Koronavírus-járvány és asztma: maradjon kapcsolatban orvosával!

Koronavírus-járvány és asztma: maradjon kapcsolatban orvosával!

Utolsó módosítás:2020.03.28 13:38

A jól beállított asztmás betegeknek is szükségük van időnként kontroll vizsgálatokra. Az orvosi találkozó soron kívül is indokolt, ha a tünetek rosszabbodnak, vagy kérdés merülne fel. A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció formájában van lehetőség, mellyel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa adott bővebb felvilágosítást.

Légúti betegség belobbanthatja az asztmát

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. A légutak felületét borító, gyulladt nyálkahártya érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Egyéntől függően a dohányfüst, pollenek, vegyszerek belélegzése és a légszennyezettség is ronthat a tüneteken, de a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat egy légúti fertőzés is okozhatja.

 

Asztma kezelés.„Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy a tüneteket légúti betegség, pl. egy felső légúti fertőzés, vagy már az asztma romlása is okozza, segítségünkre lehet a peak-flow-meter néven is ismert csúcsáramlás mérő otthoni rendszeres használata. Ezzel a készülékkel pontosan mérni lehet, hogy a légutak, hörgők beszűkülése milyen mértékű. A beteg ilyen esetben az adott értékhez tartozó tennivalókat kikeresi az asztma akciótervből és követi az ott leírt utasításokat. Asztma akciótervvel ajánlott minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie, azonban ha bizonytalanok vagyunk, akkor a jelenlegi helyzetben használjuk a távkonzultáció nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztma akcióterv gyors módosítására.”

A gyógyszereken is módosítani kell

Romló egészségi állapot mellett nem elég a korábban bevált asztma gyógyszereket használni. Az sem megoldás, ha a rohamoldó szereket használjuk többször. Az asztma kezelésének célja, hogy jól beállított fenntartó kezeléssel biztosítsunk jó életminőséget, tünetmentességet.

 

„Ha fokozódó tüneteket tapasztalunk, köhögési rohamok jelentkeznek, a korábban jól beállított kezelés mellett is egyre többször kell használnunk a rohamoldó szereket, akkor soron kívüli orvosi konzultáció indokolt!”

A stressz is rontja a tüneteket

A járvány terjedése olyan élethelyzetet idéz elő, amilyennel korábban még nem kellett megbirkóznunk. Aggódunk a családtagjainkért és saját egészségünkért, a munkánk miatt, de sokakat megvisel a bezártság, az egyedüllét. Ezek mind olyan stresszforrások, amelyek külön-külön is rontják az asztmás beteg állapotát, együttesen pedig komoly lelki megterhelést jelentenek. Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel – például allergének, füst, magas páratartalom, hideg – szemben is. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani – dohányzás, alkohol fogyasztás, stb. – szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.

 

„A stressz következtében romló egészségi állapotot jelzi asztmásoknál a mellkasi szorító érzés, légszomj, sípoló légzés jelentkezése és a fokozódó fáradtság, a terhelhetőség csökkenése, a köhögés.”

Kerülje el a sürgősségi ellátást!

Az asztma jól kezelhető, kontrollálható krónikus betegség. Megfelelően beállított gyógyszeres fenntartó kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. A mostani helyzetben több körülmény is adott, ami miatt a korábban jól működő kezelési terv mellett fokozódnak a panaszok, erősödik a köhögés, romlanak a csúcsáramlás mérővel mért értékek.

 

„Ne várjuk meg, míg az állapotunk addig romlik, hogy sürgősségi ellátásra legyen szükségünk! Előzzük meg az asztmás roham kialakulását azzal, hogy folyamatosan figyeljük a tüneteinket, megfelelően alkalmazzuk az asztma akciótervet és ha bizonytalanok vagyunk, kérdésünk van, idejében szakemberhez fordulunk!”

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus