Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás

Utolsó módosítás:2018.11.23 12:30

A tíz vezető halálok között van a tüdőgyulladás világszerte, pedig azt gondolhatnánk, hogy manapság egy ilyen betegség könnyen gyógyítható. A gyógyuláshoz az idejében megkezdett kezelés fontos lenne, a betegek többsége azonban nem fordul orvoshoz, amíg nem tapasztal súlyosabb tüneteket. Pedig a betegség nem minden esetben okoz erős köhögést, vagy magas lázat, sokszor csak enyhe, meghűléses panaszok jelentkeznek.

A tüdőgyulladásnak több típusa létezik, és a tünetek életkoronként is eltérhetnek – magyarázza dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa. A baktériumok – például a pneummococcus - által okozott tüdőgyulladások általában produkálják a köztudatban élő tipikus tüneteket: hirtelen kialakuló, magas láz, gyakran hidegrázás, köhögés és rossz általános közérzet. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, zavartság alakulhat ki.

Nem jellegzetes tünetek

Leginkább a középkorú korosztályban fordul elő a Mycoplasma pneumoniae, vagy Chlamydia pneumoniae által okozott tüdőgyulladás. Az előzőekhez képest az ilyen, ún. atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladás alattomosan jelentkezhet: hőemelkedés, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg ízületi fájdalmak bevezető tüneteivel, majd nehézlégzés kialakulásával.

Időskori és csecsemőkori tünetek

tüdőgyulladásIdősebb korban, legyengült immunrendszerű egyéneknél, csecsemőkorban, vagy koraszülötteknél különösen veszélyes lehet a tüdőgyulladás, mert gyakran a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki. Az újszülöttkori tüdőgyulladás során az étvágy romlása, hőemelkedés, esetleg a testhőmérséklet csökkenése, sápadtság, és szapora szívműködés észlelhető, a baba elesett benyomást kelt. Az idős emberek tüdőgyulladása esetén is gyakran hiányzik a magas láz. Ha egy idős ember ismert ok nélkül az ágyában marad, gyenge, esetleg félrebeszél vagy zavarttá válik, mindig gondolni kell tüdőgyulladásra.

Megelőzés: védőoltás és életmód

A tüdőgyulladás szempontjából rizikócsoportba tartoznak az újszülöttek, 5 év alattiak, 65 év felettiek, illetve azok, akiknek valamilyen egyéb, krónikus betegségük van. A kisgyermekek védelmét segíti a pneummococcus elleni védőoltás, amely 2014 óta már kötelező, 2 éves kor alatt mindenkinek meg kell kapnia. Természetesen ezt az idősebbek is kérhetik, emellett ajánlott az influenza elleni védőoltás is, hiszen – különösen idősebbeknél – a betegség gyakori szövődménye a tüdőgyulladás. A nem rizikócsoportba tartozóknál is csökkenthető a betegség kockázata a dohányzás elhagyásával, emellett fontos a helyes táplálkozás, amely minden betegség megelőzésének egyik alappillére; a másik pedig a mozgás, amelynek segítségével a tüdő működése is javítható.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés tüdőgyulladás  kezelésére:

Tüdőközpont 
Mobil: +36 (70) 621 0783
email: info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus