Koronavírus: légúti betegek fokozott veszélyben

Koronavírus: légúti betegek fokozott veszélyben

Utolsó módosítás:2020.03.02 15:02

A koronavírus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportnak számítanak a krónikus légúti betegséggel élők. A megelőzés lépéseiről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Vírusfertőzések és rizikócsoportok

A vírusfertőzések kapcsán mindig vannak bizonyos rizikócsoportok, akiknél magasabb kockázatot jelent a kórokozó által történő megbetegedés. Az 1918-as spanyolnátha járvány elsősorban a fiatal felnőttekre jelentett veszélyt, a 2015-ben indult Zika-vírus pedig a várandós hölgyek esetében jelentett fokozott kockázatot, a születendő magzat egészségére nézve.

 

A krónikus légúti betegeknek fokozottan ügyelni kell a koronavírus fertőzés megelőzésére.A koronavírus esetében az eddigi megfigyelések azt mutatják, hogy a halálozási arány a 40 év felettiek körében kezd emelkedni, és az idősebb, 80 év feletti korosztály körében a legmagasabb. Különösen a férfiak és a dohányosok vannak veszélyben. A kockázat emellett magasabb bizonyos krónikus betegségek esetén is.

 

A krónikus betegek között a legmagasabb a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők kockázata, magas a rizikó a diabétesz esetén és a krónikus légúti betegséggel élők körében.

Mire kell figyelni a rizikócsoportba tartozó személyeknek?

Mivel a légutakat támadó vírusfertőzések fokozott veszélyt jelentenek számukra, a krónikus légúti betegeknek minden évben javasolt az influenza vírus elleni védőoltás és a pneumococcus, a tüdőgyulladást okozó baktérium elleni védőoltás. A koronavírus ellen jelenleg még folyamatban van a védőoltás fejlesztése, így amennyiben elérhető lesz, számukra mindenképp javasolt.

 

Addig azonban az alábbi védőintézkedéseket javasolt megtenni:

- az alapbetegség kezelése: a vírusfertőzések a krónikus légúti betegség tüneteinek fellángolását okozhatják, ezért fontos, hogy a kezelésünk legyen jól beállított.

- legyen nálunk elegendő gyógyszer, írassunk fel a kezelőorvossal és váltsuk ki szükség esetére, legalább 1 hónapra elegendő gyógyszert.

- amennyire lehet, kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, ne jöjjön beteg-látogató sem. - kerüljék a szemek, az orr és a száj érintését.

- a használt zsebkendőt egyből a szemetesbe kell dobni.

- a vírusfertőzésre az antibiotikum nem hat, előzetes szedése nem előzi meg a fertőzést.

- a WHO megelőzésre vonatkozó ajánlásában kiemelten kezeli a rendszeres és alapos, alkohol tartalmú fertőtlenítő hatású kézmosó folyadékkal történő kézmosást. Azt gondoljuk, kezet mosni mindenki tud, pedig alaposan kezet mosni valójában csak kevesen. Hogy mire figyeljünk, kiderül a Semmelweis Egyetem oktatóvideójából.

Mit tegyünk, ha a betegség tüneteit észleljük magunkon?

A WHO információs oldala alapján koronavírus fertőzés jele lehet a magas láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Előfordulhat orrdugulás, orrfolyás és hasmenés is. A tünetei tehát sok tekintetben hasonlóak a jelenleg is tomboló influenza járvány tüneteihez.

 

Ha koronavírus fertőzésre gyanakszunk azért, mert a közelmúltban olyan országban jártunk, amelyet érint a fertőzés, vagy olyan személlyel találkoztunk, akiről azóta beigazolódott, hogy érintett a betegségben, ne menjünk közösségbe. Hívjuk háziorvosunkat, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott információs telefonszámokat, ahol mindent részletesen el fognak mondani arról, hogy mit tegyünk a továbbiakban.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktor Hölgy/Úr! Mellkas felvételen egy 10 mm-es bizonytalan inhomogén árnyék látható.Vélemény lássa tüdőgyógyász. A tüdőgyógyász elküldött CT Vizsgálatra. A CT lelet: A bal 8-as segmentumban subpleuralisan egy 2 mm-es góc figyelhető meg. A bal 1/2-as segmentumban dorsalisan egy 6 mm-es halvány tejüvegszerű gócos elváltozás van. Vélemény: Egy év múlva kontroll. Segítségüket kérném, a lelet eredményét mennyire kell komolyan venni, a kontrollig kell vele foglalkozni,esetleg más irányú vizsgálatokat szükséges végeztetni? Várom szíves válaszukat. Előre is köszönettel: Kiss Istvánné
    Kiss Istvánné

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kissné!

    A 2 és 6 mm-es elváltozás olyan kicsi, hogy semmilyen módszerrel nem megközelíthető. (Még PET CT-vel sem!)
    Amennyiben egyéb tünete nincs, akkor legkorábban 3 hónap múlva érdemes kontroll mellkas CT elvégzése. Addig - ha dohányzik - azt hagyja el!

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus