Orvos Válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktor Úr6Nő!
2011. októberében vese daganatot diagnosztizáltak, áttéttel a mellékvesére, ez miatt bal vesémet, mindkét mellékvesémet eltávolították.A műtét után nem kaptam semmilyen kezelést, nem volt rá szükség. Az idén márciusban az onkológiai kontroll során a CT a bal tüdő 9-es szegmensében elváltozást mutatott ki,amit áttétnek gondoltak, melyet eltávolítottak. A szövettan alapján benignus myoepithelialis tumor volt. A műtét után két hónappal kontroll CT ujabb 4 elváltozást mutatott kia jobb tüdőben. A mostani, novemberi ct a négy közül egyet nagyobbnak, a -júniusihoz képest duplája- mutat a jobb felső lebenyben. A mellkas sebész szerint ki kellene venni.
Nem tudom tud e valamit mondani nekem így, mi lehet ez? ha most ezt kiveszik, mi lesz a többivel? Köszönöm válaszát.
Sipőcz Józsefné

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Sipőcz Józsefné!



A követési idő alatt a tüdőben újonnan megjelenő, növekvő elváltozásból mintát kéne venni, ha mérete és elhelyezkedése alapján lehetséges. . Nincs információm, hogy ez pontosan hol helyezkedik el a felsőlebenyben és mekkora, így nem tudok bővebbet mondani. A képi anyagot ( CT-t) áttekintve lehetne pontosabb javaslatot adni.



Üdvözlettel:



dr. Potect Györgyi

tüdőgyógyász szakorvos
Kedves Doktor úr/nő!
A segítségét szeretném kérni abban, hogy merre induljak el, mert már kétségbe vagyok esve.
Minden ősszel, amikor beköszönt a hidegebb, nyálkásabb időszak elkapok egy megfázás szerű valamit, ami végig megy a felső légútról. Legutóbb a háziorvos szerint hörghurutom volt, de ez a torokfájásból jutott el odáig(két antibiotikumos kezeléssel enyhült, de nem mult el) és ebben az időszakban teljesen soha nem múlik el a megfázásom vagy az annak betudható valamim. Folyton visszatér, nagyon csúnyán köhögök, sok a váladék. Én szedek mindenféle vitamint, teázok, de nem múlik soha. A tüdőmnél viszont egy kicsike nyomást érzek. Nagyon szeretnék már ennek a végére járni, de nem tudom hogy merre érdemes kezdeni és a házi orvosom csak megint valami antibiotikumot adna...
Segítségét előre is köszönöm, Réka (25 éves)
Kolozsi Réka

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Réka!



Lehet, hogy allergiája, kezdődő asztmája van. Allergia vizsgálatra és légzésfunkcióra bejelentkezhet szakrendelésemre, ahol az egész panaszt meg tudjuk beszélni. A vizsgálat végén kezelést is tudok majd javasolni.



Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

pulmonológus szakorvos
Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet?
Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
Kalló Hajnalka

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Kalló Hajnalka!



Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.



Üdvözleetel :



Dr. Potecz Györgyi
COPD vizsgálatot szeretnék
Robert Nicolette

Budaházi Kata

vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,

Jelentkezzen be a 36-70/6210783-as telefonszámon tödőgyógyászati szakorvosi vizitre.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata
T.. Cím!
Érdeklődnék, hogy az immunvizsgálathoz szükséges vérvétel eredménye rendelkezésre áll-e?
Tisztelettel
Hamar-Kovács Zsuzsa anyja, Bodnár Klára
Tisztelt Bodnár Klára,



Az Ön által kérdezett lelet rendelkezésre áll, megtekinteni az ügyfélkapun keresztül tudják.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata
Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Péter

Budaházi Kata

vezető asszisztens
Tisztelt Kérdező,



A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata
Üdvözlöm önöket .
Egy kicsit magamról . : 1979-ben születtem, tehát
38 èves vagyok. Körülbelül 25 ève dohányzom.
Kb 1-2 ève elkezdtem köpködni ,köhögni.
Mára a köpködés folyamatos,ès csúnya sötét színű, ritkán áttetsző.Az erőnlètem , elèg hamar elfáradok. Szeretnèk egy időpontot kèrni hogy mihamarabb kiderüljön hogy valójában mi lehet a bajom. A dohányzást abbahagyom azonnal ! ..
A telefonszámom : 0620-281-21-07
Előre is köszönöm.
Horváth József

Budaházi Kata

vezető asszisztens
Tisztelt Horváth József,

Hívtuk Önt telefonon, sajnos nem értük el.

A klinika az ünnepekre bezár, jövőre újra próbáljuk hívni.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata
Tisztelt doktornő! Kisfiam 4.5 éves Asthma Bronchiale diagnozisa van amire eonic nevezetű gyógyszert szed. A tünetei nem lettek jobbak 1 hónap gyogyszerszedés után sem .Állandóan köhécsel sípol. Születésétől fogva nagyon leizzad elalvás után. A napokban figyeltem föl rá hogy sötét színű pizsamáján és párnáján fehér foltok vannak.Olvastam CF betegségről és rájöttem valószínűleg só foltok amit megízleltem és valóban só volt rászáradva a pizsire amit éjszaka kiizzadt.Ön szerint is figyelmeztető jel lehet ez túl sós verejték? Érdemes lenne verejték vizsgálatot elvégeztetni? Egyébként súlya 19 kg 110 cm jól fejlett gyermek a széklete is rendben van. Válaszát előre is köszönöm Anett.
Kedves Anyuka!



Igen, ha ilyen tüneteket észlel, akkor érdemes verejték tesztet végeztetni, de az asthma miatt, amúgy is kell gondozásra járniuk. A gondozó orvossal is beszéljen a nem javuló tünetek miatt.



Dr Somogyi Éva
Kedves Doktornő!

33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék.
2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek.
Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik.
Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak.
1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett.
2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs.
Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke.
2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim.
Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik.
Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is.
A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni?
Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Sándor
Sándor

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Sándor!



Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.

Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.



Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

pulmonológus szakorvos
Tisztelt Doktronő!
Részben azért írom le a problémámat, hogy ha megkeresném Önöket, akkor már valamelyes ismert legyen a történet. Sajnos több stációt is ismertetnem kell, mivel majdnem egy éve húzódik a probléma, sőt.
Világéletemben intenzíven sportoló, egészséges embernek tudtam magam.
1.) Két évvel ezelőtt január végén megbetegedtem, levert a lábamról egy fertőzés, amelyről a néhány nap után kihívott ügyeletes azt mondta, influenzával felülfertőzött tüdőgyulladás. Hogy melyik típus, azt nem állapították meg, kaptam Doxyciklint, más nem történt.
2.) azt hittem, ennek nem volt folytatása, de az tény, hogy ez előtt nem, de ez után már észrevettem, hogy ha sokat sportolok, tehát pl. 5 km futás és esetleg utána egyéb mozgás után ugyanazon a napon néha kevésnek érzem a levegőt és nagyon mély levegőket kell vennem órákkal a mozgás után is.
3.) ezután 2016/17 telén 3x volt mindenféle szokványos vírusfertőzésem, influenzám, eléggé hajszolt, lestrapált időszak volt, és a harmadik ilyennel indult a baj. A kiindulópont az volt, hogy hajmosás után nem szárítottam hajat, pedig ettől mindig megfázom; olyan heves köhögéssel járó, nagyon agresszív betegséget kaptam, amivel ijedtemben végül tüdőgyógyászhoz mentem. Doxyciklint kaptam, vizsgálatok nem történtek, a helyzet végül lassan megjavult, de miután maga a betegség elmúlt, visszamaradt az, ami azóta is kereseríti az életem és amire nem találok megoldást. Az első érzésem az volt, hogy "szétköhögtem a köhögőizmaimat", aminek orvosilag nincs értelme, de talán érzékelteti, mire gondolok. A szegycsont alatt-mögötti területen, talán a hörgők elágazásánál észleltem fájdalmat, nem múló szorítást, majd később már nehézlégzést is, kimondottan az volt az érzésem, hogy ez valami mechanikai dolog, a heves köhögések nyomán. Ugyanakkor a hőemelkedések még sokáig folytatódtak. Ez 2017 február-március-áprilisban húzódott végig. Ismétlem, nem volt előtte semmi bajom, azóta laborvizsgálatok és légzésnapló (csúszáramlásmérő, Berodual) is kizárta az asztmát, allergiát. Amint bármi megerőltetőt csinálok, utána fájalmas, égő érzés jelentkezik. Két vizsgálat adott pozitív eredményt (már 2017 nyár végén, ősszel): a mikrobiológia 2x mutatott ki enyhén pozitív mycoplasmát, de nem kaptam antibiotikumot, pedig el tudom képzelni, hogy még az eredeti tüdőgyulladás nyomán lappang bennem ez a baktérium, esetleg pont a mechanikailag szétnyúzott részen megtelepedve; 2.) végül sikerült eljutnom bronchoszkópiára (sajnos letakarták a szememet, pedig szeretném tudni, mi van velem), és azt írta a lelet: "A hangszalagok jól mozognak, a trachea ép, a bif. carina éles, mko szabad szájadékok, kevés mucosus váladék. A tracheában erőltett kilégzéskor kp fokú dyskinézis látható." Elmondta a doktornő, hogy "el fog múlni", fertőzések után sokszor hónapokig tart; hogy mukózus pöttyöket látott, és hogy a trachea alsó szakasz hátsó fala meglazult, beesik, sportoláskor húrként rezeg... ez okozná a fájdalmat.
Számtalan kérdés maradt bennem megválaszolatlanul: a) nincs-e bakteriális fertőzés;
b). ez hogyan, mitől regenerálódik, mennyire meddig pihentessem, ne pihentessem;
c.) valóban csak ez-e a baj; lehet, hogy van refluxom is, lehet, hogy kombinálódik ezzel, sokszor lent a "széköhögött" rekesztájékon érzek fájdalmat, érzésem szerint a Pantoprazollal valamit javul, ha eszem, valamit enyhül, tehát valójában 2 helyen van a probléma.... vagy a köhögéssel egy kis rekeszsérvet okoztam volna magamnak?
Bármi légyen is, azt érzem, az ok nincs megtalálva, nem tudom, esetleg várható-e eredmény antibiotikum-kezeléstől; nem tudom pontosan, mi történt, mi a prognózis, de azt tudom, hogy egy évvel ezelőtt még intenzíven sportoló ép ember voltam és nagyon szeretnék ebbe az állapotba visszatérni, kétsébe vagyok esve, hogy 49 évesen végképp tönkrement volna rajtam valami és parkolópályára kerültem volna - nem tudom elfogadni. Szeretnék alapos, odafigyelő kivizsgálást és megoldást.....
Üdvözlettel: Orsolya
Frank Orsolya

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Orsolya!



Panaszait az Ön által leírtak mindegyike elvileg fenntarthatja, valószínűleg több tényező okozza, amit egyszerre kéne kezelni. A légcső falmozgászavara ( trachea dyskinesis) teljes megszünése kétséges.

Ennél konkrétabbat csak a leletek és az Ön jelenlegi állapotának ismeretében lehet mondani, személyes találkozás kapcsán.



Üdvözlettel:



Dr. Potecz Györgyi

Tüdôgyógyász , allergologus szakorvos

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok
