Koronavírus: légúti betegek fokozott veszélyben

Koronavírus: légúti betegek fokozott veszélyben

Utolsó módosítás:2020.03.02 15:02

A koronavírus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportnak számítanak a krónikus légúti betegséggel élők. A megelőzés lépéseiről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Vírusfertőzések és rizikócsoportok

A vírusfertőzések kapcsán mindig vannak bizonyos rizikócsoportok, akiknél magasabb kockázatot jelent a kórokozó által történő megbetegedés. Az 1918-as spanyolnátha járvány elsősorban a fiatal felnőttekre jelentett veszélyt, a 2015-ben indult Zika-vírus pedig a várandós hölgyek esetében jelentett fokozott kockázatot, a születendő magzat egészségére nézve.

 

A krónikus légúti betegeknek fokozottan ügyelni kell a koronavírus fertőzés megelőzésére.A koronavírus esetében az eddigi megfigyelések azt mutatják, hogy a halálozási arány a 40 év felettiek körében kezd emelkedni, és az idősebb, 80 év feletti korosztály körében a legmagasabb. Különösen a férfiak és a dohányosok vannak veszélyben. A kockázat emellett magasabb bizonyos krónikus betegségek esetén is.

 

A krónikus betegek között a legmagasabb a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők kockázata, magas a rizikó a diabétesz esetén és a krónikus légúti betegséggel élők körében.

Mire kell figyelni a rizikócsoportba tartozó személyeknek?

Mivel a légutakat támadó vírusfertőzések fokozott veszélyt jelentenek számukra, a krónikus légúti betegeknek minden évben javasolt az influenza vírus elleni védőoltás és a pneumococcus, a tüdőgyulladást okozó baktérium elleni védőoltás. A koronavírus ellen jelenleg még folyamatban van a védőoltás fejlesztése, így amennyiben elérhető lesz, számukra mindenképp javasolt.

 

Addig azonban az alábbi védőintézkedéseket javasolt megtenni:

- az alapbetegség kezelése: a vírusfertőzések a krónikus légúti betegség tüneteinek fellángolását okozhatják, ezért fontos, hogy a kezelésünk legyen jól beállított.

- legyen nálunk elegendő gyógyszer, írassunk fel a kezelőorvossal és váltsuk ki szükség esetére, legalább 1 hónapra elegendő gyógyszert.

- amennyire lehet, kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, ne jöjjön beteg-látogató sem. - kerüljék a szemek, az orr és a száj érintését.

- a használt zsebkendőt egyből a szemetesbe kell dobni.

- a vírusfertőzésre az antibiotikum nem hat, előzetes szedése nem előzi meg a fertőzést.

- a WHO megelőzésre vonatkozó ajánlásában kiemelten kezeli a rendszeres és alapos, alkohol tartalmú fertőtlenítő hatású kézmosó folyadékkal történő kézmosást. Azt gondoljuk, kezet mosni mindenki tud, pedig alaposan kezet mosni valójában csak kevesen. Hogy mire figyeljünk, kiderül a Semmelweis Egyetem oktatóvideójából.

Mit tegyünk, ha a betegség tüneteit észleljük magunkon?

A WHO információs oldala alapján koronavírus fertőzés jele lehet a magas láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Előfordulhat orrdugulás, orrfolyás és hasmenés is. A tünetei tehát sok tekintetben hasonlóak a jelenleg is tomboló influenza járvány tüneteihez.

 

Ha koronavírus fertőzésre gyanakszunk azért, mert a közelmúltban olyan országban jártunk, amelyet érint a fertőzés, vagy olyan személlyel találkoztunk, akiről azóta beigazolódott, hogy érintett a betegségben, ne menjünk közösségbe. Hívjuk háziorvosunkat, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott információs telefonszámokat, ahol mindent részletesen el fognak mondani arról, hogy mit tegyünk a továbbiakban.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus