Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Utolsó módosítás:2020.08.10 16:40

Krónikus hörghurut esetén, az idejében megkezdett terápiával sokkal jobb életminőséget lehet elérni, ám ehhez minél hamarabb tanácsos orvoshoz fordulni. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán ne halogassuk a kivizsgálást.

Akut vagy krónikus hörghurut?

Akut hörghurut rendszerint légúti betegségek kapcsán jelentkezik. Néhány napig vagy 1-2 hétig tarthat. A krónikus hörghurut (bronchitis) azonban legalább 3 hónapig tart és két év alatt több alkalommal is kiújul.

 

Krónikus hörghurut során a hörgők állandó gyulladásban vannak, a váladéktermelődés fokozódik, emiatt jellemző tünete a hullámzó intenzitással jelen lévő hurutos (produktív) köhögés. Amennyiben nincs kimutatható hörgőszűkület, egyszerű idült bronchitisről beszélünk. Ha azonban a köhögéshez a hörgők kisebb-nagyobb mértékű szűkülete is társul, nehézlégzés is jelentkezhet, ilyenkor a COPD gyanú merül fel.

COPD-t, tüdőtágulást is jelezhet

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tulajdonképpen egy „ernyőbetegség”, hiszen ez alá bújik meg a krónikus, hörgőszűkülettel járó hörghurut és a tüdőtágulás, más néven emfizéma. Ide tartozik még a hörgőtágulat, orvosi nevén bronchiectasia is. A COPD-s betegek 74%-ánál mutatható ki krónikus bronchitisz is.

Rizikófaktorok

  • A dohányzás is a krónikus hörghurut rizikófaktora.A COPD kialakulásáért felelős tényezők közül első helyen áll az aktív és passzív dohányzás.
  • Növeli a rizikót a környezeti légszennyezettség, munkahelyi rizikó (szennyezett), poros, vegyi gázokkal, gőzökkel teli levegő is.
  • Kockázati tényező emellett az idősebb életkor, az egyéb betegségek – asztma, reflux köhögés – a családi vagy gyermekkorban fennálló légúti betegség.

Hurutos köhögés és nehézlégzés

Ez a két tünet a COPD kezdeti stádiumára már jellemző lehet. Megfelelő kezelés, valamint a rizikótényezők csökkentése nélkül a betegség - természetes lefolyása révén - időben fokozatosan rosszabbodni fog. Ha panaszaink vannak, ne odázzuk el a szakember felkeresését, fájdalmatlan vizsgálat keretében, légzésfunkció segítségével felállítható a kórisme.

A COPD kezelése

  • A kezelés részben gyógyszeres. Azonban nem hagyományos tablettás készítményeket alkalmaznak, hanem ezek többnyire inhalatív gyógyszerek, melyek helyileg hatnak. Alapvetően hörgőtágítók, súlyosabb esetben gyulladáscsökkentők, vagy ezek kombinációjának használata szükséges. Segítenek ellazítani a légutak izomzatát, ezáltal a nehézlégzés, fulladás enyhül, csökkentik a légúti váladék képződését, támogatják annak könnyebb kiürítését. A gyógyszereket a beteg különböző belélegző készülékek segítségével tudja beszívni a tüdőbe. A hatékonyság érdekében nagyon fontos a belégző készülék helyes használati technikájának elsajátítása. Ebben leginkább az orvosok, asszisztensek tudnak segítséget nyújtani.
  • A gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen tényező az életmódváltás. Fontos a dohányzás elhagyása, a füstös, szennyezett levegőjű helyeken a lehető legkevesebb ideig tartózkodjunk. Munkahelyi kitettség esetén javasolt a megfelelő munkavédelmi szabályok betartása.
  • A köhögés csökkentésére – ha száraz a lakás levegője – érdemes párásító készüléket beszerezni. Ellenben, ha penészes, dohos helyen kell hosszú ideig tartózkodni, az is ártalmas, ezért kerülendő.
  • A kivizsgálás során egyeztessünk kezelőorvosunkkal a sportolási lehetőségekről is. A gyógyszeres kezelés beállítása mellett nagyon fontos különböző légzési és köhögési technikák elsajátítása, valamint az állóképesség fenntartása és javítása megfelelő edzéstervvel.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
    Kiss Istvánné

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kissné!

    A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
    Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Fantasztikus

    Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus