Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Utolsó módosítás:2021.05.27 11:13

A koronavírus-fertőzésből történő felépülés hosszabb ideig is elhúzódhat, sok esetben nem ér véget azzal, hogy negatív lesz a Covid-teszt. A szimptómáknak már neve is van, poszt-Covid és long-Covid. Arról, hogy ezek pontosan mit jelentenek és mi a kettő közti különbség, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Csak a tünetek hossza tér el

Az akut fertőzés általában a betegség első 2-4 hetében zajlik. A koronavírus-fertőzés aktív szakasza után azonban a betegek sok esetben még hosszú ideig komoly, akár a munkavégzést, vagy a sportoláshoz való visszatérést is megnehezítő tünetekkel küzdenek.

 

Ha a tünetek még a 4. hét után is fennállnak, long-Covidról beszélünk. Ide tartoznak azok a betegek, akik akár 12 hétig is folyamatosan tünetesek, de azok a post-Covid tüneteket mutató betegek is, akik 12 héten túl is panaszosak maradnak.

Honnan ismerhetem fel, hogy érintett vagyok?

Poszt-covid tünet lehet a fáradtság.A két szindróma közt tünetek tekintetében nincs igazán különbség. A beteg tünetes, a fertőzést követő több héten keresztül is panaszai jelentkeznek. A legjellemzőbbek a légszomj, mellkasi fájdalmak, fáradtság, a koncentrációs képességek csökkenése, agyi köd, alvászavarok és szapora szívverés.

 

A poszt-Covid gyakorisága a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 30% körüli. Long-Covid esetében a kutatási adatok alapján a tünetek akár hónapokig is megmaradhatnak.

A lábon kihordott Covid-19 is okozhat elhúzódó tüneteket

A koronavírus-fertőzés akut szakaszát a betegek többsége enyhe vagy középsúlyos tünetekkel vészeli át. Azoknál, akik súlyosabb állapotban voltak, gyakrabban jelentkeznek poszt-Covid tünetek, ám az enyhébb eseteknél is előfordulnak elhúzódó tünetek, ez tehát nem kizáró ok. Akinél van valamilyen egyéb alapbetegség, szintén gyakoribb a poszt-Covid szindróma.

Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk?

Covid-19 utáni kivizsgálásra azért van szükség, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem pusztán egy elhúzódó felépüléssel van dolgunk, hanem a Covid-19 következtében kialakult-e valamilyen, például a tüdőt érintő szervi károsodás. Ilyen esetben ugyanis nagyon fontos a korai diagnózis, mert idejében beavatkozva jó eséllyel meg tudjuk előzni az akár maradandó elváltozások, tartós egészségkárosodás kialakulását.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus