Szívproblémát is jelezhet a nehézlégzés

Szívproblémát is jelezhet a nehézlégzés

Utolsó módosítás:2024.05.21 08:35

Mellkasi folyadékgyülem akkor alakul ki, amikor folyadék halmozódik fel a tüdő és a mellkasfal közötti térben. Mint dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosa elmondta, a pleurális folyadékgyülem kialakulásának egyik leggyakoribb oka a pangásos szívelégtelenség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A mellhártya

-A csontos mellüreget belülről egy fali hártya, a tüdőfelszínt pedig egy zsigeri mellhártya borítja be. E kettő savós hártya közötti rést vékony folyadékfilm tölti, ami 10-20 ml (alig több mint egy teáskanálnyi). Ez a filmréteg természetes kenőanyagként működik, és a két mellhártyalemez egymáson való csúszását segíti el a légzés során – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A pleurális folyadék folyamatosan pótlódik a fali mellhártyák kis kapillárisain keresztül a vérből, és nyirokereken keresztül távozik. Számos olyan kóros állapot alakulhat ki azonban, melynek során felborul a folyadék termelődésének és elvezetésének egyensúlya, és akár több liternyi folyadékgyülem jöhet létre. Ez pedig megnehezíti a szív és a tüdő munkáját is.

A mellkasi folyadékgyülem okai

-A mellkasi folyadékgyülem összetétele és eredete alapján ún. transsudatum és exsudatum lehet. HaA nehézlégzés mellkasi fájdalommal járhat fizikai sérülés vagy gyulladás jött létre a mellhártyán, akkor a mellhártya lemezei között az ereken átszivárogva – a kiváltó októl függően – savós, gennyes vagy véres izzadmány (exsudatum) gyűlik fel. Vírusok és gombák okozta fertőzések során, autoimmun kórképek (pl. szarkoidózis, szisztémás lupus eythematodes) esetében és daganatos megbetegedésekben (tüdőrák, leukémia, limfóma) egyaránt találkozhatunk vele – ismerteti Potecz doktornő, aki hozzáteszi, hogy a gyulladás következményeként fellépő exsudátum jellemzően csak a gyulladás oldalán alakul ki. A transsudátum esetében mellhártyabetegség nélkül képződő folyadékgyülem jön létre, ami hasonló a fiziológiás pleurális folyadékfilmhez. A transsudatumot olyan helyi folyamatok okozzák, amelyek a kapillárisok fokozott áteresztőképességéhez vezetnek, és a mellhártyalemezek közti térbe folyadék szivárog. Hátterében belgyógyászati kezelést igénylő kórképek, leggyakrabban pangásos szívelégtelenség, máj-és veseelégtelenség áll. Ha nagyobb mennyiségű pleurális folyadékgyülem áll fenn, a beteg általában nehezen kap levegőt, köhög, belélegzéskor jelentkező mellkasi fájdalomra panaszkodik. Elfordulhat azonban, hogy a folyadékgyülem nem is okoz panaszokat, és csak véletlenül fedezik fel a fizikális vizsgálat vagy a mellkasröntgen során.

Mi a teendő mellkasi folyadékgyülem esetén?

-A mellhártya lemezei között felszaporodott folyadékgyülem elhelyezkedését röntgen-, ultrahangvizsgálat, illetve kopogtatás segítségével tudjuk meghatározni. A kezelést a folyadékgyülem oka határozza meg: ha tüdőgyulladás áll a háttérben, akkor antibiotikum-kúrára lesz szükség, pangásos szívelégtelenség esetén vízhajtót kap a beteg. Amennyiben a folyadékgyülem nem okoz panaszt, általában nem igényel invazív beavatkozást, mert az alapbetegség kezelésével sok folyadék spontán felszívódik. Előfordulhat, hogy a háttérben álló ok feltárásához további vizsgálatok (pl. mellkascsapolással történő mintavétel, vérvétel) is szükségessé válhatnak. Nagy mennyiségű és jelentős zavart okozó folyadékgyülem esetén pedig terápiás mellkascsapolással távolítható el a folyadék a mellkasból – ismerteti dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont szakembere.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus