Ezek a betegeknél előforduló leggyakoribb problémák az asztma kezelésében

Ezek a betegeknél előforduló leggyakoribb problémák az asztma kezelésében

Utolsó módosítás:2022.04.27 15:13

Az asztma krónikus légúti betegség, mely nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Ha ez nem sikerül, és a terápia ellenére is panaszaink vannak, elképzelhető, hogy valamelyik gyakori probléma fordul elő nálunk is. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, melyek ezek és mit tehetünk ellenük.

Ezért veszélyes a nem kontrollált asztma

Előfordulhat, hogy a beteg tolerálja az asztmás tüneteket, vagy nem akar gyógyszert szedni. Úgy érzi, hogy volt már rosszabbul is, ez az állapot kibírható, nem érdemes foglalkozni vele, pedig kezelés nélkül a tünetek súlyosbodására lehet számítani.

Megfelelő kezelés hiányában az asztmás légutakban a gyulladás fokozódik, ami már önmagában is kockázati tényező a betegség súlyosbodása, az asztmás roham kialakulásának szempontjából. Ha pedig ebben az eleve gyulladtabb hörgőrendszerben egy plusz provokáló faktor – például pollenek, légúti betegség vagy stressz - tovább fokozza a gyulladást, akkor érthető, hogy gyakoribb és súlyosabb állapotrosszabbodások várhatók az adott betegnél – magyarázza dr. Tárnok Ildikó, hogy miért nagyon lényeges a jól beállított asztma kezelés. Problémák azonban akkor is adódhatnak, ha a beteg törődik az asztmájával, és tüdőgyógyászhoz fordul kivizsgálásért és kezelésért.

1. Szteroidfóbia

Gyakori probléma a szteroidfóbia, amikor a beteg azért csökkenti az előírt gyógyszer mennyiségét, vagy esetleg el is hagyja azt, mert tart azok mellékhatásától. Dr. Tárnok Ildikó elmondása alapján ahhoz, hogy az asztmás légutak gyulladását csökkentsük, szükség van fenntartó kezelésre, ennek során alkalmazzuk az ún. inhalációs kortikoszteroidokat. Ezekről tudni kell, hogy az inhaláló készülékkel bevitt csekély mennyiségű szteroid helyileg, a légutakban hat, ezért általában nem kell az egész szervezetet érintő mellékhatásoktól tartani. Ha viszont nem az előírás szerint használjuk, akkor az asztmás tüneteink erősödni fognak.

2. Hiányos betegoktatás

Az elhanyagolt asztma oka lehet az is, ha a betegnek hiányosak az információi a betegségéről. Ennek megoldásában kiemelt szerepe van a betegoktatásnak: fontos ismernie a betegségét, tudnia, hogy mi zajlik a tüdejében, hogyan hat a gyógyszer, melyek a saját rizikófaktorai. A betegség megértése növeli az adherenciát, vagyis a beteg inkább fogja követni az orvosi előírásokat, használni a gyógyszereit, ha érti, hogy mire miért van szükség.

3. Nem megfelelő eszközhasználat

Az is előfordulhat, hogy a beteg kezeli ugyan az asztmáját, de nem megfelelő az eszközhasználata. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy ha az inhalátort nem az előírt módon alkalmazzuk, akkor a hatóanyagok sem jutnak elegendő mennyiségben a megfelelő helyre. Erre egyrészt megoldást nyújt a betegoktatás, de fontos az eszközök helyes használatának begyakorlása, ellenőrzése is szakértő segítségével.

4. Túl gyakran használt rohamoldó

Az asztma terápia alappillére a fenntartó gyulladáscsökkentő kezelés, melyet az inhalációs szteroidok előírás szerinti alkalmazásával biztosíthatunk. Ezek nem azonnal fejtik ki a hatásukat, ám rendszeresen alkalmazva hosszú távon biztosítják a légutak gyulladásának csökkentését, ezáltal a tartós panaszmentességet a betegnek.

Gyakori hibák az asztma kezelésében.Emellett rendelkezésre állnak ún. rohamoldó szerek, melyek gyorsan hatnak, de nem rendszeresen, csak hirtelen állapotromlás esetén alkalmazzuk őket. A rövidhatású rohamoldó szereket önmagukban nem, csakis a gyulladáscsökkentő kezeléssel együtt javasolt használni. A betegek számára sokszor megtévesztőek, mivel érzik, hogy ez gyorsan hat, inkább ezt használják, mint a rövid távon kevésbé látványos eredményt nyújtó inhalációs szteroidokat – számol be tapasztalatairól dr. Tárnok Ildikó. Mindez a rohamoldó gyógyszerek túlhasználásához vezet, ami nemcsak a mellékhatások miatt veszélyes, hanem azért is, mert tolerancia alakulhat ki a készítményekkel szemben. Ha tehát túl gyakran használjuk, a szervezetünk hozzászokik, és hirtelen rosszullét, asztma roham esetén, amikor tényleg szükség lenne rájuk, már nem tudják kifejteni a hatásukat.

Dr. Tárnok Ildikó ez esetben is a betegoktatás fontosságát hangsúlyozza, vagyis a betegnek ismernie kell a fenntartó kezelés szerepét, tudnia kell megfelelően használni az inhalátort, hogy az kifejtse a hatását, így el lehet kerülni a rohamoldó túl gyakori használatát.

5. Figyelmen kívül hagyjuk a provokáló faktorokat

Bizonyos tényezők megléte mellett az asztma kezelése külön odafigyelést igényel. Ilyen eset, ha a beteg az asztma mellett allergiás is, így ugyanis a tünetei az allergia miatt is súlyosbodhatnak, tehát mindkettőt kezelni kell. Bizonyos vérnyomáscsökkentők szedése fokozhatja a köhögést, de az asztmás tünetek fokozódhatnak stressz és időjárási tényezők hatására is. Ezekről is fontos a beteggel beszélni, hiszen a saját provokáló faktorok figyelembe vételével tudunk igazán hatékony, személyre szabott kezelést összeállítani – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus