Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Utolsó módosítás:2021.05.27 11:13

A koronavírus-fertőzésből történő felépülés hosszabb ideig is elhúzódhat, sok esetben nem ér véget azzal, hogy negatív lesz a Covid-teszt. A szimptómáknak már neve is van, poszt-Covid és long-Covid. Arról, hogy ezek pontosan mit jelentenek és mi a kettő közti különbség, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Csak a tünetek hossza tér el

Az akut fertőzés általában a betegség első 2-4 hetében zajlik. A koronavírus-fertőzés aktív szakasza után azonban a betegek sok esetben még hosszú ideig komoly, akár a munkavégzést, vagy a sportoláshoz való visszatérést is megnehezítő tünetekkel küzdenek.

 

Ha a tünetek még a 4. hét után is fennállnak, long-Covidról beszélünk. Ide tartoznak azok a betegek, akik akár 12 hétig is folyamatosan tünetesek, de azok a post-Covid tüneteket mutató betegek is, akik 12 héten túl is panaszosak maradnak.

Honnan ismerhetem fel, hogy érintett vagyok?

Poszt-covid tünet lehet a fáradtság.A két szindróma közt tünetek tekintetében nincs igazán különbség. A beteg tünetes, a fertőzést követő több héten keresztül is panaszai jelentkeznek. A legjellemzőbbek a légszomj, mellkasi fájdalmak, fáradtság, a koncentrációs képességek csökkenése, agyi köd, alvászavarok és szapora szívverés.

 

A poszt-Covid gyakorisága a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 30% körüli. Long-Covid esetében a kutatási adatok alapján a tünetek akár hónapokig is megmaradhatnak.

A lábon kihordott Covid-19 is okozhat elhúzódó tüneteket

A koronavírus-fertőzés akut szakaszát a betegek többsége enyhe vagy középsúlyos tünetekkel vészeli át. Azoknál, akik súlyosabb állapotban voltak, gyakrabban jelentkeznek poszt-Covid tünetek, ám az enyhébb eseteknél is előfordulnak elhúzódó tünetek, ez tehát nem kizáró ok. Akinél van valamilyen egyéb alapbetegség, szintén gyakoribb a poszt-Covid szindróma.

Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk?

Covid-19 utáni kivizsgálásra azért van szükség, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem pusztán egy elhúzódó felépüléssel van dolgunk, hanem a Covid-19 következtében kialakult-e valamilyen, például a tüdőt érintő szervi károsodás. Ilyen esetben ugyanis nagyon fontos a korai diagnózis, mert idejében beavatkozva jó eséllyel meg tudjuk előzni az akár maradandó elváltozások, tartós egészségkárosodás kialakulását.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész légkör

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus