Asztma kezelése terhesség alatt: milyen gyógyszereket szedhetek?

Asztma kezelése terhesség alatt: milyen gyógyszereket szedhetek?

Utolsó módosítás:2019.03.13 11:07

Megfelelő kezelés hiányában, az asztma komplikációkat okozhat a várandósság időszakában. Az asztma terhesség alatti kezelésével kapcsolatos tudnivalókat dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa foglalta össze.

Miért nem szabad elhanyagolni az asztma kezelését terhesség alatt sem?

asztma kezelése terhesség alattKomplikációkhoz vezethet, ha a gyógyszerek mellékhatásaitól tartva a kismama elhanyagolja az asztma kezelését a várandósság időszakában. A nem megfelelően kezelt asztma miatt ugyanis előfordulhat, hogy a magzathoz nem jut elegendő, a megfelelő fejlődését biztosító mennyiségű oxigén. Ez a magzatnál a növekedés- és súlyfejlődés elmaradását okozhatja, és koraszüléshez is vezethet.

A nem megfelelően kezelt asztma, a tünetek gyakori fellángolása növeli a preeklampszia kockázatát a terhesség alatt. Ez a magasvérnyomással, a vizeletben fehérje megjelenésével járó súlyos kórkép a kismamára és a magzatra nézve is életveszélyes szövődményekkel is járhat.

A második trimeszter végén rosszabbodnak az asztmás tünetek

A Breathe folyóirat adatai szerint a várandós asztmások 45 százalékánál megfigyelhető az asztmás tünetek rosszabbodása a terhesség alatt. Az Obstretric Medicine folyóiratban korábban közölt vizsgálat pedig arra figyelmeztet, hogy ez elsősorban a közepesen súlyos vagy súlyos asztmában szenvedő hölgyeket érinti. Ha az asztmás tünetek erősödnek, az az esetek többségében a második trimeszter vége felé fordul elő, a terhesség végén és a szülés alatt ez kevésbé jellemző.

Veszélyes abbahagyni a gyógyszerszedést

Ha a korábban rendszeresen szedett gyógyszereit a kismama csökkenti, vagy elhagyja, az asztma súlyossági fokától függetlenül – még enyhébb asztmás tünetek esetében is – erősödő tünetekre, romló általános állapotra számíthat.

„A szakmai ajánlások a standard asztma terápiában alkalmazott gyógyszereket, általában kis kockázatúnak tartják a terhesség alatt. Ezzel együtt is várandós hölgyeknél a helyileg ható - inhalációs szteroidok és inhalációs rövid hatású béta-agonista hörgőtágító - készítményeket részesítjük előnyben. Ha ezekkel nem tudunk tünetmentességet elérni, kombinált inhalációs gyógyszerek rendszeres alkalmazása lehet szükséges.”

Sokan tartanak attól, hogy szteroid tartalmú gyógyszert használjanak várandósság alatt 

Dr. Potecz Györgyi ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy a belélegzett szteroid tartalmú gyógyszereket kis-és közepes dózisban, az utasítások betartása mellett használva nem kell mellékhatásoktól tartani, ill. nincs káros hatása a magzatra. Szisztémás – tablettás, injekciós - készítményt tartós tünetes állapot, vagy asztmás roham esetén kell beépíteni a kezelésbe, a feltétlenül szükséges ideig.

Hogyan csökkenthető a komplikációk esélye?

asztma kezelése, orvosi kontroll, terhes asztmaA terhesség alatti asztma kezelés célja tehát, hogy a tünetek fellángolását megelőzzük, a kismama tünetmentes legyen a kilenc hónap alatt. Ehhez a várandósság alatt is biztonsággal szedhető készítmények állnak rendelkezésre, melyek segítségével a magzat méhen belüli oxigén ellátottsága is megfelelő, ezáltal csökkenthető a lehetséges komplikációk esélye.

A gyógyszerek beállítása változhat a várandósság hónapjai alatt, előfordulhat, hogy bizonyos időszakban több, máskor kevesebb gyógyszer szükséges a tünetmentesség eléréséhez.

A terhesség alatti asztma szövődményeinek megelőzéséhez a következők betartása szükséges

  • Rendszeres, a kezelőorvos által javasolt időközönkénti kontroll.  
  • A gyógyszerek előírás szerinti szedése.
  • A dohányzás abbahagyása-már a tervezés időszakában.
  • Mivel a légúti fertőzések miatt is fellángolhat az asztma, terhesség alatt javasolt az influenza elleni védőoltás.
  • A stressz rontja az asztmás tüneteket, várandósok számára különösen ajánlott, stresszcsökkentő foglalkozásokon – például autogén tréning vagy jóga – részt venni.
  • A gyomorégés gyakori panasz a terhesség előrehaladtával, ám a reflux is képes felerősíteni az asztmás tüneteket. Ezt elkerülendő, kis adagokban, többször kevesebbet étkezzünk, étkezés után ne feküdjünk le egyből. A panaszokról érdemes gasztroenterológussal is konzultálni.
  • Ismerjük fel az asztma fellángolásának kezdeti jeleit! Vezessünk tüneti naplót, a kezelőorvos által megadott szempontok szerint. Romló tünetek mellett, soron kívül is vegyünk részt orvosi kontroll vizsgálaton!
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus