Kérdezze szakértőnket!

Tegye fel kérdését

Szakértőink készséggel válaszolnak minden kérdésükre, kapcsolódjon az bármely gyógyászati területhez...

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Orvos válaszol

Éva Ruszinkóné Király 2016.12.21

Tisztelt Doktornő/ Úr!
A fiamat( aki most 29 éves) 14 és 16 éves kora között 3-szor műtötték spontán PTX-szel, két wats műtét és egy teljes feltárás ( kb. 6-8 alkalommal volt PTX-e, először csak becsövezték). Azt mondták hogy hirtelen növekedett, ez okozta. Aztán 2011-ben ismét PTX-szel került kórházba, a másik oldalán is nagyműtétet végeztek. A helyi tüdőgondozóba 2 éve azt mondták nem kell már ellenőrzésre járni, meggyógyult. Ma a munkahelyén üzemorvosnál volt, ahol szóba került, hogy a közejövőben tervezünk egy utazást, kb 2 órás repülőút oda- vissza 4 nap különbséggel, az üzemorvos szerint ez ismét PTX-et okozhat. Kérdésem valós-e az orvos aggodalma,le kell-e mondanunk ezért a repülős utat? Köszönettel Ruszinkóné Éva

2016.12.27

Kedves Éva!

Az esetet egy kicsit jobban kellene ismerni, de a leírása arról szól, hogy mindkét oldalon megműtötték a fia tüdejét. Ez általában olyan kitapadásokat eredményez, ami után már kicsi a valószínűsége, hogy újabb ptx alakuljon ki. Úgy sejtem, hogy az utolsó 13 évben (16 és 29 éves kora között) már nem volt ptx-e. Ezért sem valószínű, hogy ez most kialakul. Az üzemorvosnak abban igaza van, hogy a nyomáskülönbség okozhat ptx-et arra hajlamos egyénekben (pl.: repülés, búvárkodás). A biztonság kedvéért egy angol nyelvű orvosi összefoglalót vigyen magával a repüléshez a fia a korábbi ptx-ek ellátásáról.

Remélem, tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

lelkes anikó 2016.12.01

kérdésem a következő : Sóghornőm korházba került sztrókot kapott. kétszer volt orvosnál sürgősségin mert nem érezte jól magát köhögött gyenge volt hányt. meg sem röntgenezték. Majd otthonába küldve szája elhuzódott féloldala lebénult. az utolso órában értek vele a kórházba ahol megállapitották hogy nem csak sztrok hanem tüdőgyulladás? Ez a kérdés: a tüdőgyulladástól lehet ez a sztrók? Kérem válaszolják meg nekem. az a vérrög a tüdőből indulhatott vajon? köszönöm!

2016.12.02

Kedves Anikó!

Nem valószínű, hogy a tüdőgyulladástól volt a stroke-ja, inkább közös eredet lehetséges, vagy a stroke ápolása közben szerzett egy tüdőgyulladást.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Anikó 2016.12.01

Kedves doktornő/úr! Tavasszal volt egy makacs tüdőgyulladásom mellhártyagyulladással, amiből folyadék maradt vissza. Azóta sok vizsgálaton átestem, CT, tüdőtükrözés és nagyon sok röntgen. 3 hónapja klinikailag gyógyult vagyok, ez nem teljesen tudom mit jelent. Azóta láttam egy műsort a tv-ben a LAM betegségről. Ezzel kapcsolatban szeretnék információt kérni. Köszönettel, Anikó.

2016.12.02

Kedves Anikó!

E-mail-ben elég nehéz elmagyarázni a LAM lényegét. Mindenesetre nem tüdő- és mellhártyagyulladás, hanem inkább légmell (ptx) jellemzi. A CT vizsgálat, vagy tüdőbiopsia sokat segíthet a diagnózis felállításában.
A "klinikailag gyógyult" azt jelenti, hogy nem lázas, nem fullad, de (esetleg) a röntgenen még lehet eltérés.

Amennyiben további részletek érdeklik, a Budai Allergiaközpontban rendelésemen készséggel tájékoztatom.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász szakorvos

Éva 2016.12.01

Tisztelt Doktornő! Légzésfunkcióm o2 saturatio.99%,pulsus 90, pef53%,mef 58%,nagyléguti obstr.t jelez,mindkét hilus kissé tömöttebb,kissé emphysemás,tiszta tüdőmezők,ez a tüdőgondozóban kapott leletem,Mit jelentenek ezek az eredmények,illetve a leírt lelet.Köszönettel Éva

2016.12.01

Kedves Éva!

O2 szaturáció (a vér oxigén telítettsége) 99% - teljesen normális érték (95% felett jó)
pulsus: szívverések percenkénti száma - 60-120 között normális (tehát ez is jó)
PEF 53% - kilégzési csúcsáramlás - 100% lenne a normális, tehát ez jelentősen csökkent.
A további a mellkas röntgen leírása - kiemelendő az emphysemás jelleg (ezt magyarul tüdőtágulásnak lehet mondani). Emiatt alacsony a PEF.

A diagnózist a Tüdőgondozóban biztosan megmondták Önnek és valószínűleg kezelést is kapott. Ezekről az ottani kezelőorvost kérdezze!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász szakorvos

Balogh Lajosné 2013.09.19

Tisztelt Doktornő/ Úr!
9 hőnapos unokám 2 hete beteg. először csak az orra váladékozott, és lázas volt. 3-4 nap múlva köhögés is jelentkezett nála. A lányom bevitte őt a kórházba, ahol megállapították röntgennel hogy kezdődő tüdő gyulladása van.
Semmilyen kezelést nem kap, csak a Ventolin . Ami nem baj, mert könnyíti a baba légzését. de tudtommal ettől a tüdő gyulladás nem gyógyul. Én is benne voltam, és előbb antibiotikumot kaptam és olyan pipát amibe gyógyszer volt utána kaptam csak gyógyulás után az asztmapipát
Szeretném tudni hogy a baba mitől gyógyul ki a tüdőgyulladásból, és mi a teendő.
Köszönöm figyelmét és várom válaszát.
Üdvözlettel: Balogh Lajosné.

2013.09.26


Kedves Nagymama!

A légúti fertőzések 85%-a (azaz jelentős része) vírus eredetű. Ilyen esetekben az antibiotikum nem hatásos. Sípoló légzés esetén javasolt a Ventolin adása, ez már egészen kis korban (pár hónapos) elkezdhető. Amennyiben 3 nap alatt nem javul a kicsi állapota, feltétlenül kontrollra kell vinni, vagy másik szakorvosnak megmutatni.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek tüdőgyógyász szakorvos

Judák Andrea 2013.08.29

Tisztelt Hídvégi doktornő!
Judák Andrea vagyok Kecskemétről. Az I.sz.gyermekklinikáról ismerjük doktornőt és hálával gondolunk vissza önre.Kislányom 2 és 1/2 hónapos koráig volt anyatejem, innentől indult a kálváriánk.A doktornő állapította meg kislányomnál a szaharáz hiányt,majd ahogy megszűnt doktornő rendelése itt Kecskeméten rendelt egy Szegedi doktornő hozzá jártunk évekig. Kb. 2 éve már hiába tartottuk a szaharóz mentes diétát nagyon komoly panaszaink lettek újra,kiderült, hogy lactose érzékeny is mind a két gyermekem. Az új szabályozás miatt elvették a támogatást tőlünk, pedig mind a két gyerek genetikai tesztje pozitív lett mind a két alél C lett,nem tudjuk már a diétás termékeket biztosítani csak részben a gyerekeknek. Ebben az esetben sem jár nekünk a támogatás a szaharáz hiányra sem?Mit tudunk tenni? Kérem segítsen.Köszönettel:Judák Andrea

2013.09.01


Kedves Anyuka!

A megváltozott szabályoknak a Magyar Közlöny 2013. évi 3. számában, ott is a 424. oldalon lehet utánanézni. Az Önök esetére esetleg a K900-K908 pont alkalmazható, de ezt személyesen meg kell beszélni, esetleg bizonyos vizsgálatokat elvégezni.
Javaslom, hogy jelentkezzenek be a Budai Allergiaközpontba szakrendelésemre és hozzák el az eddigi leleteiket. Remélem, ismét tudok Önöknek segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Arnold 2013.06.05

Tisztelt Dr Nő/Úr!
Virágpor és fűpollen allergiám van erre szedem az AERIUS tablettát és AVAMYS orr sprét.Anonkivül tejfehérje allergiám is van.Kerülöm a tejtermékek fogyasztását.A problémám ,hogy legtöbbször étkezés után kaparni kezd a torkom és rámjön a köhögés és nehezebben veszem a levegőt ami sipoló hörgő hangot ad.Ekkor be kell fujnom BERODUÁL-lal és csak akkor szünik meg a sipoló hang és a tünetek.Tüdőgondozóba voltam ,aszmát nem állapitottak meg.Őn szerint mi lehet a probléma és milyen vizsgálatra menjek? Esetleg a sószoba segítene? Válaszát köszönöm!

2013.06.08


Kedves Kérdező!

A tüdőgondozó mi alapján állapította meg, hogy nincs asztmája? A pollenekkel egyes táplálékok keresztreakciót adnak! Ezekről részletes felvilágosítást kaphat és szakvizsgálatot is tudunk biztosítani a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen. A sószoba nem segít!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Horváthné B. Írisz 2013.03.07

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Édesapámnál kb. 8 évvel ezelőtt COPD-t diagnosztizáltak. Sajnos az évek alatt egyre csak rosszabbodott az állapota. A mostani véleményezés szerint súlyos, IV.- stádiumban van. Az alábbi eredmények szerepelnek a zárójelentésében: Légzésfunkció: FVC:1.72 (39,1%);FEV1:1,13 (32,3%);FEV1/FVC:66,01; IVC:1.88 (41%);TLC:10,57 (151,4%);RV:8,69(384,1%);Raw:0,50(166%).
Szeretném kikérni a véleményét, valamint szeretném megkérdezni, hogy tudna-e segíteni édesapámon?
Válaszát előre is köszönöm!

2013.03.12

Kedves Horváthné!

Természetesen segíteni tudunk, de ehhez az Édesapját és eddigi leleteit el kell hoznia a Budai Allergiaközpontba egy rendelésre. Ott átnézve az eddigi adatokat és a kezelésre használt gyógyszereket, esetleg új terápiát tudnánk javasolni, ami csökkenti a légzésromlás ütemét.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD
tüdőgyógyász főorvos

varga tibor 2012.10.19

Szép jó napot! 37 évesen egy problémával fordukok őnökhöz: 2003-ban ,tüdöfibrózist állapitotak meg ,medrolt szedtem ,1-évig .Nem is volt gondom 2010-ig köhögni kezdtem ,orvos ct megint medrol 2011-ig ,most 2012-8-honapban ,fuladtam köhögtem ,megint ct ,CT vélemény:Fibrosis pulmonum min,grad,alveolitis nemlátható.mediastinalis,hilusi lymphadenomegalia nem igazolható.Összevetve a korábbi ct-vel a bal 6.szegment csucsi részen a pleurán kis góc jelent meg a fibrosis nem változót .aszt szeretném kérdezni hogy ez mit jelent ,mit jelent a kis góc.légzésfunciom ,fvc: l78 fev1 l71, fe4v1/fvc:76 ,DLCO.7.2 kap.min 69% DLCO/VA: 1.55 DLCO/1 76% ,szeretném kérdezni ,mit jelent ,elöre is köszönöm ,tiszteletel .

2012.10.20

Tisztelt Varga Tibor!

A CT leirás alapján fibrosisa nem súlyos, Légzésfunkciós és diff. kap. értékek mérsékelten csökkentek. Nem tudom, egyéb vizsgálatok- pl. kardiologia, szív UH történt-e. Kerestek-e autoimmun betegséget, aminek része lehet a fibrosis és a góc a tüdőben. Ha nem történtek, javasolt ezek elvégzése.

Üdvözlettel:

dr. Potecz Györgyi

Lajos 2012.10.08

Jó estét!Édesanyámnak van olyan problémája havonta 2szer belázasodik éjszakára ez negyed évente olyan súlyos hogy kórházba is kerül ilyekor kiderül tüdőgyulladás.Kezelik de nem tudják kideríteni mitől van.Pl.egyik orvos azt mondta beszűkültek a hörgői és ott megszorul a baktérium.Szeretném ha végre valaki ebből kigyógyítaná!Előre is köszönöm válaszukat!

2012.10.14

Kedves Lajos!

Javaslom, hogy keresse fel édesanyja a területileg illetékes Tüdőgondozót. Amennyiben ott már járt, és segíteni nem tudtak, keressen meg szakrendelésemen a Budai Allergiaközpontban. Kérem, hogy az eddigi összes orvosi papírját hozza magával!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos