Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

Hogyan befolyásolja a páratartalom az asztmás tüneteket?

dr. Dózsa Izabella Létrehozva: 2019.10.08 Módosítva: 2020.06.19

Amint beköszönt az esős idő, sok asztmás tapasztalja, hogy a nedves időjárás, a levegő páratartalmának emelkedése miatt súlyosbodnak a tünetei. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk ez ellen.

Páratartalom és asztma

A páratartalom arra utal, hogy mennyi nedvesség van a levegőben. A magas páratartalom több módon is szerepet játszhat az asztma tüneteiben. A megnövekedett nedvesség közvetlenül irritálhatja a légutakat, a páratartalom pedig növelheti a levegőben más olyan anyagok - például pollenek és a szennyeződés szintjét, amelyek irritálják a légutakat.

Magas páratartalom esetén az asztmás betegek az alábbi tünetek jelentkezéséről számolnak be:

- köhögés

- zihálás

- szorító érzés a mellkasban

- nehézlégzés

Egy korábbi, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt kisméretű kutatás eredményei szerint az asztmás résztvevőknél 112%-kal növekedett a légutak ellenállása, miután 4 percet tartózkodtak meleg, párás (49 ° C és 75–80% páratartalom) levegőn. Azonos környezetben egészséges embereknél ezzel szemben mindössze 22%-os emelkedés volt kimutatható.

Hármas csapás: pára, allergének és légszennyezettség

  1. Párás időben, magas légszennyezettségnél fokozódnak az asztmás tünetek.A páras levegő belélegzése már önmagában is a légutak beszűkülését okozhatja.
  2. Emellett kedvező környezetet teremt a penészgomba és a poratkák elszaporodásához, így ha ilyen környezetben tartózkodik az asztmás beteg, akkor a páratartalom mellett az allergének jelenléte is fokozhatja a tüneteit.
  3. A helyzet további veszélye, hogy a páratartalom növekedésével egyenes arányban nő a levegőben található szennyező anyagok mennyisége is, emiatt egyre nehezebb lehet az asztmában szenvedők számára a légzés.

Hogyan előzzük meg a tüneteket?

  • Figyeljük a napi légszennyezettséget és páratartalmat mutató jelentéseket. Mindig a tartózkodási helyünk szerinti értéket vegyük alapul, hiszen ezek városonként eltérőek lehetnek.
  • Magas légszennyezettség és páratartalom esetén ne töltsünk hosszabb időt a szabadban! Sportoláshoz is válasszuk inkább az edzőtermet ilyen esetben.
  • Ismerjük fel az asztma rosszabbodását jelző tüneteket! Ha változást tapasztalunk, kövessük az asztma akciótervben leírtakat.
  • Érdemes a beltéri levegő páratartalmát is mérni. Ideális, ha 40-60% között van. Ennél magasabb érték mellett kedvező feltétel jön létre a poratkák és a penészgomba elszaporodáshoz.
  • Ha úgy tapasztaljuk, hogy az időjárási változások esetén rendszeresen rosszabbul érezzük magunkat, akkor konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Ilyenkor a gyógyszerek adagolásának módosításával meg lehet előzni a tünetek kialakulását, súlyosbodását.
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés asztma kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink