Újdonságok és innovatív megoldások a pulmonológiában

Újdonságok és innovatív megoldások a pulmonológiában

Utolsó módosítás:2023.04.17 21:29

Az idei évben második alkalommal megrendezett Prima Medica Szakmai Napon a tüdőgyógyászat területét érintő újdonságokról hallhattak érdekességekről, újdonságokról magas szakmai színvonalú előadások keretén belül az érdeklődők.

A korai diagnózis fontossága interstitialis tüdőbetegségekben

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus előadásában viszonylag ritka tüdőbetegségekről, az interstitialis tüdőbetegségekről, azon belül is a tüdőfibrózisról hallhattunk érdekességeket. Témaválasztásának aktualitását az adta, hogy az elmúlt években megjelentek olyan új terápiás lehetőségek, az ún. antifibrotikus kezelések, amik ebben a betegcsoportban a sok esetben nehezen kezelhető, rossz prognózisú betegeknek jó hatásúak, életminőséget, élettartamot tud javítani.

Csak a 100% a jó? A diffúziós kapacitásmérésről

Dr. Hidvégi Edit PhD gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus a bevezetőben még az első előadáshoz kapcsolódóan elmondta, hogy például a pulmonális tüdőfibrózis kivizsgálásában is fontos szerepe van a diffúziós kapacitásmérésnek. Ezt követően összefoglalta a legfontosabb ismereteket a vizsgálattal kapcsolatban annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan zajlik, mit is jelentenek az így kapott kapott értékek és vajon milyen eredmény tekinthető jónak.

Denevér a mellkason – ultrahang a pulmonológiában

Egy rövid szünetet követően felfrissülve hallgattuk dr. Hidvégi Edit következő előadását. Az ultrahang vizsgálat rövid történeti áttekintését követően, személyes tapasztalatokkal átszőtt előadásából megtudtuk, hogy az ultrahang használata a pulmonológiában egy igazán innovatív megoldás, mely hatékony segítségnek bizonyult a koronavírus-fertőzött betegek kórházi kezelése során is. A vizsgálat sugárterhelés nélkül, akár naponta több alkalommal is elvégezhető, ezáltal eredményesen alkalmazható mind a diagnózis megállapításában, mind pedig a nyomonkövetés terén.

Újdonságok és aktualitások a gyermekpulmonológiában

Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász előadásának bevezetőjében elmondta, hogy a gyermektüdőgyógyászat terén aktualitás, hogy szemléletváltás történt az asztma kezelésében. A későbbiekben ismertette, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, illetve megemlítette, hogy a biológiai terápiák terjednek most már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek kezelésénél is. Előadásában részletesen beszélt ezen kívül a 2022 januárjától kezdődött újszülöttkori CF-szűrésről, illetve az újdonságokról a CF-terápiában.

Az inhalációs eszközök egyénre szabott kiválasztásának lehetősége asztmás és COPD-s betegek esetében

Dr. Horváth Alpár Zsolt tüdőgyógyász szakorvos az asztmás és COPD-s betegek kezelése kapcsán, az egyénre szabott eszközválasztással kapcsolatban beszélt az okoseszközök, okosinhalátorok használatának elterjedéséről, és arról, hogy a technológiai fejlődés miként változtathatja, segítheti az asztmás és COPD-s betegek kezelését. A hagyományos asztma kezelési modellt az okoseszközök használatával összehasonlítva beszélt az előnyökről és hátrányokról. A pozitívumok között kiemelte, hogy az orvos így teljesebb képet kaphat a beteg gyógyszerszedési szokásairól, az okosinhalátor használatáról és így sokkal több információ birtokában dönthet a további kezelésről.

Adatvezérelt egészségügy

Dr. Kriller Norbert, az Egészség Hálózat fejlesztési vezetője előadásában a digitalizáció szerepéről beszélt az egészségügyben. Elmondta, mi az adatvezérelt egészségügy két fő területe, bemutatta a területen megvalósult hazai megoldásokat. Az adatbiztonságról és az orvos munkáját segítő informatikai megoldásokról. Gyakorlati példaként, mint a digitalizációban élen járó szolgáltató, a Prima Medica által létrehozott Healzz medikai rendszer, ügyfélkapu és Egészségnapló működéséről is képet kaphattak a szakmai nap záró előadásának hallgatói.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak