COPD-s? Figyelje a napi légszennyezettségi adatokat!

COPD-s? Figyelje a napi légszennyezettségi adatokat!

Utolsó módosítás:2023.07.27 11:30

Ha COPD-vel él, szabadtéri program szervezése előtt fontos a légszennyezettségi mutatókat is ellenőriznie! Kedvezőtlen adatok esetén javasolt inkább zárt térben tartózkodnia, mivel a külső levegő ilyen esetben fokozhatja a krónikus légúti betegség tüneteit. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen értékekre kell figyelni.

Rizikófaktor és a betegek életminőségét is rontja

A krónikus légúti obstruktív betegség (COPD) leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, ám emellett a kialakulásában fontos szerepe van a levegőminőségnek is. Ha valakinél a lakóhelyén gyakran magas a légszennyezettség, vagy munkahelyi ártalom következtében tartózkodik sokat olyan környezetben, ahol a levegő minősége nem megfelelő, akkor az esetében szintén magasabb a COPD kialakulásának kockázata.

A rossz levegőminőség azonban nemcsak a betegség kialakulásának szempontjából jelent rizikót. A már COPD-vel élők is fokozódó tüneteket tapasztalnak, amikor a környezetükben magasabb a légszennyezettség.

A rövidtávú hatásokra is figyelni kell Ismert, hogy hosszútávon a rossz levegőminőség kockázatot jelent a COPD szempontjából. Az Egyesült Államokban tudósok egy csoportja azonban olyan vizsgálatot végzett, ahol a rövidtávú hatásokat mérte fel. Kutatásukban azt elemezték, hogy a légszennyezés szintjének napi változásai, miként befolyásolhatják a COPD-s betegek tüneteit.

A Hygiene and Environmental Health Advances folyóiratban közzétett tanulmány során összesen 30 COPD-vel diagnosztizált személyt vettek fel a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centerbe, akik mindannyian korábban erősen dohányoztak. Átlagéletkoruk 71,1 év volt. Egy év leforgása alatt a résztvevők évszakonként egy hónapos monitorozáson estek át. A megfigyelés minden hónapjában a résztvevők napi kérdőíveket töltöttek ki légúti tüneteikről, beleértve a légzést és a hörghurut (légúti gyulladás) tüneteit. A vér oxigénszintjét hordozható pulzoximéterrel mérték.

Ózon, finom szemcsés anyagok és nitrogén-dioxid

COPD tünetei rosszabbodhatnak magas légszennyezettségnél.A tünetekről szóló beszámolókat a vizsgálatban összehasonlították a légszennyezettségről szóló adatokkal, melyek egy részét a beltéri levegő minőségét is mérő, hordozható levegőminőség-ellenőrzőkkel kötötték össze.

Az elemzett légszennyező anyagok között két gáz szerepelt: - az ózon – amely az autók, erőművek, finomítók és vegyi üzemek által kibocsátott szennyező anyagokból származik, - a nitrogén-dioxid, amely többnyire fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkezik, - illetve finom szemcsés anyagok - 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskéket - amelyek füstből, aeroszolokból, koromból, penészspórákból, szőrből és hasonlókból állnak.

A vizsgálat alapján a városi környezetben élő, COPD-s betegek körében végzett tanulmányban a légúti tünetek súlyosbodását mutatták ki az előző napi közösségi szintű ózon és finom részecskék expozíciója miatt, valamint az oxigénellátás romlását a személyes (hordozható mérő adataival mért) nitrogén-dioxid-expozícióval (vélhetően a gáz égése, főzés során kerül a lakás levegőjébe) összefüggésben.

Összességében ezek az eredmények alátámasztják, hogy a kültéri gáznemű és szemcsés szennyező anyagok súlyosbíthatják a COPD-s betegek napi légúti tüneteit – magyarázza dr. Hidvégi Edit. Ezenkívül a beltéri levegőben lévő magasabb nitrogén-dioxid napi expozíciója alacsonyabb napi véroxigénszinttel járt együtt. A tanulmány a korábbi dohányosok egy kis csoportjára korlátozódott városi környezetben, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók, azonban ezzel együtt érdemes az itt felsorolt légszennyezettségi mutatókat figyelni a napi jelentések során, ha szabadtéri programot szervezünk.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
  Tölts Ildikó

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Ildikó!
  Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Figyelmes

  Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus