Ez a felnőttkori asztma fő rizikófaktora?

Ez a felnőttkori asztma fő rizikófaktora?

Utolsó módosítás:2023.11.14 14:38

Az asztma nemcsak gyermek, hanem felnőttkorban is kialakulhat. Arról, hogy kiket veszélyeztet elsősorban és milyen tünetek kapcsán forduljunk orvoshoz, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Ilyen gyakori a felnőttkori asztma

Az American Lung Association (ALA) adatai szerint 12 felnőtt közül 1 asztmás. A betegség kialakulásában szerepet játszanak örökletes és környezeti tényezők is, így például a dohányzás és az olyan munkahelyi ártalmak, mint a vegyszerek és a légutakat irritáló anyagok tartós belélegzése. Egy másik lehetséges kiváltó ok az allergia. A légúti allergia a felnőttkori asztma esetek legalább 30%-ának hátterében igazolható.

Az allergia szövődménye a felnőttkori asztma?

Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a légúti allergiások száma napjainkban folyamatosan emelkedik. Ha nem kezeltetjük megfelelően az allergiás tüneteket, gyakori szövődményként asztma is kialakulhat. Ennek az az oka, hogy az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem a mélyebb légutakban is. Ilyenkor a betegnél a náthaszerű allergiás tünetek mellett már kialakultak az asztmás panaszok is.

Az asztma tünetei

A köhögés roham is az asztma tünete lehet.Az asztma a légutak gyulladásával és szűkületével járó krónikus tüdőbetegség, amely megfelelő kezelés hiányában légzési problémákhoz vezet. Az asztma tünetei változatos formában jelentkeznek. A betegeknél gyakran az elhúzódó köhögés a kezdeti panasz, melyhez társulhatnak éjszakai köhögőrohamok is. Mellkasi feszülés, terhelésre légszomj, nehézlégzés, sípoló légzés is kialakulhat. Fontos, hogy a tünetek eltérő sorrendben és egyénenként különböző súlyossági fokban is előfordulhatnak. Nem jelentkezik minden panasz egyszerre mindenkinél, ezért fontos, hogy ha csak egy elhúzódó tünetünk is van, ne halogassuk az orvos felkeresését!

A tünetek velünk maradnak

A gyermekkori asztma sajátossága, hogy kinőhető, vagyis idővel megszűnhetnek a tünetek. A felnőttkori asztma esetében a panaszok jellemzően tartósan megmaradnak. Sajnos ilyen esetben a diagnózis is elhúzódhat. A felnőttek gyakran a dohányzásra fogják, ha hetek óta köhögnek, vagy a stresszre gondolnak, ha nehézlégzésük van. Igaz, hogy ezek is állhatnak a tünetek hátterében, azonban, ha a légúti panaszaink nem múlnak, fontos, hogy mielőbb tüdőgyógyászati kivizsgáláson is részt vegyünk.

Asztma diagnózis

A hatékony, személyre szabott kezelési terv kidolgozása érdekében elengedhetetlen a felnőttkori asztma pontos diagnosztizálása. Az említett okok miatt ez hosszabb ideig is tarthat, illetve a kivizsgálás során ki kell zárni egyéb, hasonló tüneteket okozó légúti betegségeket is, mint például a COPD-t. A kórtörténet és fizikai vizsgálat mellett a felnőttkori asztma diagnózisához nélkülözhetetlen a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése is. Mindezek alapján lehet összeállítani a személyre szabott kezelési tervet. A felírt készítményeket az orvos által megállapított gyakorisággal és adagolás szerint kell alkalmazni. Akkor sem szabad abbahagyni, ha javulást észlelünk, mert ez a készítmények hatásának tudható be. Annak érdekében, hogy ezt az állapotot fenntartsuk, a kezelést az orvos által előírt módon folytatni kell. Az asztma ugyanis nem gyógyítható, de kezelhető betegség.

Kinek kell fokozottan figyelni az asztmás tünetekre?

Bizonyos tényezők megnövelhetik a felnőttkori asztma kialakulásának esélyét. Ha légúti allergiánk van és a szénanáthás panaszok mellett a felsorolt tünetek is jelentkeznek, akkor valószínű, hogy az allergia mellett asztma is kialakult. Ilyen esetben mindkét betegséget kezelni kell. A rizikócsoportba tartozik még az a felnőtt, akinek gyermekkorában asztmája volt, amely a későbbi években, kamaszkorára eltűnt. Az asztma kialakulásának kockázata magasabb komolyabb hormonális változások, például a terhesség és a menopauza során fellépő ingadozások idején is. Hajlamosíthat a betegségre és növelheti az asztmás tünetek súlyosságát, a kórházi kezelés kockázatát az elhízás.

Elhúzódó köhögés, mellkasi szorító érzés, légszomj esetén tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Ezek a tünetek nemcsak asztmát, hanem egyéb légúti problémákat is jelezhetnek, ezért nem szabad halogatni a szakorvos felkeresését – figyelmeztet dr. Tárnok Ildikó. Különösen igaz ez abban az esetben, ha az illető dohányzik, elmúlt 40 éves vagy olyan munkahelyi környezetben dolgozik, ahol magas a légszennyezettség.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus