tapasztalja, hogy a nedves időjárás, a levegő páratartalmának emelkedése miatt súlyosbodnak a tünetei. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk ez ellen.

Páratartalom és asztma

A páratartalom arra utal, hogy mennyi nedvesség van a levegőben. A magas páratartalom több módon is szerepet játszhat az asztma tüneteiben. A megnövekedett nedvesség közvetlenül irritálhatja a légutakat, a páratartalom pedig növelheti a levegőben más olyan anyagok - például pollenek és a szennyeződés szintjét, amelyek irritálják a légutakat.

Magas páratartalom esetén az asztmás betegek az alábbi tünetek jelentkezéséről számolnak be:

- köhögés

- zihálás

- szorító érzés a mellkasban

- nehézlégzés

Egy korábbi, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt kisméretű kutatás eredményei szerint az asztmás résztvevőknél 112%-kal növekedett a légutak ellenállása, miután 4 percet tartózkodtak meleg, párás (49 ° C és 75–80% páratartalom) levegőn. Azonos környezetben egészséges embereknél ezzel szemben mindössze 22%-os emelkedés volt kimutatható.

Hármas csapás: pára, allergének és légszennyezettség

  1. Párás időben, magas légszennyezettségnél fokozódnak az asztmás tünetek.A páras levegő belélegzése már önmagában is a légutak beszűkülését okozhatja.
  2. Emellett kedvező környezetet teremt a penészgomba és a poratkák elszaporodásához, így ha ilyen környezetben tartózkodik az asztmás beteg, akkor a páratartalom mellett az allergének jelenléte is fokozhatja a tüneteit.
  3. A helyzet további veszélye, hogy a páratartalom növekedésével egyenes arányban nő a levegőben található szennyező anyagok mennyisége is, emiatt egyre nehezebb lehet az asztmában szenvedők számára a légzés.

Hogyan előzzük meg a tüneteket?

  • Figyeljük a napi légszennyezettséget és páratartalmat mutató jelentéseket. Mindig a tartózkodási helyünk szerinti értéket vegyük alapul, hiszen ezek városonként eltérőek lehetnek.
  • Magas légszennyezettség és páratartalom esetén ne töltsünk hosszabb időt a szabadban! Sportoláshoz is válasszuk inkább az edzőtermet ilyen esetben.
  • Ismerjük fel az asztma rosszabbodását jelző tüneteket! Ha változást tapasztalunk, kövessük az asztma akciótervben leírtakat.
  • Érdemes a beltéri levegő páratartalmát is mérni. Ideális, ha 40-60% között van. Ennél magasabb érték mellett kedvező feltétel jön létre a poratkák és a penészgomba elszaporodáshoz.
  • Ha úgy tapasztaljuk, hogy az időjárási változások esetén rendszeresen rosszabbul érezzük magunkat, akkor konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Ilyenkor a gyógyszerek adagolásának módosításával meg lehet előzni a tünetek kialakulását, súlyosbodását.
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés asztma kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Asztmás roham kezelése otthon

Asztmás roham kezelése otthon

Mit tegyünk, ha az asztma rosszabbodik, hogyan lehetséges az asztmás roham kezelése otthon? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa a kezelés mellett a megelőzéshez is ad tanácsokat.

További részletek
Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Krónikus hörghurut esetén, az idejében megkezdett terápiával sokkal jobb életminőséget lehet elérni, ám ehhez minél hamarabb tanácsos orvoshoz fordulni. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán ne halogassuk a kivizsgálást.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink