COPD-s? Figyelje a napi légszennyezettségi adatokat!

COPD-s? Figyelje a napi légszennyezettségi adatokat!

Utolsó módosítás:2023.07.27 11:30

Ha COPD-vel él, szabadtéri program szervezése előtt fontos a légszennyezettségi mutatókat is ellenőriznie! Kedvezőtlen adatok esetén javasolt inkább zárt térben tartózkodnia, mivel a külső levegő ilyen esetben fokozhatja a krónikus légúti betegség tüneteit. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen értékekre kell figyelni.

Rizikófaktor és a betegek életminőségét is rontja

A krónikus légúti obstruktív betegség (COPD) leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, ám emellett a kialakulásában fontos szerepe van a levegőminőségnek is. Ha valakinél a lakóhelyén gyakran magas a légszennyezettség, vagy munkahelyi ártalom következtében tartózkodik sokat olyan környezetben, ahol a levegő minősége nem megfelelő, akkor az esetében szintén magasabb a COPD kialakulásának kockázata.

A rossz levegőminőség azonban nemcsak a betegség kialakulásának szempontjából jelent rizikót. A már COPD-vel élők is fokozódó tüneteket tapasztalnak, amikor a környezetükben magasabb a légszennyezettség.

A rövidtávú hatásokra is figyelni kell Ismert, hogy hosszútávon a rossz levegőminőség kockázatot jelent a COPD szempontjából. Az Egyesült Államokban tudósok egy csoportja azonban olyan vizsgálatot végzett, ahol a rövidtávú hatásokat mérte fel. Kutatásukban azt elemezték, hogy a légszennyezés szintjének napi változásai, miként befolyásolhatják a COPD-s betegek tüneteit.

A Hygiene and Environmental Health Advances folyóiratban közzétett tanulmány során összesen 30 COPD-vel diagnosztizált személyt vettek fel a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centerbe, akik mindannyian korábban erősen dohányoztak. Átlagéletkoruk 71,1 év volt. Egy év leforgása alatt a résztvevők évszakonként egy hónapos monitorozáson estek át. A megfigyelés minden hónapjában a résztvevők napi kérdőíveket töltöttek ki légúti tüneteikről, beleértve a légzést és a hörghurut (légúti gyulladás) tüneteit. A vér oxigénszintjét hordozható pulzoximéterrel mérték.

Ózon, finom szemcsés anyagok és nitrogén-dioxid

COPD tünetei rosszabbodhatnak magas légszennyezettségnél.A tünetekről szóló beszámolókat a vizsgálatban összehasonlították a légszennyezettségről szóló adatokkal, melyek egy részét a beltéri levegő minőségét is mérő, hordozható levegőminőség-ellenőrzőkkel kötötték össze.

Az elemzett légszennyező anyagok között két gáz szerepelt: - az ózon – amely az autók, erőművek, finomítók és vegyi üzemek által kibocsátott szennyező anyagokból származik, - a nitrogén-dioxid, amely többnyire fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezik, - illetve finom szemcsés anyagok - 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéket - amelyek füstből, aeroszolokból, koromból, penészspórákból, szőrből és hasonlókból állnak.

A vizsgálat alapján a városi környezetben élő, COPD-s betegek körében végzett tanulmányban a légúti tünetek súlyosbodását mutatták ki az előző napi közösségi szintű ózon és finom részecskék expozíciója miatt, valamint az oxigénellátás romlását a személyes (hordozható mérő adataival mért) nitrogén-dioxid-expozícióval (vélhetően a gáz égése, főzés során kerül a lakás levegőjébe) összefüggésben.

Összességében ezek az eredmények alátámasztják, hogy a kültéri gáznemű és szemcsés szennyező anyagok súlyosbíthatják a COPD-s betegek napi légúti tüneteit – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ezenkívül a beltéri levegőben lévő magasabb nitrogén-dioxid napi expozíciója alacsonyabb napi véroxigénszinttel járt együtt. A tanulmány a korábbi dohányosok egy kis csoportjára korlátozódott városi környezetben, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók, azonban ezzel együtt érdemes az itt felsorolt légszennyezettségi mutatókat figyelni a napi jelentések során, ha szabadtéri programot szervezünk.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
  Dudás Hajnalka

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Hajnalka!

  Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
  Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
  A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
  06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus