Koronavírus-járvány és asztma: maradjon kapcsolatban orvosával!

Koronavírus-járvány és asztma: maradjon kapcsolatban orvosával!

dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2020.03.23 Módosítva: 2020.03.28

A jól beállított asztmás betegeknek is szükségük van időnként kontroll vizsgálatokra. Az orvosi találkozó soron kívül is indokolt, ha a tünetek rosszabbodnak, vagy kérdés merülne fel. A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció formájában van lehetőség, mellyel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa adott bővebb felvilágosítást.

Légúti betegség belobbanthatja az asztmát

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. A légutak felületét borító, gyulladt nyálkahártya érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Egyéntől függően a dohányfüst, pollenek, vegyszerek belélegzése és a légszennyezettség is ronthat a tüneteken, de a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat egy légúti fertőzés is okozhatja.

 

Asztma kezelés.„Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy a tüneteket légúti betegség, pl. egy felső légúti fertőzés, vagy már az asztma romlása is okozza, segítségünkre lehet a peak-flow-meter néven is ismert csúcsáramlás mérő otthoni rendszeres használata. Ezzel a készülékkel pontosan mérni lehet, hogy a légutak, hörgők beszűkülése milyen mértékű. A beteg ilyen esetben az adott értékhez tartozó tennivalókat kikeresi az asztma akciótervből és követi az ott leírt utasításokat. Asztma akciótervvel ajánlott minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie, azonban ha bizonytalanok vagyunk, akkor a jelenlegi helyzetben használjuk a távkonzultáció nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztma akcióterv gyors módosítására.”

A gyógyszereken is módosítani kell

Romló egészségi állapot mellett nem elég a korábban bevált asztma gyógyszereket használni. Az sem megoldás, ha a rohamoldó szereket használjuk többször. Az asztma kezelésének célja, hogy jól beállított fenntartó kezeléssel biztosítsunk jó életminőséget, tünetmentességet.

 

„Ha fokozódó tüneteket tapasztalunk, köhögési rohamok jelentkeznek, a korábban jól beállított kezelés mellett is egyre többször kell használnunk a rohamoldó szereket, akkor soron kívüli orvosi konzultáció indokolt!”

A stressz is rontja a tüneteket

A járvány terjedése olyan élethelyzetet idéz elő, amilyennel korábban még nem kellett megbirkóznunk. Aggódunk a családtagjainkért és saját egészségünkért, a munkánk miatt, de sokakat megvisel a bezártság, az egyedüllét. Ezek mind olyan stresszforrások, amelyek külön-külön is rontják az asztmás beteg állapotát, együttesen pedig komoly lelki megterhelést jelentenek. Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel – például allergének, füst, magas páratartalom, hideg – szemben is. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani – dohányzás, alkohol fogyasztás, stb. – szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.

 

„A stressz következtében romló egészségi állapotot jelzi asztmásoknál a mellkasi szorító érzés, légszomj, sípoló légzés jelentkezése és a fokozódó fáradtság, a terhelhetőség csökkenése, a köhögés.”

Kerülje el a sürgősségi ellátást!

Az asztma jól kezelhető, kontrollálható krónikus betegség. Megfelelően beállított gyógyszeres fenntartó kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. A mostani helyzetben több körülmény is adott, ami miatt a korábban jól működő kezelési terv mellett fokozódnak a panaszok, erősödik a köhögés, romlanak a csúcsáramlás mérővel mért értékek.

 

„Ne várjuk meg, míg az állapotunk addig romlik, hogy sürgősségi ellátásra legyen szükségünk! Előzzük meg az asztmás roham kialakulását azzal, hogy folyamatosan figyeljük a tüneteinket, megfelelően alkalmazzuk az asztma akciótervet és ha bizonytalanok vagyunk, kérdésünk van, idejében szakemberhez fordulunk!”

Téma szakértője

 • dr. Tárnok Ildikó

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás
  • allergiás asztma
  • COPD
  • tüdőgyulladás
  • hörghurut
  • légúti allergiák
  • immunterápia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelési információ:

  • Hétfő, csütörtök: 1147 Budapest, Csömöri út 18. 
  • Szerda, péntek : 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  Vélemények a doktornőről >>>

   

  Rendelés típusa:

   

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • negatív PCR teszt (egy héten belüli)

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, figyelmes

Nagyon jól esett a Doktornő figyelme, kedvessége, törődése.

További vélemények

Hírek

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

További részletek
Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Elhúzódó köhögés – ezek a gyakori kiváltó okai

Köhögés gyakran jelentkezik a téli időszakban, légúti betegségek jól ismert kísérő tünete. Ilyen esetben a felépülést követően el is múlik idővel. Aggodalomra az elhúzódó köhögés ad okot, különösen, ha egyéb tünetek is jelentkeznek mellette. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosát arról kérdeztük, mi okozhatja, és mikor forduljunk orvoshoz panaszainkkal.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink